Seyahati bir çocuğun bakış açısından yakalamak

çavuş

Aktif Üye
Times Insider, kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı açıklıyor ve gazeteciliğimizin nasıl doğduğuna dair perde arkası bilgiler sunuyor.

Geçen yaz, Budapeşte’deki çocukluğuma dair bir gezi günlüğü hazırlarken, ailemin eski ev videolarını yeniden ziyaret ederek biraz zaman geçirdim.

1990’ların başında Macaristan’da yaşarken, genç yaşta Avrupa’da oldukça fazla seyahat ettim – 4 yaşımdan başlayarak Roma, Paris, Prag, Madrid ve diğer şehirlerin uzun bir listesi. Ve ailem video kamerayla maceralarımızı kesinlikle kaydetmek istediğinden, davranışlarım için (çocukların dediği gibi) faturalar aldım.

Kasetlerdeki birkaç an özellikle dikkatimi çekti: iki kardeşim ve ben Michelangelo’nun Davut’una hayranlıkla baktık, Louvre’da huzursuz olduk, Eyfel Kulesi’nin altında kıkırdadık, bir heykelin kaidesine tırmandık. Kraków, Polonya’daki Kumaş Pazarı. Özellikle eğlenceli bir klipte, kamera Roma’daki Circus Maximus’ta geziniyor – babam video kamerayı kullanıyor, annem ise Fodor rehber kitabımızı okuyor – sadece üçümüzün çimenli bentlerden birinden aşağı yuvarlandığımızı görüyoruz.

Annem ciddiyetle, “İmparatorlar tam buradan seyrederken, 300.000’den fazla seyirci araba ve at yarışlarını izleyebilirdi” diyor. Ardından, “Tepeden aşağı yuvarlanıyorlar,” diye ekliyor bariz bir hayal kırıklığıyla (ve muhtemelen hafif bir neşe belirtisiyle). “Onu görüyor musun?”

Videolar beni düşündürdü: Çok gençken Avrupa’nın harika manzaralarını görmüş müydüm? Biraz daha büyük olsaydım daha fazla yararlanır mıydım? Kesinlikle başımın üzerinden geçen kültürel ve tarihi dersler vardı.

Ve yine de kazanmış olmalıyım bir şey bilinçsizce veya ozmoz yoluyla da olsa tüm seyahatlerimizden.

Birkaç ay önce, seyahat eden meslektaşlarımla bir aile seyahati projesi planlarken yaptığımız bir toplantıda bu düşüncelerin bazılarını paylaştım. Bir makale fikri yavaş yavaş ortaya çıktı: Çocukların seyahat deneyimlerinin ebeveynlerininkinden ne kadar farklı olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Ve bunu yapmak için dünyanın dört bir yanındaki aileleri bakış açılarını ve resimlerini paylaşmaya davet ederdik.

Fikir basitti: dünyanın dört bir yanındaki popüler turistik yerlere bir avuç muhabir gönderin ve küçük çocuklarla seyahat eden aileleri aramalarını sağlayın. Muhabirler daha sonra ebeveynlerden ve çocuklardan yanlarında, dikkatlerini çeken her şeyi yakalamaları için talimatlar bulunan tek kullanımlık kameralar taşımalarını istedi.

İlk girişimimiz başarısızlıkla sonuçlandı. Bir seyahat muhabiri olan Ceylan Yeğinsu, birkaç aileyi Louvre’a gitmeleri için başarılı bir şekilde işe aldı – ancak filmi onların kameralarından geliştirip taramalardan geçtiğimizde, görüntülerin hiçbiri kullanılabilir değildi. Müzede flaşsız çekilen fotoğraflar az pozlanmış.

Yeniden ayarlayıp yeniden denedik, bu sefer beş açık hava varlığına odaklandık: Paris’teki Eyfel Kulesi, New York’taki Özgürlük Anıtı, Bangkok’taki Wat Pho, Roma’daki Colosseum ve Washington’daki National Mall. Bu görüntüler bize düzgün bir şekilde pozlanmış olarak geri geldiğinde, bir hikaye anlattılar.

Muhabir Derek M. Norman, bu hafta yayınladığımız fotoğraf koleksiyonlarına eşlik eden makalesinde yerinde bir şekilde, “Bir çocuğu büyüleyen şeyin basitliğinde güzellik vardır” diye bitiriyor. Özgürlük Anıtı söz konusu olduğunda, bu hayranlık heykelin katıksız boyutunda kendini gösterdi. Wat Pho’da, salonlardan birini sıralayan – bağış toplamak ve dilekleri yerine getirmek için kullanılan – küçük bronz kaselerdi.

Bir avuç yetişkin bazı analizler önerdi. İngiliz tarihçi Mary Beard, çocukken British Museum’da antik bir Mısır pastasının bulunmasının etkisini değerlendirdi. Bir sinirbilimci, seyahat deneyimlerinin çocukların empati geliştirmesine ve problem çözme becerilerini geliştirmesine nasıl yardımcı olabileceğini paylaştı.

Tabii tüm bunlar biz yetişkinler için de geçerli. Bu fikirler uzun süredir seyahat gazetecileri olarak çalışmalarımızı şekillendirdi.

Ancak bu fikirlerin bazılarının çocuk fotoğraflarında bu kadar net bir şekilde ifade edildiğini görmek? Bu özel bir şeydi. Her şeyden çok, hem beni 5 yaşında Roma’ya getirdikleri hem de kutsal tepelerinden aşağı yuvarlanmama izin verdikleri için kendi aileme teşekkür etmek istedim.