Myanmar Büyükelçisi Akın, misyon yaptığı ülkeye gidemeyince kendini bahçe işlerine verdi

babaadam

Aktif Üye
Myanmar Büyükelçisi Akın, misyon yaptığı ülkeye gidemeyince kendini bahçe işlerine verdi
Büyükelçi Ali Sait Akın, yaklaşık 6 ay evvel Dışişleri Bakanlığı‘nca Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar Birliği Cumhuriyeti Büyükelçiliği‘ne atandı.

Ülkede devam eden iç karışıklık niçiniyle büyükelçi değişikliği yapılamayınca Akın da nazaranvine başlayamadı.

Akın, bir süreliğine geldiği memleketi Rize’nin Hemşin ilçesi Çamlıtepe köyünde annesi ve babası ile kalıyor. Ülkeye gideceği günü bekleyen Akın, bağ ve bahçe işleri ile uğraşıyor, etraf düzenliyor, heyelanlara karşı su yollarını açıyor.

‘Sel ve heyelanlara karşı önlem almalıyız’

Myanmar’daki iç karışıklıklar ötürüsıyla bu evrede vazifeye başlamasının uygun görülmediğini kaydeden Büyükelçi Ali Sait Akın, bir süreliğine köyüne geldiğini söylemiş oldu.

Bağ ve bahçe ile etraf düzenlemelerinde anne ve babasına yardım ettiğini söyleyen Akın, “Buradaki iklim fazlaca yağışlı ve arazi eğimli. Son devirde daima sel afetleri oluyor. Burada arazi tehlikeye girdi ve birkaç sefer konutlarımızı tahliye ettik. Bu yüzden sel sularının toprağa akmaması, meskenlerin çatı sularının ırmaklara kavuşturulması fazlaca kıymetli. Benim de konutun gerisini sağlamlaştırmak üzere birtakım projelerim vardı. Su kanalları açtım, duvarların altında bostanlar vardı, onları söküp yeniledim. Boş vakitlerde çalışıp sel, heyelanlar için önlem almalıyız. Evvelce dedelerimiz bu işleri yapar, su kanallarını açardı. Biz de yapalım” dedi.

Bağ- bahçe işlerine artık dikkat edilmediğini lisana getiren Akın, “İnsanlar artık bu memlekette göçer vaziyette yaşıyor. Kışın gidiyorlar, yazın 3-5 ay geliyorlar. ötürüsıyla bu işlere vakit ayıramıyorlar. Arazinin eğimli, yağmurun da fazlaca olmasından dolayı bu durum da tehlike oluşturuyor. Bu düzenlemeler yapılmalı. Herkes dikkat etmeli ve önlemini almalı yoksa sel olduğunda sıkışıp kalıyoruz” diye konuştu.

‘Köydeki çiftlik işleri ihmal ediliyor’

Hemşin’in klasik hayatını, ucundan da olsa yakaladığını lakin eski hayat usulünün artık kalmadığını belirten Akın, “Ben yaşım prestijiyle Hemşin’in temel klasik hayatını, çaydan evvelki periyodu ucundan da olsa yakaladım. Çayla biroldukça şey değişti. Çay gelmedilk evvel bütün bahçelere mısır ekilirdi. daha sonradan çayın gelmesiyle ve çay tarımının daha kolay, gelirinin daha düzgün olmasıyla tüm mısır bahçelerine çay ekildi. Eski klâsik Hemşin hayatını biliyorum ve özlüyorum. Biz bahçenin tamamı çay tarımı yapmadık, bir kısmını mısır ekerek bıraktık ve bu türlü kıymetlendiriyoruz. Artık gördüğüm kadarıyla köylerde çalışan kalmadı. Çayı da dışarıdan günlükçü tutup onlara toplattırıyorlar. Köydeki çiftçilik işleri ihmal ediliyor. Burası evvelce büyük bir köydü, her insanın hayvanı vardı. Şu an köylerde eski üretim kalmadı. ötürüsıyla eski ömür şekli da artık kalmadı, diyebilirim” dedi.

Doğal yaşama yöneliş olduğuna da değinen Ali Sait Akın, “Pandemidilk öncesini de ele alırsak ‘doğal ömür’ ismi altında bir köylerin tanınan olması durumu var. ötürüsıyla pandemidilk evvel de buralardan giden insanların memlekete daha sık geldiğine şahit olmaya başladık. Bu süreçte de beşerler burada kalıp, kendilerini daha hür ve rahat buldular. Öteki ülkelerde de doğal yaşama bir yöneliş var hatta Avrupa’da batıda bahçecilik, küçük de olsa bostancılık yapılıyor ve beğeni alıyor. Biz bu işleri daima yapıyorduk ve bu kadar tanınan değildi. Artık ehemmiyeti arttı. Buralarda daha sağlıklı, doğal üretim yapılabilir ve daha zevkli yaşanabilir. Bunun için daha epey çalışmak vakit harcamak gerekiyor” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.