Bursa ‘Balkan Gençlik Zirvesi’ başladı

babaadam

Aktif Üye
Bursa ‘Balkan Gençlik Zirvesi’ başladı
ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

BURSA (İGFA) – Bursa Almira Otel’de gerçekleşen Balkan Gençlik Zirvesi programına Yurtdışı Türkler Akraba Toplulukları Başkanlığı Lideri Abdullah Eren, Evvelki Devir Başbakan Yardımcısı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar ile Balkan Coğrafyası’dan gelerek Bursa’da eğitim goren öğrenciler katıldı.

Yurtdışı Türkleri Akraba Toplulukları Başkanlığı Lideri Abdullah Eren‘in konuşmasından satır başları;

Balkan gençlik okulunu aslında, birlikte bir dünya kuracak isek tıpkı geçmişe sahip, tıpkı dedelerin torunlarıyız. Bu bizler için avantaj. Birbirimizi tanımamız, sıkıntılarımızı anlamamız lazm dedik. Ben bir evladı fatihan olarak, Balkan’daki başka akrabalarımızla baktığımızda birbirimiz ile uzaklaştığımızı fark ettik. Ülkemizde pek hayli Balkan derneği var. Ama bizlerin Balkanlar’da dernekleri olması lazım.

Kültürel yakınlığımız, mana dünyalarımızı yakınlaştırıyoruz. 13 dernek ile bizler bunu sağladık. Türk Dünyası Kültür Başşehri olan, Osmanlı’nın birinci başşehri olan Bursa’da bu gençlik tepemizi düzenlemeyi düşündük. Mesken sahipliği için Bursa’ya teşekkür ederim.

4 binden çok öğrenciyi Balkanlar’dan Bursa’ya getirip okumasını sağladık. Şu an 800 öğrencimiz eğitim görmektedir. Bu kardeşlerimizin içerisinden başarılı olanları yüksek lisans ve doktora için bir daha buraya getireceğiz.

Balkanların 5 ülkesinde Türkiye Mezunları Derneği var. Burada eğitim nazarann kardeşlerimiz ülkelerinde dernek kuruyorlar. Balkan Gençlik Okulu’nun faydalarını burada görmüş oluyoruz.
Bizler yerinde burslandırma faaliyetleri sağlıyoruz. 2 binden çok öğrencimize bu türlü eğitim aldırdık. Kültürümüzü taşıyabilmek için lisan ile taşıyabilmek gerekiyor. Balkanlarda Türkçe olup yazan kardeşlerimizin çıkardığı bir mecmuayı sizlere sunacağız. Yakın vakitte Mümin Gençoğlu anma kitabını bitirmiş olacağız. Sadık Ahmet için anma programı yaptık. Ülkemize gençlerimizi kültürel ve spor aktiflikleri için getirdik. Tüm bunlar için tek bir maksadımız var. Cumhurbaşkanımızın yalnızca Balkanlar değil tüm dünya için görüşü var. TİKA bu coğrafyada epeyce hoş işler yapıyor. Bize düşen tek şey, birbirimizi daha âlâ anlayıp ortak düşünmektir. Buradaki arkadaşlarımız yuvarlak masada buluşup bir çalıştay yapacaklar. Eminim ki; bu çalışmalar Balkanlar ve Türkiye’yi zihnen daha da yakınlaştıracak. Gönül beraberliğini fiziki beraberliğe dönüştüreceğiz. Bu programların yeterlilikleri daha da yaymasını temenni ediyorum. Emeği geçen paydaşlarımıza ve programımıza iştirak eden siz gençlere teşekkür ediyorum. Âlâ ki varsınız.

Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar‘ın konuşmasından satır başları;

Burada Balkanların geleceğini ve dinamik yapısını görüyoruz. Farklı ülkelerden toplanarak bir ortaya gelmeniz bize ümit veriyor. Umarım kanılarımız gerçekleşir sizlerde başarılı olursunuz. Milletlerarası Murat Hüdavendigar Lisesi’nde 80 ülkeden öğrenci var. Mezun olan 3 devir öğrenci oldu ve hepsi üniversiteye yerleşti. Bu öğrencilere baktığımızda farklı bir irtibat ve gelişim oluyor. En değerlisi ise farklılıkların ayrıştırıcı bir durum olmadığını gösteriyor. Bu farklılıklar hükümran güçler tarafınca geri kalmış müslüman bölgelerde düşmanlık olarak lanse ediliyor. O bölgelerde huzursuzluk çıkarıyor ve savaşa niye oluyor. Burada birbirini farklı nazarann gençler bunu zenginlik olarak anlıyor. Bizler bu hoşluğu oluşturuyor uygunluk tarafında yer alıyorsak kimse birbirimize düşüremez. Şu an Suriye ve Irak diye bir devlet kalmadı. Rusya görüşmeye çağırıyor ancak Ukrayna hayır diyor. Zelenski tam bir proje. Bir sinemada devlet liderini oynuyor. Güldürü oynayan zat birebir isimle parti heyet başa geliyor. Güldürüden daha sonra ise şu an drama oynuyor. Yunanistan bize saldırıyor, taciz ediyor. Tek başına mı yapıyor? ABD üssü olmuş. Art planda onlar var. birlikte olmak büyük bir nimettir. Bu beraberliğin ortasında oturup konuşabilmek farkında olmadan gelişir. Katılan sizlere teşekkür ediyorum. Bursa’da bir kaç gün geçireceksiniz. Olumsuz bir durum görürseniz, yaşarsanız bize bildirin. Olumsuz niyet ile buradan ayrılmayın. Her birimizin burada akrabası vardır. Bu dostluklar ileriye hakikat daha güçlü biçimde devam edecektir. Ortamıza kimse girmeyecek, buna müsade etmeyeceğiz.

Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş’ın konuşmasından satır başları;

Yarınki seyahatinizde Bursa’da başka pahalar ve başka büyükler nazaranceksiniz. Bursa Osmanlı ve Selçuklu’nun kıymetli kentlerinden bir tanesi. Sanayi, tarih, tarım, ticaret kenti ayrıyeten. Bursa Balkan kenttir. Türkiye olarak Ballan ülkelerine siyasi yanı sıra bir epey alanı kapsayan yardımlar sağlıyoruz. Bunu ikili mutabakatlar yaparak kardeşlik çerçevesinde yapıyoruz. Osmangazi, büyükşehir ve Yıldırım belediyesi de orada büyük işler yapıyor. Cami, okul, sünnet şöleni, aşure günleri üzere. Dokunmadık alan bırakmadık diyebilirm. Sayın Cumhurbaşkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bu bir vizyondur. Bunun meyvesini yakın vakitte alacağımıza eminim. Ben bir Balkan göçmeni çocuğu değilim lakin tekraren oralara gittim. Her Türk’ün ve müslümanın o coğrafyayı görmesi gerektiğini söylüyorum.

Birlik ve birliktelik sağlayacak olan sizlersiniz. Yarın her biriniz değerli yerlere geleceksiniz. Dünyadaki siyaseti okuyorsunuz. Farklı yöre mensubu olsakta hepimizin gayesi dünyayı güzelleştirmek.

Dün başlayan Süleyman Çelebi’nin anma programı başladı. Ulucami birinci imamı olan mevlidi şerif müellifi olan bu kıymetli zat Bursa’da meftundur.

Bursa demek Kırcaali demek, Üsküp demek, Saray Bosna, Balkanlar demek. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Önceki Devir Başbakan Yardımcısı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları;

Balkanlar deyince hafızamızda çeşitli fotoğraflar belirir. Son 20 yılda daima bir çatışma, kan, gözyaşı oldu. Bugün 7 başka ülkeden genç insanların hayallerini ortaklastırması fazlaca kıymetlidir. Burada barış sağlanırsa global dünyada huzur sağlanır. 2 dünya savaşı da Balkanlar’da başlamıştır. Balkanizasyon siyaseti yani tıpkı coğrafyaların ayrıştırılması programı hala literatürde yerini almaktadır. Asya’da, Afrika’da, Ortadoğu’da bunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız cezaevinden çıkınca 20 gün yeni oluşumum siyasi tohumunu Balkanlar’da atmıştır. TİKA, YTB, Yunus Emre Üniveristesi üzere fazlaca değerli atılımlar yaptı.
Bugün Abdullah Eren’in elinde aksiyon merkezi halini alan, gittiği her yerde gence dokunan bir oluşum haline geldi bu oluşum. Bende sizin üzere konuk öğrenci statüsünde okudum ve sunan diğer bir vesile ile ülkeme hizmet ediyorum. Siz bizseniz biz siziz. Balkanların ayağına çöp batsa biz acısını hissederiz deriz.
Balkanlarda olan bağımız coğrafik yakınlık ya da kültürel geçmiş değildir. Organik bağımız vardır. Yasal Dultan Süleyman’ın kalbi ve iç organları Macaristan’da iken naaşı buradadır. Balkanlara bu bakış açısı ile bakmalıyız.

Milletimizin taşıdığı düzgünlük ve vakıf medeniyeti özelliği vardır. Dayanak olmaya, orayı imar ve ihya etmeye, yardım etmeye çalışan bir anlayışı var. Diğerlerinin ise kan, gözyaşı, vahşet, yıkım götüren bir medeniyet anlayışı görüyoruz. Son 4 yılda yardım bakımından dünyada birinci sırada olmaya devam ediyoruz. Bizi öldürmek için bizim sinemizde ömür bulma inancına sahip olan bir medeniyet anlayışı ortasında olmalıyız. Balkanlarda huzur ve güzel görü gerekiyor ve bunu sizler yapacaksınız.

Sayın Cumhurbaşkanımız idaresinde sivil hayatta, iktisat, siyasi her alanda gittiği her ülkede o ülkeyi yaşatmaya, ayağa kaldırmaya çalışan bir sistem var. Batı gittiği her yere vahşet ve çıkarı için gidiyor. Bunu sergiliyor. Gittiğiniz her yerde yeterlilik düsturu ortasında olun. Gittiğiniz yerlere bizlerden çok fazlaca selamlar gdolayın.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.