İsveç’te meyveler, otlar ve anlayış aramak

çavuş

Aktif Üye
Eva Gunnare’nin ocağında bir tencere huş ağacı özü kaynıyordu. Kuzey Kutup Dairesi’ndeki küçük bir İsveç kasabası olan Jokkmokk’ta Mayıs sabahının erken saatleriydi ve dışarıda kar eriyordu. Masanın üzerinde Bayan Gunnare’nin geçen sezon topladığı yerel bir meyve olan kuru yaban mersiniyle yapılmış bir tabak bisküvi vardı.

“İsveçlilerin çoğu yurt dışından ithal edilen yaban mersini yer,” dedi, küçük bir shot bardağa biraz meyve suyu dökerken. “Bahçemizde bu lezzetli yaban mersini olduğunu bilmiyorlar.”

56 yaşındaki İsveçli Bayan Gunnare, on yılı aşkın bir süredir, insanlara yiyecek aramayı öğreterek insanların doğayla olan ilişkilerini yeniden kurmaya çalışıyor. Yabani ot toplama, yenilebilir bitkileri tanıma, karahindiba balı yapma ve daha pek çok konuda verdiği derslerle yerli ve yabancı ziyaretçilerin doğayı daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Yaklaşımları, genellikle trekking veya skimobiling gibi açık hava gezilerine odaklanan bölgedeki diğer tur operatörlerinden farklıdır. Bayan Gunnare, bunların her zaman insanların çevrelerini daha iyi anlamalarına veya çevrelerine saygı duymalarına yardımcı olmadığına inanıyor.

“İnsanların doğanın içinden geçmesini istemiyorum” dedi. “Sürünmelerini istiyorum.”

Yaklaşık 3.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Jokkmokk, yıl boyunca yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Kışın on binlerce ziyaretçi, kuzey İskandinavya, Finlandiya ve batı Rusya’nın yerli halkları olan Sámi’yi kutlayan 400 yıllık bir etkinlik olan Kış Pazarı’na akın eder. Diğerleri, Kuzey Işıklarını görme, kayak yapma veya köpek kızağıyla kayma vaadiyle cezbedilir. Yaz aylarında çok sayıda turist milli parklarda yürüyüş ve kano yapmaya gelir.

Bölgenin cazibesinin bir kısmı bozulmamış doğasında yatmaktadır. Bazen ‘Avrupa’nın son vahşi doğası’ olarak adlandırılan bölge, kıtanın son el değmemiş ilkel ormanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Gunnare, “İnsanlar buraya vahşi ve uzak bir şey deneyimlemek için geliyor, ancak birçok insan sadece geçip gidiyor” dedi. “Flora ve faunayı gözlemlemekten vazgeçmiyorlar. Her zaman bir kısmının pek iyi gitmediğinin farkında değiller.”

Ormanlar, İsveç’teki kara alanının yaklaşık yüzde 70’ini kaplar. Ancak insan faaliyetleri tarafından rahatsız edilmeyen yerli ağaç türlerinden oluşan birincil ormanlar veya yaşlı ormanlar büyük ölçüde temizlendi. Bugün, ülkenin ormanları büyük ölçüde, çevre üzerinde yıkıcı etkileri olabilecek, ağaç kesimi için kullanılan ağaç tarlalarından oluşmaktadır. Genellikle monokültür olan bu tarlalar, yaşlı ormanlara göre hastalıklara ve doğal afetlere karşı çok daha savunmasızdır. Ayrıca daha az karbon depolarlar.

Ve sorun kötüleşmeye devam ediyor. 2003 ile 2019 arasında, İsveç’in kalan bakir ormanları yılda yüzde 1,4 oranında ormansızlaştırıldı. Bazı tahminlere göre, bu ormansızlaşma oranları devam ederse, kalan son yaşlı ormanlar yaklaşık 50 yıl içinde kaybolacaktır.

Ancak bölgeyi dolaşan pek çok turist ormanı ağaç dikiminden ayırt edemiyor. Yerel bir Sami ren geyiği çobanı olan Nila Jannok, “Birkaç yıl önce bir gazeteciyi buraya getirdim ve ona ne gördüğünü sordum” dedi. “Ormanı gördüğü yerde, yıkımı gördüm.”

Bayan Gunnare’nin kapatmak istediği tam da bu bilgi açığıdır. Aradığı yenilebilir bitkilerin çoğu, yalnızca daha fazla biyoçeşitliliği destekleyen ve mantar gibi bitki ve mantarların gelişebileceği birincil ormanlarda büyüyebilir. Turistlere birincil bir ormanda nelerin büyüyebileceğini göstererek, onlara sağlıklı bir çevreyi sürdürmek için biyoçeşitliliğin neden gerekli olduğunu açıklıyor.

Aslen Stockholm’lü olan Bayan Gunnare, 1987’de bir yürüyüşçü kulübesinde çalışmak için kuzeye, Jokkmokk’tan yaklaşık 75 mil uzaklıktaki bir köy olan Kvikkjokk’a taşındı. Bir Sami çobanıyla evlendi ve birlikte çocuklarını Jokkmokk’ta büyüttüler. Bayan Gunnare yıllar boyunca turizmde çeşitli işlerde çalıştı. Ancak 2009’da turistlerle ve doğayla farklı bir ilişki kurma çağrısı hissetti.

“Bu ülkede yürüyüş yapmak veya kayak yapmak harika” dedi. “Ama onu gerçekten bilmek için, florasını ve faunasını anlamalı ve hepsinin nasıl bağlantılı olduğunu görmelisiniz.”

2009 yılında Gunnare, Jokkmokk’taki Sámi Eğitim Merkezinde bir aşçılık kursuna kaydoldu. Kursu hayatındaki en büyük dönüm noktalarından biri olarak tanımlıyor. Yazın, kutup göğü açıkken, gece yarısına kadar yiyecek aramaya devam eder, sivrisinek ısırıkları ve el ve ayak parmaklarında kıymıklarla eve dönerdi. “İnsanların doğayla ilgilenmesini sağlamak için bunun benim için bir fırsat olacağını gerçekten hissettim” dedi.

İki yıl sonra kendi işi olan Essense of Lapland’ı kurdu ve o zamandan beri beslenme turları düzenliyor.

İsveç’te yiyecek arama uzun zamandır önemli bir mutfak ve kültürel uygulama olmuştur. Otlar, kökler ve kızılcıklar dahil olmak üzere Sámi’ler için kendi hasat ettikleri yiyecekler diyetlerinin odak noktasıdır. Ülkenin geri kalanında, yerli olmayan İsveçliler, kıtlığın birçoğunu kabuklu ekmek yapmak için liken kullanmaya zorladığı en az 1867’den beri yiyecek arıyorlar.

Bununla birlikte, son yirmi yılda, yiyecek aramaya olan ilgi dünya çapında önemli ölçüde arttı. Yiyecek arama, 2000’li yılların ortalarında, yemeklerinin merkezine yerel, mevsimlik ve toplanmış malzemeleri yerleştiren ünlü Danimarka restoranı Noma’dan esinlenen Yeni İskandinav mutfağının ortaya çıkmasıyla bir canlanma yaşadı. Son yıllarda bir etkileyici dalgası ortaya çıktı; TikTok’ta #foragingtiktok hashtag’i 160 milyondan fazla görüntülendi. Toplayıcı eğitimciler, işlerine karşı bir ilgi patlaması fark ettiklerini söylüyorlar.

Ancak toplayıcılığa olan bu yenilenen ilgiye rağmen, birçok insan yiyecek üretiminden kopuk durumda. Bir anket, Amerikalıların yüzde 41’inin yiyeceklerinin nerede ve nasıl yetiştirildiği hakkında hiçbir zaman veya nadiren bilgi aradığını ortaya çıkardı. İnsanlar giderek kentleştikçe ve mevsimsiz ve ithal gıdaları tükettikçe doğayla bağları giderek zayıflıyor.

Gunnare, “Pek çoğumuz kendi flora ve faunamıza yabancılaştık” dedi. “Ondan korkuyoruz.”

İnsanları doğayla yeniden buluşturmak ve onları tehdit eden güçlere karşı farkındalıklarını artırmak, Bayan Gunnare’nin çalışmasını motive eden şeydir. “Herkesi benim gibi bir koleksiyoncu yapmaya çalışmıyorum” diye açıkladı. “Anlamalarını ve onunla ilişki kurmalarını sağlamaya çalışıyorum.”

“Bu basit ama güçlü bir düşünce,” dedi ve ekledi, “İnsanlar çevrelerini ne kadar çok bilirlerse, onu korumaya o kadar eğilimli olacaklar.”

Haberler Seyahatini Takip Edin -de instagram Ve Haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun Bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat ve ilham için uzman ipuçları almak için. Gelecekteki bir kaçışın hayalini mi kuruyorsunuz yoksa sadece bir koltukta mı seyahat ediyorsunuz? bizimkilere göz atın 2023’te 52 destinasyon.