Etiyopya: BM yetkililerini Tigray isyancılarına yardım sağladıkları için hudut dışı ettik

babaadam

Aktif Üye
Etiyopya: BM yetkililerini Tigray isyancılarına yardım sağladıkları için hudut dışı ettik
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, ülkede bulunan BM yetkililerinin Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) insani yardım ve ekipman sağladığını argüman etti.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre hudut dışı edilen yetkililer, TPLF’ye insani yardım göndererek üzerinde mutabık kalınan güvenlik mutabakatlarını ihlal etti.

Bakanlık, TPLF’ye sağlanan irtibat ekipmanlarının, ‘yanlış bilginin yayılması’ ve ‘insani yardımın politize edilmesine’ niye olduğunu savundu.

Açıklamada, “BM’yi, insani yardım sağlama konusundaki işbirliğimizin devam edebilmesi için bu çalışanları hızla değiştirmeye çağırıyoruz” denilerek, Etiyopya’nın yeni çalışanların bakılırsave başlama sürecini kolaylaştırmak ismine BM Genel Sekreteri ve BM koordinatörleriyle bir arada çalışacağı taahhüdü verildi.

Ülkenin, BM tüzüğünde yer alan hayli taraflılık unsurları ve bedellerine bağlılığını bir dahalediği kaydedilen açıklamada, hükümetin, BM’ye bağlı olanlar da dahil olmak üzere memleketler arası kurumlarla işbirliğini sürdürmeye hazır olduğu vurgulandı.

Öte yandan bakanlık, hudut dışı sürecinin Etiyopya’nın insani yardım faailyetlerini ve BM ile bağlarını etkilemeyeceğinden emin olduklarının altını çizdi.

Geçtiğimiz günlerde Etiyopya, çeşitli BM organlarının 7 çalışanına, ülkenin iç işlerine karıştıkları suçlamasıyla ülkeyi terk etmeleri için 3 gün mühlet vermişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, karar karşısında şok olduğunu söz ederek, BM’nin Etiyopya’da kalmasına ve buradaki çalışmalarını sürdürmesine müsaade verilmesini umduğunu söylemişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.