New York’un en gözde düğün destinasyonu Roosevelt Adası

babaadam

Aktif Üye
Geçen hafta sonu, Paul Choi ve Ashley Austin Morris’in Roosevelt Adası’ndaki küçük bir taş kilisedeki düğününde, gerçek bir ada düğününde bekleyeceğiniz türden bir baş dönmesi yaşandı. Bunun nedeni, misafirlerinin çoğunun, yıllardır New York City’de yaşamalarına rağmen, Manhattan’ın East River kıyısındaki sahil konutları olan Roosevelt Adası’na hiç ayak basmamış olmalarıdır.

Sağdıç David Wodka, “Buraya bir kez teleferiğe bindim ve sonra hemen geri döndüm” dedi. “Roosevelt Adası’nda kayda değer bir şey olduğunu hiç düşünmemiştim. Ama şimdi burada olduğum için neden bu mekanı seçtiklerini anlayabiliyorum. Çok güzel ve suda jet ski yapan insanları görebilirsiniz.”

Tören, iki yıl önce adanın kuzey tarafındaki bu antik kiliseyi devralan ve yıkımdan kurtaran bir düğün ve etkinlik mekanı olan Kutsal Alan’da gerçekleşti. Manhattan silüetinin kesintisiz manzarasını sunan yemyeşil bir açık hava yemek alanı ve Doğu Nehri’ne uzanan Instagram’a yakışır beton bir iskele ile Sanctuary, o zamandan beri evlilik için alışılmadık bir sıcak nokta haline geldi. Öncül, bunun şehir sınırları içinde bir hedef düğünü olması ve Midtown’dan bir MetroCard fiyatı karşılığında manzaralı bir tramvay yolculuğu ile erişilebilmesidir.

O güneşli öğleden sonra karşılıklı yemin ettikten sonra çift, arkadaşları peşlerinden koşarken kiliseden Aretha Franklin’in “How I Got Over” şarkısı eşliğinde dans ederek çıktılar. Çakıllı araba yolunda fotoğraf çektirirken, bir martı arkalarındaki acı suya atlayarak bir balığı yuttu ve FDR Drive’ın uzaktan gelen gümbürtüsü havada vızıldadı. Garson olarak geçen bir mavna misafirlere meze ikram etti.

Şey, belki Barbados değildi, ama yine de yerindeydi.

Yukarı Doğu Yakası’nda yaşayan bir aktris ve stand-up komedyeni olan gelin Bayan Morris, “Arkadaşlarım buraya tramvayla geldikleri için çok heyecanlandılar” dedi. “Pek çok New Yorklu için kaçmak bir seçenek değil ama burası bir kaçış gibi geliyor. Ve bu gece hepimiz eve gidebiliriz.

19. yüzyılda Blackwell Adası olarak anılan bu ada, şehir tarafından akıl hastaneleri, hastaneler ve hapishane olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda, gazeteci Nellie Bly’nin insanlık dışı yaşam koşullarını ifşa etmek için işgal ettiği New York Insane Asylum’a da ev sahipliği yaptı. 1970’lerde Roosevelt Adası, bu sitelerin kalıntılarından orta sınıf bir yerleşim topluluğuna dönüştü ve Mitchell Lama evlerinin ilk sakinleri öncü bir ruhu temsil ediyordu. Bir topluluk bahçesi diktiler, ağaçlara hamaklar astılar, nehirde çizgili levrek avladılar ve bugün hala çok az trafiğin olduğu Ana Caddede bisikletle yürüdüler.

Sanctuary Kilisesi, 1920’lerde Metropolitan Hastanesi için inşa edildi. 1950’lerde hastane taşındıktan sonra papaz evinde yıllarca bir papaz yaşadı. Ardından 2019’da boşaltılan Dayspring Gospel Kilisesi geldi ve ardından kediler ve rakunlarla dolup taşmasına rağmen uzayda potansiyel gören Queens doğumlu bir işadamı ve eski park yetkilisi Frank Raffaele geldi.

Bay Raffaele, ortağı Alfonso Biondi ile birlikte Sığınağı başlangıçta bir bira bahçesi ve konuşkan olarak açtı, ancak başarılı olamadı. Ancak genç bir yerel çift için bir düğün resepsiyonuna ev sahipliği yaptıktan sonra mekanının konseptini revize etti. Bay Raffaele, kutsal alanın artık neredeyse her gün tamamen dolu olduğunu ve 2026’ya kadar soruşturmaları olduğunu söyledi.

“Bir şekilde bu düğün mekanı haline geldik ve bunun nedeni adanın gizemi” dedi. “Roosevelt Adası son zamanlarda bir an yaşadı, bu yüzden bundan yararlanıyoruz. İnsanlar Graduate Hotel’e yerleşiyor ve adada sanki Jamaika ya da Cancun’daymış gibi üç gün geçiriyorlar ve bizim düğünümüz büyük ana olay oluyor.”

Bay Raffaele, Roosevelt Adası’ndaki son moda canlanma dalgasından bahsediyordu. İki yıl önce hizmete giren ve havyarlı nachos servis eden Panorama Room adlı bir çatı salonuna sahip bir butik otel olan Graduate. Island Om adında bir yoga ve barre stüdyosu da ortaya çıktı. Ondan önce, Cornell Tech’in ışıltılı kampüsü açıldı.

Ancak Bay Raffaele, sığınağın popülaritesinin aynı zamanda satın alınabilirliğinden kaynaklandığını söyledi. Manhattan’da 100 kişilik bir düğün yiyecek, içecek ve mekan dahil yaklaşık 50.000 dolara mal olurken, Sanctuary bunun yarısına mal olabilir. Müşterilerini, aktörler, dansçılar, müzisyenler, gazeteciler ve Broadway profesyonelleri dahil olmak üzere iyi işlere değer veren “yaratıcılar ve içeriden kişiler” olarak tanımladı.

“Yaratıcılar her zaman önce gelir” dedi. “Henüz bankacıları ve şirket temsilcilerini çekemiyoruz çünkü henüz onların radarında değiliz. Cipriani ve Tavern on the Green’i istiyorlar. Elbette, bu yerlerin onay mührüne sahip olması harika ama benim fikrime uymuyorlar. Belki bir gün bir Cipriani gibi olabiliriz.”

Kutsal alan yerel halk tarafından büyük ölçüde memnuniyetle karşılandı, ancak gelişi başlangıçta küçük bir sahil topluluğunda değişiklikler meydana geldiğinde ortaya çıkabilecek türden bir endişeyi artırdı. Kiliseye bitişik bir kedi barınağının gürültüsü ve kaderi hakkında endişeler vardı.

Bay Raffaele, “Biz yabancı olduğumuz için belli bir güvensizlik vardı” dedi. “Kiraz Çiçeği Festivali çok popüler hale geldiği için burası eski model arabalar arasında gerilimin olduğu bir yer. Bu yüzden her zaman saygılı olmak zorundaydım ve perdeyi kırmam biraz zaman aldı. Hatta beğenmediğimiz bir blog bile vardı.”

The Roosevelt Island Daily News adlı bu blogdaki bir gönderi, “Popüler piknik masaları ve açık hava ızgaraları, hafta sonu partilerinin batı gezinti yolundan sarhoş ziyaretçiler göndermesinin muhtemel olduğu yerlerden birkaç metre ötede.” Kim setin üzerine halkın işemesinden yana?”

Ancak iki yıl sonra, mekan şüphecileri kazanmış gibi görünüyor ve Bay Raffaele, yakındaki kedi barınağını güvenli bir şekilde taşımaya yardım etti. Bu insanlardan bazıları artık bizim en büyük destekçimiz oldu” dedi. “Burada yaşlılar merkezi için etkinlikler düzenliyoruz ve her zaman fiyatın iyi olduğundan emin oluyoruz.”

Roosevelt Adası Tarih Derneği Başkanı Judith Berdy, uzun süredir bölgede ikamet ediyor. Derneğin kırmızı tramvay oyuncakları ve Bly’s Ten Days in a Madhouse’un kopyalarını satan ziyaretçi merkezindeki büfede yaptığı bir röportajda, Sığınağın mahalleye yerleştiğini kabul etti.

Bayan Berdy, “Ben Manhattan’da yaşardım ve ölmeden ve kokmaya başlamadıkça kimse öldüğünüzü anlamayacaktı” dedi. “Burada öyle değil. Komşularımızı biliyoruz. Küçük bir kasaba gibi. Yani evet, bazılarımız bir süredir buradayız ve bazen yorumlarımız oluyor. Ancak kilisenin tarihine saygı duyuyorlar ve mahalledeki gruplara sempati duyuyorlar.”

Çift, geçen hafta sonu Sanctuary’de evlendikten ve düğün partisi canlandıktan sonra, adanın altın saatleri başladı. Kilisenin karşısındaki bir parkta yerel halk çim sandalyeler kurmaya, biraları kırmaya ve ızgaraları yakmaya başladı. Bay Raffaele konukları yemek masalarına götürürken güneş yanığı şortlu bir adam ona yaklaştı.

“Bana biraz zeytinyağı getirir misin lütfen?” diye sordu.

“Affetmek mi?” dedi Bay Raffaele.

“Bir balık yakaladım ve onu pişiriyorum.”

Herr Raffaele ona mutfaktan bir kap zeytinyağı getirdi. Gelin ve damat gece boyunca dans etmeye hazırlanırken adam balığını ızgaraya gitti.