Çin’de yeni eğitim kanunu yürürlüğe girdi: Ebeveynler artık yasaya nazaran çocuk yetiştirecek

babaadam

Aktif Üye
Çin’de yeni eğitim kanunu yürürlüğe girdi: Ebeveynler artık yasaya nazaran çocuk yetiştirecek
Çin’de uygulamaya konan yeni yasaya göre, ebeveynler bundan bu biçimde çocuklarını mevzuata bakılırsa yetiştirmek zorunda.

Altı kısım ve 55 husustan oluşan ‘Aile Eğitimini Teşvik Kanunu’, aile sorumluluğu, devlet dayanağı, toplumsal işbirliği ve yasal sorumluluk açısından ebeveynlerin ve toplumun aile eğitimindeki sorumluluklarını düzenliyor.

Kanunla ilgili açıklamalarda bulunan Şanghay Toplumsal Bilimler Akademisi araştırmacısı Yang Şiong, yeni yasanın ebeveynlerin çocuk eğitimindeki sorumluluklarını belirten birinci yasa olduğunu söylemiş oldu.

Yeni çıkarılan yasanın maksadının, ‘ebeveynlere mevzuat yoluyla nasıl sorumlu bir ebeveyn olunacağını öğretmek’ olduğu açıklandı.

Yasanın mevzuat danışmanı olan, Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi’nde çocuk işleri idaresi ve yasal araştırma üssü müdür yardımcısı Yuan Ningning ise, Çin Merkezi Televizyonu’na yaptığı açıklamada, kanunla bir arada ebeveynlik konusunda problemlerle karşılaşan vatandaşlara ‘kamu sistemleri aracılığıyla yardım sağlanacağını’ söylemiş oldu.

Yeni düzenlemeye nazaran ayrıyeten, ebeveynlerin aile eğitimine karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi reddettikleri durumlarda mali cezalar ve gözaltı üzere ceza tedbirlerinin yerini ‘eleştiri ve eğitim’ üzere tedbirler alacak.

Kanunla bir arada, çeşitli tenkit ve kaygılar de gündeme geldi. Birtakım toplumsal medya kullanıcıları, maddeyle birlikte ebeveynlerin okul yahut öğretmenler yerine çocukların performansından ‘asıl sorumlu tutulacak kişiler’ haline geleceği konusunda kaygılı.

Çin’de eğitim maddesiyle birlikte, daha evvel yürürlüğe giren ‘Zorunlu Eğitim Yasası’ ve ‘Küçüklerin Korunmasına Dair Kanun’ üzere yasal düzenlemeler bulunuyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.