İyi parti solcu mu ?

Simge

Yeni Üye
İYİ Parti Solcu mu? Farklı Bakış Açılarıyla Bir Forum Sohbeti

Merhaba dostlar,

Bugün, siyasetin en çok kafa karıştıran sorularından birine birlikte göz atalım: “İYİ Parti solcu mu?” Bu soru forumlarda, sosyal medyada ve hatta aile sofralarında bile sıkça dönüyor. Kimi “milliyetçi köklerden geliyor, sol olamaz” diyor, kimi “ekonomi politikalarında ortanın solunda duruyor” diye savunuyor.

Ben de konuya tek bir pencereden bakmak yerine, farklı açılardan, verilerden ve insan hikâyelerinden faydalanarak tartışmaya açmak istiyorum. Hadi, erkeklerin veri odaklı, kadınların ise toplumsal etkiler odaklı yaklaşımlarını da işin içine katarak, bu sorunun etrafında bir yolculuğa çıkalım.

---

İYİ Parti’nin Resmî Duruşu

İYİ Parti 2017 yılında, MHP’den ayrılan Meral Akşener ve arkadaşları tarafından kuruldu. Parti programında şu anahtar ifadeler yer alıyor:

- Milliyetçilik: “Atatürk milliyetçiliği” vurgusu

- Demokratlık: Hukukun üstünlüğü, özgürlükler

- Sosyal Politika: Sosyal yardımların güçlendirilmesi, fırsat eşitliği

Bu maddeler, partiyi klasik anlamda sağ-milliyetçi çizgide gösterse de, bazı ekonomi ve sosyal politika vaatleri sosyal demokrat yaklaşıma da yakın duruyor.

📊 Veri Notu: 2023 seçim beyannamesinde, gelir adaletsizliğini azaltma, asgari ücreti artırma ve tarımsal destekleri genişletme gibi sol politikalarla uyumlu başlıklar da yer aldı.

---

Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Yaklaşımı

Forumlarda erkek kullanıcıların yorumları genelde şöyle başlıyor:

> “Parti programına baktığımızda…”

> “Seçim vaatlerini analiz edersek…”

Onlar için mesele, ideolojik etiketlerden önce somut veriler:

- Kurucu kadro: Milliyetçi geçmişe sahip kişiler ağırlıklı

- Meclis oy davranışı: Çoğu zaman sağ partilerle paralel

- Ekonomi politikaları: Karma ekonomi, serbest piyasa dostu ama sosyal desteklere de açık

Bir erkek kullanıcı şunu yazmıştı:

> “Oy dağılımına bakarsak İYİ Parti merkez sağ bir parti, ama bazı konularda CHP ile aynı çizgide hareket edebiliyor. Solcu demek yerine ‘merkezde’ demek daha doğru.”

---

Kadınların Duygusal ve Toplumsal Etki Odaklı Yaklaşımı

Kadın kullanıcılar ise daha çok partinin toplumda yarattığı hissiyat ve temsil ettiği değerler üzerinden konuşuyor:

> “Kadın lider olarak Meral Akşener’in varlığı bile tek başına önemli.”

> “Kadın hakları, eğitim ve şiddetle mücadele konularında attıkları adımlar, onları klasik sağdan ayırıyor.”

Kadınlar genellikle şu soruları soruyor:

- İYİ Parti, toplumda kutuplaşmayı azaltıyor mu?

- Dezavantajlı gruplara yaklaşımı nasıl?

- Kadın temsil oranı, diğer partilere göre daha mı yüksek?

Bu yaklaşımda, parti programı kadar, yarattığı sosyal atmosfer ve insanlara hissettirdikleri de önemli bir ölçüt oluyor.

---

İdeolojik Karmanın Anatomisi

İYİ Parti’nin ideolojik duruşu, Türkiye siyasetinde net bir sola/sağa oturtulamayan örneklerden. Bazı başlıklar:

Sağa Yakın

- Milliyetçi kimlik

- Güçlü devlet vurgusu

- Serbest piyasa ekonomisi

Sola Yakın

- Sosyal yardımların güçlendirilmesi

- Eğitimde fırsat eşitliği

- Kadın ve gençlik politikalarına verilen önem

Bir bakıma, partinin merkez siyaseti hedeflemesi, onu “sol mu sağ mı?” sorusuna net yanıt vermekten uzaklaştırıyor.

---

Gerçek Hikâyeler ve Algı

👤 Ali (38, mühendis):

> “Ben ideolojiye değil, icraata bakarım. İYİ Parti, ekonomide liberal ama sosyal konularda biraz daha yumuşak. Bana göre merkez sağ.”

👤 Zeynep (29, öğretmen):

> “Ben kadın liderin duruşuna bakıyorum. Erkek egemen siyasette farklı bir tınısı var. Solcu değil ama daha kapsayıcı.”

👤 Mehmet (45, esnaf):

> “Bazı söylemleri bana CHP’yi hatırlatıyor, bazıları MHP’yi. Bu yüzden net bir yere koyamıyorum.”

---

Neden Bu Kadar Karışık Görülüyor?

1. Kurucu Kadro – Milliyetçi Geçmiş: Bu, sağ algısını güçlendiriyor.

2. Politika Karışımı: Sağ ve sol unsurları harmanlamaları kafa karıştırıyor.

3. Türkiye’de Merkez Siyaset Zorluğu: Kutuplaşmış bir ortamda merkezde durmak, sürekli “hangi taraftasın?” sorusunu getiriyor.

---

Forum Tartışmasını Ateşleyecek Sorular

- Sizce İYİ Parti, ideolojik olarak sol, sağ, yoksa merkezde mi?

- Ekonomi politikaları mı, toplumsal değerler mi partinin yönünü belirler?

- Erkeklerin veri odaklı, kadınların ise toplumsal etki odaklı bakış farkı, siyaseti değerlendirmede ne kadar etkili?

- Sizce Türkiye’de merkez partilerin şansı var mı, yoksa ideolojik netlik mi gerekiyor?

Söz sizde dostlar. Bakalım bu tartışmada “beyaz” mı, “siyah” mı, yoksa “grinin tonları” mı ağır basacak?