Bir İtalyan kasabasını yerle bir eden asırlık yemek savaşı

çavuş

Aktif Üye
Ama neden? Neden portakal? Neden portakal atıyorsun? Neden?

Yaklaşık sekiz yüzyıl önce, şimdi Ivrea olan yer bir despot, Marquis Ranieri di Biandrate tarafından yönetiliyordu. Marki aşağılık, cimri ve acımasızdı. Genellikle köylü kadınları düğün gecelerinde kaçırır ve onlara tecavüz ederdi. Ancak, bir gece – tarihin ve efsanenin karışımına göre – bir değirmencinin Violetta adlı kızı onu savuşturmayı başardı. Kısa bir süre sonra, bir eliyle başı kesilmiş kafasını tutarak, tiranın şatosunun penceresindeki ateş ışığında belirdi. Bir isyan ateşlendi – anında. Violetta’nın meydan okuması, halkın sarayı yakmasına ve canlarının istediğini yapmakta serbest kalmasına neden oldu. Ve yılın üç günü birbirlerine portakal fırlatmaktan keyif alıyor gibiydiler.

Bir çeşit. 2. Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda bugünkü şeklini almadan önce geleneğin sağlamlaştığı ve geliştiği yaklaşık 30 kuşak yerel tarihi atlıyorum. Orta Çağ’da, Ivrea sakinleri önce birbirlerine fasulye fırlattı. 19. yüzyılın ortalarına kadar portakalları silah haline getirmeleri ve balkonlarda sevdikleri erkeklere portakal fırlatan kızların başka bir yerel geleneğini asimile etmeleri mümkün değildi. Ama yemek ne olursa olsun, fikir her zaman aynı anda Ivrea’nın isyanını anmak ve getirdiği özgürlüğü kutlamaktı; Arabalardaki iri yarı savaşçılar, Marki’nin feodal ordusunun vekilleridir. arancieri Meydanlardan kovalayıp durdukları yayanlar, ayaklanan nüfusu temsil ediyor. Bir noktada gelenek, Lent’e giden günlerde benzer dizginsiz coşku ve aşırı içkiye izin veren geleneksel karnaval kutlamasıyla da birleşti. Özetlemek gerekirse: Bu bir canlı aksiyon rol yapma oyunu. Tarihi bir canlandırmadır. Mardi Gras, Colonial Williamsburg’da, başında yaralar ve meyveler var.

Aslında portakal fırlatma, Ivrea’daki çeşitli yan karnaval geleneklerindeki en görkemli ritüeldir. Tüm program haftalar önce Ocak ayı başlarında bir tören geçit töreniyle başlar ve ardından “Karnavaldan önceki üçüncü Pazar gününden önceki Cumartesi’den önceki Pazar’a” çağrılan 10 çocuğun bir araya gelmesi gibi titizlikle belirlenmiş ayinlerle devam eder. Her şeyin, hatta ben şehirdeyken olanların bile Zindanlar ve Ejderhalar benzeri karmaşıklığını takip etmekte zorlandım: 11 ayrı Fasulye Festivali; yeni evli bir çiftin Ivrea’nın her mahallesinde bir çukur kazdığı bir tören; belirli yerlerin merkezlerine dikilen ve ürkütücü alev sütunlarına dönüşen, kurutulmuş funda ve ardıçla kaplı 30 metrelik kazıklar. (“Mardi Gras’ı açıklamazsın,” dedi bir kadın bana “Yaşarsın.”) Her sabah benimkini giymem gerektiğini biliyordum. Berretto Frigio – Ivrea şehir surları içindeki karnaval sırasında seyircilerin her zaman takmaları gereken uzun, kırmızı sivri bir şapka. bu Berretto Frigio sizi kendi kaderini tayin etme ve özgürlüğün destekçisi olarak tanımlar. olmadan dolaşmak Berretto Frigiove arancieri saldırabilir. Karnaval düzenleyicilerinden birinin, şapka yerine zarif bir kırmızı saç bandı takan bir muhabiri “Hedef alınıyorsun,” diye uyardığını duydum.