Britanya’da diş doktorları sıhhat sistemine çalışmıyor, randevu alınamıyor: ’11 dişimi kendim çektim’

babaadam

Aktif Üye
Britanya’da diş doktorları sıhhat sistemine çalışmıyor, randevu alınamıyor: ’11 dişimi kendim çektim’
BBC’ye kendi kendisinin dişçisi olmak ve son 2.5 yılda 11 dişini çekmek zorunda kaldığını anlatan Bury St Edmunds, Suffolk’tan Danielle Watts, yaşlanmanın getirdiği kemik kaybı niçiniyle dişlerinin sallandığını, bu yüzden tekraren 111’i aradığını, lakin ‘durumunun önemli olmadığı, yüzünün şişmediği, ötürüsıyla ağrı kesici alıp gidişata bakması’ cevabını aldığını belirtti. Başvurduğu her klinikten “NHS hastası almıyoruz, özel randevu veriyoruz” karşılığını aldığını, lakin özel fiyatı karşılayamadığını aktaran bayan, “Randevu almaya çalıştığım yerlerin sayısını hatırlamıyorum. Bury St Edmunds’da NHS randevusu veren tek bir yer bile yok” dedi. ‘İçine düştüğü duurmda hakikat düzgün yemek yiyemediğini, her gün ağrı kesici kullandığını, konuştuklarının anlaşılmadığını, gülümseyemediğini ve özgüvenini kaybettiğini’ kelamlarına ekledi.

"I pulled 11 of my own teeth out"
Covid left dental practices with severe backlogs of patients needing appointments – How bad is the current situation in dental care?

https://t.co/aufu7yyYLm

— BBC News (UK) (@BBCNews) October 4, 2021

Norfolk’ta diş kliniği işleten Dr. Meetal Patel, Watts’ın dişçilerin NHS hizmeti vermeyi bıraktığı şikayetini doğruladı. “Daha fazla diş tabibi özele dönüyor. Maaş ödemek, ekipman maliyetlerini karşılamak için öteki seçeneğiniz yok. Yalnızca NHS işi yaparak hayatta kalmak mümkün değil. Ya kimi özel işler yapmak yahut yükle özel çalışmak gerekiyor” diyen Dr. Patel, ‘pandemi kısıtlamaları yüzünden çalışma pratiklerinin değişmesi niçiniyle eskisi kadar hacimli çalışamadıklarını, ötürüsıyla acil durumlara öncelik verirken rutin randevulara bakamadıklarını’ belirtti.

Kliniğin hemşiresi Tracey Bambridge de ‘yaklaşık 5 bin hastaları olduğunu, hastaların geldiklerinde 2 yıldır denetimden geçmediklerini dediğini’ aktararak “Ama biz de NHS check-up’ı yapacak durumda değiliz, çünkü kırık diş üzere ağır yahut acil sıkıntıları olanlara öncelik veriyoruz” dedi.

Hemşire “İnsanlar hakikaten kızgın, niçin NHS muayenesi yapmadığımızı soruyorlar. Bunu istemediğimizden değil, ancak fizikî olarak bir günde muayene edebileceğimiz insan sayısı muhakkak ve pandemide eski yoğunlukta hasta muayenesi yapamıyoruz” diye konuşarak ekledi:

“Bütün bu check-up’ları vaktinde yapabilmek başlıbaşına bir sorun ve ne vakit halledebileceğimizi bilmiyoruz. Ne kadar uzun müddet bu biçimde devam ederseniz, beşerler o kadar uzun mühlet check-up yaptırmamış oluyor.”

Sudbury, Suffolk’tan 70 yaşındaki Bob Lewis, ‘pandemide kendini muhafaza telaşıyla iki yıldır dişçiye gitmedikten daha sonra geçen hafta rutin randevu için telefon ettiğini, lakin tertipli denetimleri devam ettirmediği sebebi öne sürülerek randevu verme listesinden çıkarıldığını öğrendiğini, özele gidecek parasının da olmadığını’ anlattı.

Cambridgeshire’daki bir kliniğin diş tabibi Dr Dipali Chokshi de şunları söylemiş oldu:

“Şu anda bir epey hasta sistemden diş tabibine görünmek için gayret ediyor. NHS diş hekimliği muayenehanelerinde bekleme listeleri tavan yaptı. Kovid’dilk evvel bekleme listemiz muhtemelen bir yıl kadardı. Şu anda rahatlıkla 2-3 yıl diyebilirim ve kimi hekimlerin 4 yıl söylemiş olduğini duydum. Bu yalnızca rutin randevular için. Acil bir durumda muayene olmaya çalışıyorsanız, 2-3 ay boyunca bir NHS dişçisini bakılırsamemeniz fazlaca olasıdır. Şayet acı çekiyorsanız, bu dayanılmaz bir durum.”

BBC’nin durumla ilgili görüşünü sorduğu NHS’nin İngiltere ayağından (NHSE) ‘acil diş bakımının gereksinimi olan herkes için erişilebilir olmaya devam ettiği, pandemi daha sonrasında rutin diş hekimliği hizmetlerinin inançlı biçimde geri dönmesini sağlamak için İngiltere’nin doğusundaki diş tabipleriyle bir arada çalıştıkları’ karşılığı geldi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.