DeSantis yasayı imzaladı Disney davasındaki son kırışıklık

çavuş

Aktif Üye
Florida Valisi Ron DeSantis ile Walt Disney Company arasında devam eden anlaşmazlıkta yeni bir çizgi var.

Cuma günü, Bay DeSantis, Disney World’deki hükümet hizmetlerini denetleyen bir kurula tatil yeri için halihazırda onaylanmış geliştirme anlaşmalarını bozma yetkisi verecek bir yasa tasarısını imzaladı.

En azından şimdilik, yeni yasa, Bay DeSantis ile Disney arasında şirketin Orlando yakınlarındaki 25.000 akrelik eğlence parkı tatil beldesinin potansiyel genişlemesi konusunda devam eden anlaşmazlıkta nispeten küçük bir gelişme. Bunun nedeni, Disney ve yönetim kurulunun geliştirme anlaşmaları nedeniyle şimdiden birbirlerine dava açmış olmalarıdır; Konu esasen beklemede ve adli müdahaleyi bekliyor.

Disney Cuma günü yorum yapmaktan kaçındı.

Geliştirme anlaşmaları, yönetim kurulunun Disney tarafından kontrol edilen önceki bir yinelemesi tarafından onaylandı. Bay DeSantis tarafından bu yıl atanan üyelerden oluşan mevcut kurul, anlaşmaların yasa dışı olduğunu iddia ederek yürürlükten kaldırma yönünde oy kullandı.

Geçen hafta Disney, “hedefli bir hükümet misilleme kampanyası” iddiasıyla yönetim kuruluna ve Bay DeSantis’e federal mahkemede dava açtı. Pazartesi günü kurul, anlaşmaları feshetmek için eyalet mahkemesinde dava açtı.

Florida Yasama Meclisi yasayı Perşembe günü onayladı. Disney başlangıçta dahil değildi. Mart ayı başında sunulan kanun taslağı, belediyeler tarafından kapsamlı arazi kullanım planlaması için gerekliliklerin güncellenmesine hizmet etti. Bay DeSantis’in ısrarı üzerine, Disney için geçerli kısım geçen ay eklendi. Demokratlar, bireysel şirket sözleşmelerine hükümetin müdahalesi için tehlikeli bir emsal oluşturduğunu söyleyerek değişikliğe karşı çıktılar.

Tartışma sırasında Orlando’dan Demokrat eyalet temsilcisi Anna Eskamani, “Disney draması dışında, sevmediğiniz bir sözleşmeyi feshetme fikrinden bahsedelim,” dedi.

Bay DeSantis ve Disney arasındaki açmaz geçen yıl Mart ayında Disney’in diğer şirketlere katılarak diğer şeylerin yanı sıra genç öğrenciler için cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularının sınıfta tartışılmasını yasaklayan tartışmalı bir devlet eğitim yasasını eleştirmesiyle başladı. (Muhalifler bundan “gey deme” olarak söz ettiler.) Bay DeSantis ve Florida yasama meclisindeki Cumhuriyetçi müttefikleri, hemen Disney’e “uyanmış” bir şirket olarak saldırmaya başladılar ve eyalette uzun süredir elinde tuttuğu özerkliğini kısıtlama çabalarına başladılar.

1967’de oluşturulan ve Disney World’ü fiilen kendi bölgesine dönüştüren özel bir vergi bölgesine odaklandılar. Disney’e yangın güvenliği, polislik, atık yönetimi, yol bakımı, tahvil ihracı ve en önemlisi gayrimenkul geliştirme planlaması üzerinde alışılmadık bir kontrol sağladı.

Şubat ayında milletvekilleri, Disney’in bölgenin beş üyeli yönetim kurulunun kontrolünü elinden alarak valiye devretti. Bununla birlikte, Bay DeSantis tarafından atananlar göreve geldiklerinde, görevden ayrılan kurulun belirli geliştirme düzenlemelerini onayladığını ve yeni kurulun yetkisini on yıllarca sınırladığını görünce öfkelendiler.

Anlaşmalardan biri, Disney’e 14.000 ek otel odası, beşinci bir tema parkı ve üç küçük park inşa etme yeteneği veriyor. Diğeri, bitişik özelliklerin kullanımını kısıtlar; mesela striptiz kulübü yok. Disney World’de şimdiden dört tema parkı, iki su parkı, Disney’e ait 18 otel, bir alışveriş merkezi ve 500 dönümlük bir spor kompleksi bulunuyor.