Akvaryum balıkları otomobil kullandı: En zeki memelilerle misal süratlerde öğrenebiliyorlar

babaadam

Aktif Üye
Akvaryum balıkları otomobil kullandı: En zeki memelilerle misal süratlerde öğrenebiliyorlar
İsrail Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir akvaryum balığına ‘FOV – Balık Kumandalı Araç’ ismini verdikleri aygıtı kullanmayı öğrettiklerini ve bu biçimdelikle balığın ‘sürüş yeteneği ve mekansal farkındalığının’ geliştiğinin kanıtlandığını deklare etti.

Hakemli bilimsel mecmua Behavioral Brain Research’te yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar balıkları, hareketlerini izleyen bir kamera ve bilgisayar sistemi tarafınca yönlendirilen tekerlekli bir aparata bağlı olacak biçimde bir akvaryuma yerleştirdi.

Kurulan sistemle, balık akvaryum içerisinde hangi istikamete ilerlediyse, aracın da o tarafta ilerlemesinin sağlandığı açıklandı.

Amaca ulaşma suratını 60 saniyeye kadar indirdiler

Hazırlanan deneyde ise, balıklar odanın çeşitli noktalarında kırmızı çizgiyle işaretlenen bölgelere ulaştıklarında yiyecekle ödüllendirildiler. Bu durum, balıkların mahzurları aşmasında ve başlarda 30 dakika süren seyahatlerini 60 saniyeye kadar indirip maksatlarına ulaşabilmelerine yol açtı.

Çalışmayla bir arada, çoklukla küçük beyin boyutlarıyla ilişkilendirilen balıkların, ahenk ve adaptasyon hususlarında en zeki memelilerle bile emsal süratlerde öğrenebildikleri gösterildi.

I am excited to share a new study led by Shachar Givon & @MatanSamina w/ Ohad Ben Shahar: Goldfish can learn to navigate a small robotic vehicle on land. We trained goldfish to drive a wheeled platform that reacts to the fish’s movement (https://t.co/ZR59Hu9sib). pic.twitter.com/J5BkuGlZ34

— Ronen Segev (@ronen_segev) January 3, 2022

‘Tüm bunları yaparken pozisyon yanlışlarını düzelttiler’

Yayınlanan araştırmanın muharrirleri, Ben-Gurion Üniversitesi Ömür Bilimleri Kısmı’ndan Shachar Givon ve Biyomedikal Mühendisliği Kısmı’ndan Matan Samina, deneyle ilgili olarak “Aracı çalıştırabildiler, yeni ortamları keşfedebildiler ve başlangıç noktasından bağımsız olarak amaca ulaşabildiler. Tüm bunları yaparken de çıkmaz sokaklardan kaçındılar ve pozisyon yanılgılarını düzelttiler” açıklamasında bulundu.

“Balık beyninde dış ortamın temsil edilme formu ve kullandığı stratejiler, su ortamında olduğu kadar karasal bir ortamda da başarılı olabilir” diyen müellifler, “Bu, uzayın ortamlarda temsil edilme biçimindeki evrenselliğe işaret ediyor” dedi.

Ben Gurion Üniversitesi’nin bu çalışması, balıkların motorlu taşıt kullanımı konusunda bir birinci değil. Daha evvel de, Hollandalı araştırmacıların 2014 yılında gerçekleştirdikleri çalışmada, bir akvaryum balığının harekete hassas bir kamera yoluyla uzaktan kumandalı bir arabayı çalıştırabildiğini göstermişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.