Avrupa Komitesi: Geri itmelere dair haberler, AB’nin prestijine hakikaten ziyan verdi

babaadam

Aktif Üye
Avrupa Komitesi: Geri itmelere dair haberler, AB’nin prestijine hakikaten ziyan verdi
Avrupa Birliği (AB) Kurulu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB Kurulu tarafınca düzenlenen ‘tehlike altındaki Afganlara müdafaa sağlanması’ temalı Yüksek Seviyeli Forum’un akabinde gazetecilere bilgi verdi.

“Bu haberler AB olarak prestijimize nitekim ziyan verdi” görüşünü paylaşan Johansson, “(AB’nin dış hudutlarında insanların şiddet kurbanı bulunmasına dair haberler) Şayet doğruysa büsbütün kabul edilemez ve araştırılmasının epeyce değerli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Ylva Johansson, “Haberlerin şoke edici olduğunu söylemeliyim. Bunlarla ilgili çok endişeliyim” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’ın bağımsız müşahede düzeneği kurmak konusunda isteksiz olduğunun hatırlatılması üzerine Johansson, “Evet, son haberlerden daha sonra artık daha telaşlıyım. Bunlar soruşturulmalı” dedi.

Johansson, sonlardaki ihlalleri araştırmak ya da engellemek için araçların kâfi olup olmadığı sorusuna ise “Yeterli olmadığını söylemeliyim. Bu yüzden yeni göç paketinde üye ülkelerin bu çeşit raporları araştırmasının zarurî olmasını teklif ettim, zira Kurulun her üye ülkede neler olduğunu araştırma için aracı yok. Ayrıyeten üye ülkelerin bağımsız müşahede düzeneği kurmasının da mecburî hale getirilmesini teklif ettim” cevabını verdi.

Johansson, halihazırda 22 bin Afgan’ın AB üye ülkelerine yerleştirildiğini anımsatarak, bunun AB’nin ahlaki sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin, üye ülkelere 5 sene ortasında 40 bin Afgan’ı kabul etme önerisi getirdiğini belirten Johansson, üye ülkelerin Afganların sayısını artırma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

Ylva Johansson, son senelerda AB’nin 300 bin Afgana oturum müsaadesi verdiğini fakat son forumun gayesinin, ‘ne kadar Afgan kabul edileceğine karar vermek değil, ‘insani kabul, aile birleşimi’ üzere uzun vadeli tahlillere odaklanmak’ olduğunu kaydetti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.