2. sınıf tüccarlar hangi defterleri tutar ?

Koray

Yeni Üye
Merhaba Forumdaşlar: 2. Sınıf Kuru Tarım Arazisinin Hikâyesi

Sevgili forumdaşlar, sizlere bugün bir ders kitabından değil, kalbimden gelen bir hikâyeyi anlatmak istiyorum. Belki aramızda “2. sınıf kuru tarım arazisi nedir?” diye soranlar olmuştur. İşte ben de bu soruyu yıllar önce küçük bir Anadolu kasabasında dedemin toprağında öğrendim. O günleri hatırladıkça hem gülümsüyor hem de hüzünleniyorum. Sizleri de bu hikâyeye davet ediyorum, belki siz de kendi anılarınızı paylaşmak istersiniz.

Toprakla İlk Tanışma

Dedem, toprağı hayatının merkezine koymuş bir adamdı. Biz çocukken bize hep şunu söylerdi:

“Evlat, toprak insanın sabır defteridir. Onu işlersin, beklersin, emek verirsin. Karşılığında sana ya nimetini sunar ya da dersini verir.”

Dedemin arazisi 2. sınıf kuru tarım arazisi olarak geçerdi. Bu ifade kulağa çok teknik gelse de aslında şu demekti: Toprak verimliydi ama su yoktu. Yani yağmura muhtaç, gökyüzüne bağlı bir yaşam.

Stratejik Erkek, Empatik Kadın

Dedem hesap adamıydı, erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı tarafını yansıtırdı. Her yıl, hangi ürünü ekeceğini, ne kadar tohum ayıracağını, ne kadar kayıp göze alabileceğini matematik gibi hesap ederdi. Onun için “2. sınıf” bir arazi demek, “daha dikkatli plan yapmalıyım” demekti.

Babaannem ise bambaşkaydı. Kadınların empatik ve ilişkisel tarafını yansıtırdı. Toprağa bir canlı gibi bakar, “bu sene arpa biraz yoruldu, seneye mercimek ekelim, toprak da dinlensin” derdi. Onun için arazi sadece üretim değil, duygusal bir bağdı.

Yağmur Duası ve Bekleyiş

Bir yıl vardı ki, kuraklık vurmuştu. Dedem stratejik planlarına rağmen mahsulün çoğu tarlada kurumuştu. Hatırlıyorum, köyde kadınlar bir araya gelip yağmur duasına çıkmıştı. Babaannem elinde tespih, gözlerinde umutla gökyüzüne bakıyordu. Dedem ise eve gelir gelmez defterini açıyor, zararı en aza indirmenin hesabını yapıyordu.

İşte tam da bu an, bana 2. sınıf kuru tarım arazisinin aslında ne demek olduğunu öğretti: Emekle stratejinin, umutla empatinin yan yana yürüyüşü.

Bugüne Düşen İzler

Şimdi şehirde yaşıyorum ama her gün işyerinde, ilişkilerimde, forumda tartıştığımız konularda o toprak aklıma geliyor. 2. sınıf kuru tarım arazisi, bana hayatta her şeyin “yarı zorluk, yarı fırsat” olduğunu öğretti. Bir yandan erkeklerin hesap yapma, planlama tarafı; öte yandan kadınların bağ kurma, sabır gösterme tarafı birleştiğinde hayat dengeli oluyor.

Geleceğe Bakış

Bugün iklim krizi, su kıtlığı ve tarım politikaları konuşulurken 2. sınıf kuru tarım arazileri daha da önemli hale geliyor. Belki bir gün teknoloji sulama sorunlarını çözecek, belki de kadınların empatik yaklaşımı ve topluluk bağları yeni tarım kooperatiflerini doğuracak. Erkeklerin stratejik planlamasıyla kadınların ilişkisel sezgileri birleştiğinde, o topraklardan yine umut yeşerecek.

Forumdaşlara Sorular

Sevgili forumdaşlar, siz hiç toprağın dilini dinlediniz mi?

– Aranızda 2. sınıf kuru tarım arazisinde çalışmış olan var mı?

– Sizce stratejik hesap mı yoksa empatik bağ mı toprağa daha çok kazandırır?

– Gelecekte bu araziler sizce umut vadeder mi, yoksa terk edilmiş hikâyelere mi dönüşür?

Bu hikâyeyi anlattım çünkü toprak yalnızca üretim değil, aynı zamanda kimliğimiz, geçmişimiz ve geleceğimizdir. Söz sizde forumdaşlar, gelin bu konuyu birlikte büyütelim; tıpkı toprağa düşen bir tohumun yeşermesi gibi.

Emre

Yeni Üye

Sevgili forumdaşlar, sizlere bugün bir ders kitabından değil, kalbimden gelen bir hikâyeyi
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yıllık alış tutarı: 14.000,00 TL. - Yıllık satış tutarı: 2.800.000,00 TL
  • Yevmiye defteri (günlük defter). Defteri kebir (büyük defter). Envanter bilanço defteri
  • İkinci sınıf tacirler, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar ve şu defterleri tutmak zorundadır
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Baris

Yeni Üye

Sevgili forumdaşlar, sizlere bugün bir ders kitabından değil, kalbimden gelen bir hikâyeyi
Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Koray

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar defter tutma bakımından Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na göre iki gruba ayrılır
  • Ayrıca, tacirler genel olarak aşağıdaki defterleri de tutmak zorundadır: - Bitim işleri defteri (yıllık alım veya satış tutarları belirli sınırları aşanlar için); - Banka ve sigorta muameleleri vergisi defteri (banka, banker ve sigorta şirketleri için); - Ambar defteri (depo ve nakliye ambarları için)
Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Emre' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yıllık alış tutarı : 14.000,00 TL. - Yıllık satış tutarı
Tam olarak aynı fikirde değilim @Emre, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

citlembik

Global Mod
Global Mod

Merhaba teknoloji meraklıları

@Koray anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Birinci sınıf tüccarlar: Bilanço esasına göre defter tutarlar ve tutmaları zorunlu defterler şunlardır: - Envanter defteri; - Günlük defter (yevmiye defteri); - Büyük defter (defter-i kebir)
  • Birinci sınıf tacirler, bilanço esasına göre defter tutarlar ve tutmak zorunda oldukları defterler şunlardır
Küçük ama etkili olabileceğini düşünüyorum

Emre' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yıllık alış tutarı : 14.000,00 TL. - Yıllık satış tutarı
Bu söylediğin bana başka bir makaleyi hatırlattı @Emre, benzer sonuçlar vardı

cigdem

Global Mod
Global Mod

Merhaba teknoloji meraklıları

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar
  • İşletme Hesabı Defteri: Gelir ve giderleri kaydetmek için tutulur. Kasa Defteri (Günlük Defter): Tacirin günlük nakit giriş ve çıkış işlemlerini kaydettiği defterdir. Müşteri Çek ve Senet Defteri: Müşterilerden alınan çek ve senetlerin kaydedildiği defterdir
Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

citlembik' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları @Koray anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Birinci sınıf tüccarlar : Bilanço esasına göre
Bence eksik olan kısım senin tecrübenin herkese uymaması @citlembik

Simge

Yeni Üye

Selam takip edenler

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Koray

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, şirketlerde karar defteri ve pay defteri de tutulması zorunludur. İsteğe bağlı olarak yardımcı defterler de tutulabilir
  • İkinci sınıf tüccarlar, sadece işletme hesabı defteri tutarlar, bu defter tek taraflıdır.
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Emre' Alıntı:
Buradaki varsayım bence anahtar nokta @Emre