İnsanlar kil yoluyla sosyalleşmek için seyahat ederken çömlek atölyeleri doluyor

çavuş

Aktif Üye
Zorluk: 18 dakikada 10 küçük kil nesne yapın – ilk beş parça için birer dakika, sonraki dört parça için iki dakika ve son parça için beş dakika.

Sarı bir önlük giyen ışıltılı bir seramik sanatçısı olan Ariela Kuh, geçen ay Newcastle, Maine’deki Watershed Center for Ceramic Arts’taki atölyesine katılan biz 14’e egzersizi anlatırken iPhone’unda bir zamanlayıcı kurdu.

“Çocukken kile dokunmanın nasıl bir şey olduğunu hatırla,” diye tavsiye etti.

Mandalina büyüklüğünde 10 tane kil boncuk hazırlarken, çocukluk hayallerim aklıma geldi: okul sonrası çömlek programımdaki mavi raflar, annemin sayısız kanser tesisinden birinde ölümünden aylar önce yaptığı soğanlı terakota vazo, küçük 1990’ların ortalarında minik ellerimin yonttuğu ve şimdi toz toplamaya başladığı kırmızı seramik levhanın ortasında fil.

“Hadi,” dedi Bayan İnek ve düşünecek zaman kalmamıştı. Kil formlar ortaya çıktı ve çoğaldı, her biri bir öncekine belli belirsiz bir benzerlik taşıyordu; tıpkı deniz canlılarının evrimleşmesinin, tüm kabukların ve dokunaçların enstantaneleri gibi. Son telefon uyarısı çaldığında, mükemmeliyetçiliği bırakmanın getirdiği sınırsız neşe beni hayrete düşürdü.

Toprak su ile buluşuyor

Alfred, NY’deki Alfred Üniversitesi Seramik Sanatı Müzesi’nin sanatçısı ve yöneticisi D. Wayne Higby, “Ses, cep telefonlarının zıttıdır” dedi. “Bu şey gerçek, yer kaplıyor, kirli. Günde altı veya sekiz saat bilgisayar başında otururken deneyimlediğimiz deneyimden çok farklı olan sadece bu fiziksellik var.”

Bu, son zamanlarda çanak çömlek canlanmasını kısmen açıklayabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin dört bir yanından kil eğitimcileri, sanatçılar ve endüstri uzmanları bana çömlekçilik derslerine ve atölyelerine akın eden insanlardan, sürekli genişleyen bekleme listeleriyle başa çıkmaya çalışan stüdyolardan ve çevrimiçi olarak büyük takipçiler toplayan seramikçilerden bahsetti. (Zanaat severler için bir TV programı bile var: Max’te yayınlanan The Great British Baking Show benzeri bir yapım olan The Great Pottery Throw Down.)

Ve belki de ekranın düzleştirilmiş gerçekliğine somut bir alternatif sunduğu için Ton, Kovid tecritleri sırasında dünyanın büyük bir kısmı durma noktasına gelse bile yeni takipçiler çekmeye devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki seramikçiler için önde gelen kil, sır ve ekipman tedarikçisi olan Laguna Clay Company’nin sahibi ve başkanı Bryan Vansell, “Pandemi sırasında çömlek çarkı satışları iki katına çıktı ve üç katına çıktı” dedi. “Pandemi insanları evlerine geri getirdi, garajlarına ve ofislerine, stüdyoya dönüştürdükleri alanlara getirdi.”

Şimdi bu çömlekçilerin birçoğu tutkularını paylaşmak ve Watershed gibi yerlerde yaz inzivalarında, kurslarda ve atölyelerde başkalarıyla ellerini kirletmek istiyor.

Merkezin cinsiyet ayrımı gözetmeyen zamirleri kullanan yöneticisi Liz Seaton, “Programlarımızın tamamı doldu, tükendi ve daha fazlasını yapmak istiyoruz” dedi. Avukatlık eğitimi almış bu kişiler, kısa bir süre önce Washington’daki Ulusal LGBTQ Görev Gücü’nde Politika Direktörü olarak hayatları boyunca çömlekçilik tutkularının peşinden gitmek için işlerinden ayrıldılar. “Bir şeyler inşa etmeyi seviyorum. Bu işi almamın nedenlerinden biri, bu organizasyonu yıl boyu hizmet veren tesislere sahip olduğumuz noktaya taşımanın zorluğuydu.”

Watershed, 1980’lerin ortalarında kullanılmayan bir tuğla fabrikasının yerinde kuruldu. 54 hektarlık inişli çıkışlı tepeler, çömlekçilerin ortam ve birbirlerini anlamalarını derinleştirebilecekleri bir sığınak haline geldi. 1990’larda HIV/AIDS krizinin zirvesindeyken, Watershed virüsle yaşayan insanları kilin yaratıcı ve terapötik potansiyelini keşfetmeye davet etti.

Toprak suyla buluştuğunda meydana gelen sihri kendi arayışımda, Manhattan’ın Yukarı Doğu Yakası’ndaki çömlek atölyemden Watershed’de, kara parmaklarının okyanusa değdiği bir sahil şeridinde uzun bir hafta sonu için ayrılmıştım.

Ormanda bir vizyon

Açık bir bahar sabahı, ABD 1’in çanak çömlek dükkanı tabelalarıyla dolu bir bölümünde bir köy yoluna saptım. Watershed’in yanındaki aile tarafından işletilen çiftlikte kuşları kovalayan benekli bir domuzun görüntüsüyle karşılandım, güneşte kulakları dalgalanıyordu. Koyunlar ve kuzuları havladı ve bir kahverengi inek sürüsü arabama baktı.

Pastoral ortamının zamansız güzelliği, merkezin yakın zamanda geçirdiği dönüşümü yalanlıyordu.

Ormandaki bir açıklıkta, 2020 yılına kadar çanak çömlek atölyesi olarak hizmet veren eski ahşap tavuk kümesi, yerini pırıl pırıl oluklu demir bir binaya bırakmıştı: Watershed’in yeni, son teknoloji seramik tesisi. 35 çalışma tezgahı, çok sayıda elektrikli çömlekçi çarkı ve bir sır püskürtme istasyonunun yanı sıra gelişmiş su ve hava filtreleme sistemleri ile donatılmıştı. Bitişikteki bir kulübede elektrik, gaz ve odun yakma dahil olmak üzere altı tür soba bulunuyordu. Ağaçların arasına gizlenmiş kübist ve gri renkli birkaç modern kulübe, program katılımcılarını barındırmak için yakınlarda türemişti.

Watershed şu anda sanatçı konukevlerine, öğretmen eğitim programlarına ve halka açık atölyelere ev sahipliği yapıyor. Operasyonlar kış aylarında tarihsel olarak yavaşladı, ancak yeni kışlık alanının açılışı ve bu yılın sonlarında başlaması planlanan yeniden modellenmiş bir topluluk binasının inşaatı ile şirket Mx yolunda ilerliyor. Seaton’ın yıl boyu operasyon hayali.

Kili şekillendirin ve bükme süresi

“Organik, ilginç bir şeyi seviyorum,” dedi Bayan İnek, bir kil levhadan bir dikdörtgeni kendi elleriyle şekillendirirken ve görünüşe göre parçayı zahmetsizce bir silindir haline getirirken. Daha sonra aynısını bir daire ile yaptı ve onu bir koniye dönüştürdü. “Ben kural takipçisi değilim. Marangoz olmamamın bir nedeni var.”

Aldığım üç günlük kurs, kil levhalardan nasıl geometrik nesneler inşa edeceğime ve daha sonra bunları daha karmaşık kreasyonları bir araya getirmek için nasıl kullanacağıma odaklandı. Kilin dönen bir disk üzerinde şekillendirilmesini içeren tekerlek fırlatmanın aksine, el yapımı olarak bilinen bu teknik, çok çeşitli şekiller ve daha büyük işler oluşturmak için kullanılabilir.

25 kiloluk kil çuvallarını kırdığımızda, oda nemli toprak kokusuyla ve çalışkan bir sessizlikle doldu, ara sıra malzemeye doğru dokuyu vermek için tokat atan ve malzemeyi düşüren ellerin sesiyle bozuldu.

Bir işaret, stüdyonun cep telefonu yasak bölgesi olduğunu ve saat olmadığını duyurdu. Eğilip, sıktığım ve gri hamuru ellerime sürdüğümde, parmak uçlarımdan başıma yumuşak ve serin bir his yayıldı, orada birikti, sonra korkularımı bastırdı ve zaman algımı silip süpürdü. Kanvas kaplı tezgahlarda kil şekiller biçim değiştiriyor ve cilalı beton zeminlerde güneş yamukları sürünüyordu.

Çeşitlilik içeren bir ortam

Watershed, Amerika Birleşik Devletleri’nde çömlekçilerin zanaatı ve geleneklerini keşfederken temiz kır havasının tadını çıkarabilecekleri tek yerden çok uzak.

Kuzey Karolina’nın Blue Ridge Dağları’ndaki Penland El Sanatları Okulu, 1929’da Apalaşlı kadınlara hayatlarını kazanmanın bir yolunu sağlamak için kuruldu. Orada, 2013 yılında ses, çeşitli ortamlardaki programlar için “resmi devlet sanat ortamı” ilan edildi. Yaz kil atölyeleri tipik olarak dört ila on iki gün arasında sürer ve katılımcılar 420 dönümlük kampüste ikamet eder ve çömlekçiliğin bir dizi işlevsel ve dekoratif yönüne odaklanır.

Doğuya doğru üç saatlik bir araba yolculuğu, ülkedeki en yüksek çalışan çömlekçi konsantrasyonlarından birine sahip olan ve kendisini Amerika’nın Çömlekçilik Başkenti olarak faturalandıran Seagrove kasabasıdır. Bölgede 50’den fazla çömlek dükkanı, stüdyo ve galerinin yanı sıra zanaata adanmış bir müze olan Kuzey Karolina Çömlekçilik Merkezi bulunur. Seagrove sakinleri arasında sekizinci ve dokuzuncu nesil çömlekçiler ve artan sayıda genç çırak ve çömlekçi bulunmaktadır.

Yelpazeyi faydacı olandan sanatsal olana doğru itmek uzun zamandır Mont Helena yakınlarındaki eteklerdeki Archie Bray Seramik Sanatları Vakfı’nın misyonu olmuştur. Bray’in başlangıcından neredeyse dörtte üç asır sonra, dünya çamuru çağdaş bir şekilde ele almaya hazır görünüyor.

Vakfın şu anki direktörü Rebecca Harvey, “Salgının bir yerinde,” dedi, “sanat ve zanaat arasındaki çizgi her ne ise, hiyerarşi uçup gitmiş gibi görünüyor.” Giderek artan sayıda sanatçı, galeri ve Müzeye atıfta bulundu. Son yıllarda kil eserlerini keşfetmeye başlayan Metropolitan Sanat Müzesi.

Daha maceracı olanlar için Bray, Temmuz ve Ağustos aylarında halka açık iki saatlik macera kursları sunuyor. Parçalar her kursun sonunda pişirilir ve iki hafta sonra toplanmaya hazır hale gelir. 2024’ten itibaren tüm yıl boyunca kısa atölye çalışmaları da yapılacak. Sanatçı konuk konukları ve sempozyum programları devam etmektedir.

Helena, canlı bir seramik topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. Her yaz, yerel sanatçılar stüdyolarını iki günlük Montana Clay Turu sırasında açarlar. 14 Haziran’da, yerel Blackfoot River Brewing Company bir kutlama düzenleyecek ve hafta sonunu özel bir “Bray Beer” ile başlatacak.

Verimlilik konusunda mutlu

Bayan İnek, büyük boy bir mantıyı andıran bir kaptan fazla malzemeyi kesti ve ona bahar esintisinde sallanan bir perdenin inceliğini yavaşça verdi.

Atölyedeki son gündü ve o, üzerinde son rötuşları yapma sürecindeydi.

“Herkesin sürecin farklı bir favori kısmı vardır. Bu arıtma kısmını gerçekten çok seviyorum,” dedi, kuruyan kili şerit şerit keserek. “Yazmak gibi, editoryal kısmı seviyorum.”

Seramiklerin pişmesi çok uzun sürdüğü için yeşil eşya denilen ham kili fırına atmıyoruz, eve taşımak için paketliyoruz.

Maine’e uçtuktan ve bu tür kilin New York’taki stüdyomun yüksek sıcaklıktaki fırınlarında eriyeceğini öğrendikten sonra, parçalarımın benimle geri dönmeyeceğini erkenden fark ettim. Bu düşünce tuhaf bir şekilde özgürleştiriciydi.

Pek çok hobi seramisti gibi ben de çömlekçiliğe ilgi duydum çünkü bana bir amaç verdi: arkadaşlarım için ekiciler, ailem için kaseler, balıklarım için küçük bir mağara, kız arkadaşım için biblolar.

Önümdeki nesnelere baktım. Biri uzun, ince boyunlu, kaslı bir omuza benziyordu; diğeri bana volkanik bir eğimi veya boru şeklindeki bir mercan resifini hatırlattı. Onlara ne faydam olabilir ki?

Belki vazolar veya lambalar olabilir. Ya da belki de tek işlevi bana çocukluğumdan beri çok nadiren hissettiğim oyun oynama sevincini vermekti.

Kreasyonlarımı kil parçalarının bir sonraki maceralarını beklediği geri dönüşüm kutusuna atarken, bu neden mantıklı olmasın, diye düşündüm.

Haberler Seyahatini Takip Edin -de instagram Ve Haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun Bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat ve ilham için uzman ipuçları almak için. Gelecekteki bir kaçışın hayalini mi kuruyorsunuz yoksa sadece bir koltukta mı seyahat ediyorsunuz? bizimkilere göz atın 2023’te 52 destinasyon.