Asla yelken açmayan üç yıllık yolculuğu keşfetmek

çavuş

Aktif Üye
Times Insider kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı açıklıyor ve gazeteciliğimizin nasıl çalıştığına dair perde arkası bilgiler sunuyor.

Geçen Şubat ayında Instagram'da gezinirken, akışımda tuhaf bir reklam belirdi. Reklamda, 1 Kasım'da İstanbul'dan hareket etmesi planlanan, 382 liman ziyaretiyle dünya çapındaki en uzun gemi yolculuğu olduğu iddia edilen Life at Sea adlı üç yıllık bir gemi yolculuğuyla övünülüyordu.

Haber Seyahat Editörü için gemi seyahatlerini takip eden bir muhabir olarak şüpheciydim; Başlatılamayan benzer gemi yolculuklarıyla ilgili haberleri takip ediyordum. Ayrıca bu hedefle bir gezi düzenlemenin, güvenli finansman ve konut kullanımı için döşenmiş bir gemi gerektiren devasa bir görev olacağını da biliyordum.

Yaklaşık üç ay sonra, gemi seyahati güncellemeleri için Facebook'u kontrol ederken, potansiyel bir yolcunun gönderisinden satış ve pazarlama ekibinin ana şirket Miray Cruises ile yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini öğrendim. Bu noktada Life at Sea'nin genel müdürü Mikael Petterson da istifa etti.

Yolculuk daha başlamadan sona ermiş gibi görünüyordu.

Yönetim sorunları ve kötü planlamayla boğuşan cennet gibi gemi yolculuğuna ilişkin araştırmam böylece başladı. Kurumsal çalkantıların perde arkasına bir bakış olan makalem geçen ay internette yayınlandı.

Kalkış tarihi yaklaşırken potansiyel yolcularla iletişime geçerek yaklaşan yolculuk hakkındaki düşüncelerini almak istedim. LinkedIn'de yolcuların birbirleriyle iletişim kurmak için kullanabilecekleri bir uygulama olduğunu söyleyen bir gezgin buldum. Yolcu benim adıma bir yazı yazmayı kabul ederek diğerlerine benim Times muhabiri olduğumu ve onlarla konuşmayı umduğumu bildirdi.

Kalkış tarihi sonuçta iki kez ertelendi ve liman Amsterdam olarak değiştirildi. 20 Kasım'da, yani asıl kalkış tarihinden haftalar sonra yolculuk iptal edildi. Miray bir gemiyi emniyete almayı başaramamıştı.

Habere şaşırmadım. Miray Cruises, Yunan adalarına üç ila dört günlük gemi turları konusunda uzmanlaşmış orta ölçekli bir Türk şirketidir. Bu büyüklükteki gezilerle ilgili hiçbir deneyim yoktu.

İptalin ardından gemi seyahati paketini satın alan birçok kişi kamuoyu önünde konuşmak istemedi; Bazıları Times'la konuşmanın para iadesi alma şanslarına zarar verebileceğinden endişe ediyordu. Bu noktada Miray tüm yolculara üçer aylık taksitlerle para iadesi sözü vermişti, bu yüzden yorum yapmaktan neden çekindiklerini anladım. Kara ve Joe Youssef adında bir çift Kasım ayı sonlarında bana ulaştı. İstanbul'dan bana iki dairelerini sattıklarını ve yolculuk masraflarını karşılamak için birikimlerini çektiklerini söylediler.

Ancak beni en çok şaşırtan şey şirketin durumu nasıl ele aldığı konusunda yolcular arasındaki anlaşmazlıktı. Bazıları Miray'ın kendilerini kasıtlı olarak yanıltmadığını ileri sürdü. Diğerleri ise Fyre Cruises Festivali adlı bir dolandırıcılığın kurbanı olduklarına inanıyorlardı.

Bazı yolcular bana başka bir değerli kaynak sağladı: Miray yöneticileri arasındaki e-posta yazışmaları. Mart 2023'teki e-postalar, şirket yöneticilerinin, yolculardan depozito toplamak için güvenli ödeme yöntemleri oluşturmak gibi temel sorunları çözmede başarısız olduklarını gösterdi. Ayrıca önerilen geminin uygunluğuna ilişkin endişeleri de görmezden geliyorlardı.

Aralık ayı ortasında Miray'ın sahibi Vedat Uğurlu ile iletişime geçtim. Başka haber kaynaklarına röportaj vermediği için birkaç dakika içinde bana dönüş yapmasına şaşırdım. Şirketinin İstanbul merkezindeki konferans salonundan yaptığı görüntülü görüşmeyle iki saatten fazla konuştuk.

Yorum yapma fırsatı bulduğu için minnettar olduğunu ve gemi seyahati işinde 30 yıldan fazla deneyime sahip saygın bir şirket işlettiğini vurguladı. Yolcuları yanıltmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi ancak gemi yolculuğunun başarısızlığını yeterli sayıda kabin satılmamasına bağladı.

Bazı yolcular farklı bir hikaye anlattı. Geçen ay Youssef'lerle tekrar konuştuğumda Miray'ın onları son dakikaya kadar nasıl yönlendirdiğini anlattılar; Gemide sadece iki yolcu olsa bile yolculuğun planlandığı gibi başlayacağı söylendi. Şirketin kendilerini dolandırmaya çalıştığına inanmıyorlardı ancak Miray'ın paralarını bir gemi satın almak için kullandığından ve onlara geri ödeyecek parasının olmadığından korkuyorlardı.

Artık tüm paraları bağlı olan Youssef'ler, İstanbul'da bir otel odasında sıkışıp kalmış durumda ve 80.000 dolarlık bir geri ödeme bekliyor. Evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Müşterilere yalnızca küçük bir miktar iade edildi ve Youssef'ler henüz ilk geri ödemelerini almadı. Habercilikteki bir sonraki hedefim şirketin mali durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek, çünkü birçok yolcu paralarını geri alacaklarına dair umutlarını bile kaybediyor.