Nema vermek ne demek ?

Koray

Yeni Üye
Nema Vermek Ne Demek? Eleştirel Bir Analiz

Son zamanlarda sıkça duyduğum bir kelime "nema vermek". Bu, özellikle insan ilişkilerinde bir karşılık beklemeden yapılan iyilikler için kullanılıyor. Ancak, "nema vermek" deyiminin ne kadar derin bir anlam taşıdığı, bizlerin toplumsal değerler, cinsiyet roller ve kültürel yapılarına ne kadar bağlı olduğu üzerine düşündüğümde, bu basit ifade aslında oldukça karmaşık bir konuya işaret ediyor. Kendi deneyimlerime dayanarak, bazen gerçekten de karşınızdaki kişiye "nema vermek", tüm iyiliklerin karşılık beklemeyen bir şekilde yapılması gerektiği düşüncesine dayanan bir yaklaşım olabilir. Ancak bazen de bu davranış, toplumsal normlar ve beklentiler tarafından şekillendirilen, daha derin, bazen gizli bir karşılık arayışıyla örtüşebilir. Hadi, gelin bu kelimenin arkasında yatan anlamları ve toplumsal etkilerini eleştirel bir şekilde inceleyelim.

"Nema Vermek" ve Toplumsal Beklentiler

"Nema vermek" terimi, genellikle birinin bir şey yapması, karşılık beklemeden yardım etmesi anlamına gelir. Ancak bu kelimeyi kullanırken, bazen derinlerde bir "takas"ın yattığına dair duygular oluşabilir. Yani, bazen "nema vermek", toplumsal normların ve bireysel çıkarların iç içe geçtiği, karşılık beklentisi taşımayan ama aslında dolaylı yoldan bir tür ödül talep eden bir davranışa dönüşebilir.

Özellikle kadınlar, toplumsal olarak "iyilik" yapma ve başkalarına yardım etme konusunda daha fazla yükümlü tutulurlar. Bu, onların genetik ya da biyolojik bir eğilimleri değil, toplumsal cinsiyet rollerine dayanan bir beklentidir. Kadınlar, "nema vermek" konusunda daha empatik bir yaklaşım sergilerken, bu davranış bazen onlara zaman, enerji ve duygusal sermaye kaybettirebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, kadınların yardım etme ve "iyilik yapma" konusundaki davranışları, onların toplumsal beklentiler doğrultusunda şekillenmektedir ve bu durum, onların duygusal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkileyebilir (American Psychological Association, 2017).

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşımı

Erkekler, "nema vermek" terimi üzerinden genellikle daha stratejik bir yaklaşım sergileyebilirler. Çoğunlukla toplumsal olarak yardım etme konusundaki yaklaşımları daha çözüm odaklıdır. Erkekler, karşılarındaki kişiye iyilik yapmak yerine, bu iyiliğin kendilerine nasıl geri döneceğini, çözüm arayışlarıyla değerlendirme eğiliminde olabilirler. Ancak bu, her erkek için geçerli bir yaklaşım değildir; daha çok toplumsal normların erkeğin bireysel davranışlarını şekillendirdiği durumlarla ilgilidir.

Örneğin, iş dünyasında yapılan yardım ve "nema verme" davranışları genellikle karşılıklı fayda sağlamaya yöneliktir. Erkekler genellikle, birine yardım ettiklerinde bunun karşılığında bir tür değer ya da ödül beklerler. Bu, sosyal çevredeki ilişkilerin dengede tutulması, prestij kazancı veya ilerleyen süreçlerde alınacak bir avantaj olarak kendini gösterebilir. Birçok erkek, yardımlarının karşılığında sosyal kabul görmek ya da kendi konumlarını güçlendirmek ister. Bu yaklaşım bazen daha stratejik olabilir, ancak diğer zamanlarda ise "nema vermek", karşılıklı bir değer alışverişi olmaksızın yapılmaz.

Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Gölgesinde "Nema Vermek"

Kadınların, "nema vermek" kavramını daha çok empatik ve duygusal bir açıdan ele almasının, toplumsal cinsiyet rollerinin bir sonucu olduğu açıktır. Kadınlar, çoğunlukla başkalarına yardım etme ve başkalarına değer verme üzerine eğitilmiştir. Bu, aile içindeki rollerden tutun, eğitim sistemindeki öğretim biçimlerine kadar pek çok düzeyde kendini gösterir. Kadınlar, daha fazla duygusal emek sarf ederek başkalarını mutlu etmeyi ve desteklemeyi genellikle kendi sorumlulukları olarak kabul ederler.

Bununla birlikte, "nema vermek" terimi, bazen kadınların bu beklentiyi yerine getirme şekliyle bir tür "manevi yük" de yaratabilir. Yardım etmek, karşılık beklemeden yapılan bir davranış olarak yücellenirken, bu sorumluluğun kadınlar üzerinde baskı oluşturduğunu görmek mümkündür. Kadınlar, "nema verme" eylemiyle kendi duygusal ve fiziksel kaynaklarını harcarken, bunu zaman zaman kendi ihtiyaçlarını ihmal ederek yaparlar. Bu durum, uzun vadede tükenmişlik, stres ve depresyon gibi psikolojik sonuçlar doğurabilir (Journal of Social Issues, 2020).

Toplumsal Değişim ve "Nema Vermek"

Toplumlar değiştikçe, "nema vermek" anlayışının da evrildiğini görebiliriz. Gelecekte, toplumda karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, insanların birbirlerine daha fazla empatiyle yaklaşmaya başladığı bir döneme doğru ilerliyoruz. Ancak, bunun da sınırlamaları olacaktır. Özellikle dijitalleşen dünyada, insanlar daha fazla bireyselleşmiş olabilir ve "nema vermek" kavramı, bazen sanal bir biçimde, duygusal ya da fiziksel bağlardan uzak şekilde gerçekleşebilir.

Çoğunlukla sosyal medya ve dijital platformlarda yardım etme ve destek verme davranışlarının da toplumsal ve kültürel bağlamda şekillendiği gözlemlenmektedir. Bu tür platformlar, insanlara yardım etmek için yeni alanlar sunuyor; ancak bu yardım, "takas" ya da kişisel çıkar amacı gütmeden yapılan bir eylem olarak kalıp kalmayacak, zamanla görülecek.

Tartışmaya Açık Sorular

- "Nema vermek" kavramı, toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız olarak nasıl daha dengeli bir şekilde gerçekleştirilebilir?

- Kadınların yardım etme ve iyilik yapma konusunda yaşadıkları duygusal yükler, toplumsal normlar tarafından ne kadar şekillendiriliyor?

- Erkeklerin "nema vermek" konusunda daha stratejik bir yaklaşım sergilemeleri, toplumsal ilişkilerde nasıl bir değişim yaratır?

"Nema vermek" deyiminin, yalnızca bir iyilik yapma eylemi olmaktan çok daha fazlasını ifade ettiğini söylemek mümkün. Bu, toplumsal cinsiyet rollerinin, kültürel normların ve bireysel ihtiyaçların etkileşimiyle şekillenen bir davranış biçimidir. Hem erkekler hem de kadınlar bu eylemi farklı açılardan değerlendirirken, bu anlayışın daha empatik ve karşılıklı fayda sağlayan bir şekilde evrileceğini umuyorum.