93 yaşındaki Jane Davis Doggett öldü; Grafik tasarımcı insanların yollarını bulmalarına yardımcı oldu

çavuş

Aktif Üye
1950’lerin ortalarında, Jane Davis Doggett, Yale Sanat ve Mimarlık Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesi aldığında, arenalara, alışveriş merkezlerine, tıp merkezlerine, ulaşım merkezlerine ve ortaya çıkan diğer büyük projelere odaklanan öğrenciler ve profesörlerle çevriliydi. Amerika’nın savaş sonrası refah ve kentsel dönüşüm çağını tanımlamak için.

Bayan Doggett’ın başka bir ilgisi daha vardı.

Society for Experiential Graphic Design web sitesinde yayınlanan tasarımcı Tracy Turner ile 2013 yılında yaptığı bir röportajda “Projeler yeni, karmaşık ve büyüktü” diye hatırladı. “Bu devlere gelen kişiyi ve insan boyutunun ne olması gerektiğini ve o kişinin yolunu nasıl bulacağını ve yeri nasıl kullanacağını düşündüm.”

Çalışmaya başladığı alanın o zamanlar bir adı yoktu, şimdi ise çevresel grafik tasarım olarak adlandırılıyor. İnsanların karmaşık alanlarda gezinmesine yardımcı olan sistemler geliştiren kurucu figürlerinden biri oldu, “yol bulma” adı verilen bir uzmanlık.

Havaalanları bir çağrıydı: Miami, Houston, Baltimore ve düzinelerce başka şehirde Bayan Doggett, yolcuların normalde daha göz korkutucu olabilecek havalimanlarında gezinmelerine yardımcı olmak için renk kodlaması, simgeler, tutarlı tabelalar ve diğer ayrıntıları kullandı.

Bayan Doggett, 2021’de bir Yale mezunları yayınına “Rolümü bir insani yardım görevlisi olarak tasavvur etmemiştim” dedi. “Daha ziyade, oraya nasıl ulaşılacağına dair açıkça tanımlanmış yönergelerle insanlara bireysel seçimleri için seçenekler sunmak olarak gördüm.”

Çalışmaları yıllar içinde çeşitli ödüller kazanan Bayan Doggett, 10 Nisan’da Florida, Sun City Center’daki bir bakımevinde öldü. 93 yaşındaydı.

Son üç yıldır eşi Kate Lochte ile birlikte ona bakan yeğeni Bob Lochte, ölümünü doğruladı.

Bayan Doggett, 1956’da master derecesini aldıktan birkaç yıl sonra merkezi Connecticut’ta olan kendi firması Architectural Graphics Associates’i kurdu ve onlarca yıldır çevre tasarımı alanında çalışan birkaç kadından biriydi.

Hartford Courant, 1975’te ona cinsiyetinden dolayı engellerle karşılaşıp karşılaşmadığını sorduğunda, basit bir yanıtı vardı. “Bu, Henry Kissinger’a, ‘Yıkım için çalışmanızda herhangi bir engelle karşılaştınız mı?’ diye sormak gibi bir şey” dedi.

Yıllar sonra Tampa Bay Times’a verdiği bir röportajda, fikirlerinin bir oda dolusu adam tarafından kabul edilmesinin nasıl bir şey olduğunu anlattı.

“Kanıtlayabildiğim sürece onları ikna edebilirim” dedi. “İçeri girmek kolay olmadı. Muhtemelen Yale’e gittim. Ama içeri alındım. Ve önemli bir şey yaptığımızı fark ettim.”

Jane Davis Doggett, 4 Kasım 1929’da Tennessee, Morristown’da doğdu. Babası Robert, aynı zamanda at yetiştiren bir finişer ve asfalt toptancısıydı. Annesi Annie Kate (Weesner) Doggett bir ev hanımıydı ve Jane’in dediği gibi, “doğal olarak harika bir piyanist.”

Bir kız olarak Tampa Bay Times’a, “Tek yapmak istediğim ata binmek ve resim yapmaktı” dedi.

“Kitapları annemin alması gerekecek,” dedi.

Nashville’de büyüdü, Hillsboro Lisesi’nden mezun oldu ve 1952’de New Orleans’taki Sophie Newcomb College’dan Bachelor of Arts derecesi aldı. Ardından, Yale’e kaydolmadan önce bir yıl Avrupa’yı gezdi.

1958’de, Uluslararası Mimarlar Birliği Beşinci Kongresi Mimari Kayıt dergisi için haber yapmak üzere oraya gittiğinde Moskova’yı görmek için nadir bir Amerikan fırsatı buldu.

Ertesi yıl, başka bir Yale mezunu olan Roy Harrover’dan, onu Memphis için yeni bir havaalanı planlayan bir ekibe katılmaya davet eden bir telefon aldı. Ondan grafik öğelerle ilgilenmesini istedi.

Jetin gelişi, daha büyük terminaller gerektirerek ve bunların içinde hareket eden insan sayısını artırarak hava yolculuğunu değiştirdi. 2019 tarihli bir PBS belgeseli olan “Jane Davis Doggett: Wayfinder in the Jet Age”de, Memphis projesinde önemli bir adımın, havayollarını herkesin eskiden mümkün olan her yere kendi logosunu sıvadığı tutarlı tabelalar üzerinde anlaşmaya ikna etmek olduğunu söyledi. kafa karıştırıcı bir hodgepodge için.

Belgeselde “Onun için büyük bir ayrılıktı” dedi. “‘Bilet gişesinin arkasına logonuzu, markanızı koyun ama üstündeki kurdele kutsaldır ve havalimanına aittir’ dedik.”

Onlar için birçok havalimanı projesinin ilkiydi. 1970’lerin başında, Houston’da büyük havalimanlarında tekrar karşılaştığı karmaşık bir sorunla karşı karşıya kaldı: çoklu terminaller. Tabelalarda her birine kendi rengini verdi.

Ve başka bir yenilik daha buldu: havaalanına giden yollara renk kodlu tabelalar asmak. Örneğin, Terminal A’yı arayan bir sürücü, havaalanına yaklaşırken büyük, kırmızı bir “A” işareti görecektir – şimdi sağduyu, ancak o zaman yeni.

Belgeselde “Trafik akışınızın çalışmasını sağlıyor” dedi. “Önceden herkes okumak için frene basardı. Bunların hepsini Yale’den bu çocuk yaptı çünkü ben daha iyisini tanımıyordum. Düşündüm: peki, bu işe yaramalı.

En sevdiği havaalanı görevinin, 1971’de açılan bir havaalanının grafik öğelerini tasarladığı Florida, Tampa’da olduğunu sık sık söylerdi. Projelerinin birçoğunda olduğu gibi, en önemli katkılarından biri sağduyuya dayanıyordu – özellikle, bir havaalanındaki hiç kimsenin, özellikle de sokakların labirentinde gezindikten sonra, hangi yönün kuzey, güney, doğu veya batı olduğunu bilemeyeceğinin farkına varılması. terminallere yönlendirin.

Bayan Doggett, Tampa Bay Times’a “Mühendisler kuzey ve güney yönlerinin belirlenmesini istediler” dedi. “Ama ben de gece öyle dedim, kuzey ve güneyin ne olduğunu kim bilebilir? Ve gündüz bile, onca virajdan sonra, kim bilir?”

Bunun yerine renkleri kullandı: buraya gelmek için kırmızı işaretleri, oraya gitmek için mavi işaretleri takip edin.

Bayan Doggett hemen kurtulan bırakmadı.

Bayan Doggett aynı zamanda çalışmaları Yale’de ve Florida’daki galerilerde ve başka yerlerde sergilenen bir matbaacıydı. Roma atasözlerini ve İncil’den pasajları yorumlamak için şekillerin ve renklerin kullanımını araştırdı. Ayrıca bilgisayardaki grafik öğelerden manzaralar yarattı.

Bir keresinde “Kendime yol buluyor” dedi.