Kıdemli boz ayı saldırısını şimdiye kadarki 'en acımasız' deneyim olarak tanımladı

çavuş

Aktif Üye
Shayne Patrick Burke, bu ay Wyoming'deki Grand Teton Ulusal Parkı'nın kırsal kesiminde baykuşları fotoğraflamak için kısa bir yürüyüşe çıktığında yaklaşık 40 ila 200 metre önünde bir boz ayı yavrusu gördü.

Bay Burke, çocuğun varlığının bir sorun belirtisi olduğunu hemen anladığını Instagram'da yazdı.

Birkaç dakika sonra 35 yaşındaki Bay Burke, çocuğun annesi tarafından saldırıya uğradı.

Arkasını döndü, yüz üstü yattı ve ellerini boynunun arkasında birleştirdi. Boz ayı saldırıları hakkında okuduğu tavsiyelere uyduğunu söyledi.

19 Mayıs saldırısı sırasında ayı, Bay Burke'ü defalarca ısırdı, onu kaldırıp yere fırlattı, daha önce de yazdığına göre, çığlıklarından biri “maalesef ama neyse ki onun dikkatini kafama çekti.”

Korkunç bir andı ama sonunda hayatını kurtardı.

Ayı, Bay Burke'ün boynunu ısırdı ama elleri ve kolları hâlâ arkasında bağlıydı ve en önemlisi, yavruyu gördüğünde bir kutu ayı spreyine uzanmıştı.

“Ayı sprey kutusunu asla bırakmam” diye yazdı. “Boynumu ısırdığında ayı spreyi kutusunu da ısırdı ve kutu ağzında patladı.”

Patlama ayıyı korkutup kaçırdı.

Ordu Yedeklerinde emekli engelli bir kişi olan Bay Burke, saldırının şimdiye kadar yaşadığı “en acımasız şey” olduğunu söyledi ve şunu ekledi: “Üzerime ateş edilmeyi, üzerime havan mermilerinin atılmasını ve Patlayıcıların patlaması gibi şeyleri yaşadım.”

Grand Teton Ulusal Parkı, Massachusetts'ten ziyarete gelen Bay Burke'ün Pazartesi günü hastaneden taburcu edildiğini ve tamamen iyileşmesinin beklendiğini söyledi.

Park, saldırının “sürpriz bir karşılaşmaya” tepki olarak ayının savunma amaçlı bir hareketi gibi göründüğünü söyledi. Ayının kimliği henüz belirlenmedi ve Grand Teton, ayının ötenazisini de içerebilecek başka “yönetim eylemlerine” gerek olmadığını söyledi.

Bay Burke, Instagram'da park korucularından ayıyı öldürmemelerini istediğini çünkü onun yavrusunu korumak istediğini anladığını yazdı.

Saldırının “yanlış zamanda ve yanlış yerde” gerçekleştiğini söyledi. Büyük Gri Baykuş'u görüp fotoğrafını çekme umuduyla bir saat yürüyüş yapmayı planlamıştı.

Saldırının otoparktan ayrıldıktan yaklaşık 90 dakika sonra meydana geldiğini söyledi. Karısının onu daha önce orada beklediğini bildiği için olabildiğince çabuk geri dönmeye çalıştı.

Yoğun, ormanlık bir vadiden geçerken “hoş olmayan bir his” hissettiğini söyledi. Duruma göre güvenlik talimatlarına uydu ve gürültü yaptı.

“Dalları kırıyordum, şarkı söylüyordum ve kendi kendime yüksek sesle konuşuyordum” dedi.

Yavruyu gördükten sonra ayı spreyini çıkarmıştı ama anne çoktan ona doğru hücum etmeye başlamıştı. Bay Burke, ayının sprey kutusunu ısırdıktan sonra kaçtığını duyduğunu söyledi.

Bay Burke ayıdan uzaklaştıktan sonra karısını aradı. Sırt çantasındaki ve kamera çantasındaki askılar da dahil olmak üzere sahip olduğu aletleri kullanarak bacaklarının etrafına nasıl turnike yerleştireceğini anlamasına yardımcı oldu.

En tehlikeli ve acil kanama türü olan atardamar yırtılmasından kaçındığını biliyordu.

Burke, “Ormanda tek başıma yatıyordum, bıçağımı tutarak ve bir ağaca yaslanarak ayının geri gelmemesini umuyordum” diye yazdı.

Ayrıca, helikopterle kurtarma işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerini tespit edebilen 911'i de aradı.

Bay Burke, öleceğine inandığını söyledi ve yakınındaki insanlara onları sevdiğini söyleyen bir video kaydetti.

Bay Burke'e ulaşan ilk park bekçileri, helikopterle ambulansa götürülmeden önce ona acil tıbbi bakım sağladı. Bay Burke, yaralarının temizlenmesi ve zımbalanması için ameliyat edildiğini söyledi.

Yol kenarındaki ormanda kısa bir yürüyüş yapmayı planladığı için tıbbi bir acil duruma hazırlıklı olmadığını söyledi. Normalde bir ilk yardım çantası taşıdığını söyledi.

Bay Burke, hayatta kalmasının öncelikle bir ayı saldırısı durumunda ne yapılacağına dair önceden bilgi sahibi olması ve nasıl kullanılacağını bildiği ayı spreyini yanında taşıması sayesinde sağlandığını söyledi.

Bay Burke'ün boz ayı saldırısı durumunda yaptığı gibi, insanlara ölü taklidi yapmaları ve ellerini boyunlarının arkasına koymaları tavsiye ediliyor. Bir kara ayı saldırırsa ölü taklidi yapmayın.