Tökezledi: Seyahat veya Tur Şirketiniz İflas Ettiğinde Ne Yapmalı?

çavuş

Aktif Üye
Sevgili Triped Up,

2021’de kocam, kız kardeşim ve ben, Bird Watcher’s Digest dergisini yayınlayan Ohio şirketi Pardson tarafından işletilen Tawas Lake Huron’da beş günlük Muazzam bir tur için kaydolduk. Toplamda yaklaşık 4.800 dolar ödedik. Tur bu yıl Covid nedeniyle iptal edildi ama nadide Kirtland Warbler’ı gördüğümüz için o kadar heyecanlandık ki bir kredi kabul ettik. Yeniden planlanan seferin Mayıs 2022’de başlamasından hemen önce, şirket bize e-posta göndererek işlerinin kapandığını ve geri ödeme için birinin sizinle iletişime geçeceğini bildirdi. Kimse yapmadı, ama kendi çabalarımla Pardson’u feshetmekten sorumlu iflas mütevellisi Jack Harris ile temas kurabildim. Paramı geri almanın tek yolunun kredi kartım olduğunu söyledi. Ama American Express geç kaldığımı söyledi. Yardım edebilir misin? Paige, Atlanta

sevgili paige,

Gelen kutum, sizin gibi seyahat rezervasyonu yaptıkları şirketin ayrılış tarihine kadar ödeme gücüne sahip olup olmayacağını umursamayan kişilerden gelen mesajlarla dolu.

Bununla birlikte, bu şikayetlerin çoğu, sarı göğüslü bir ötücü kuşu görme şansının kaçırılmasından ziyade, kaçırılan uçuşlar ve yolculuklarla ilgilidir; o kadar nadirdir ki, neredeyse yalnızca Michigan ve Wisconsin’deki genç kriko çamlarının gölgesinde ürer.

Bu tatlı kuşun yaşlı ağaçların gölgesinde sunabileceği şeyler bu sütunun kapsamı dışındadır. Ancak, paranızın sonsuza dek gitmesinin sinir bozucu nedenini size verebilirim – benzer durumda olan pek çok kişi paralarını nispeten kolay bir şekilde geri alabilse de.

Esasen iflastan bahsediyoruz. Ancak bu terimi burada kullanmıyorum çünkü teknik olarak yalnızca federal mahkeme sisteminde açılan davalar için geçerli – genellikle rezil Bölüm 7 ve 11 tüzüklerini kullanıyor. 1978’den beri kuş dergisini yayınlayan ve turlarını işleten şirket Pardson, Ohio eyalet mahkeme sisteminde dava açtı.

Ancak bizim amaçlarımız açısından, federal ve eyalet düzeylerindeki süreçler, kargalar ve kuzgunlar gibi, farklı olmaktan çok benzerdir. Ve her iki sistemde de, gezginler için paralarını geri almanın oldukça kolay bir yolu var ve birinci yol başarısız olursa – çok daha yüksek oranlarla – başka bir yol var.

En kolay yol kredi kartıdır, ancak yalnızca belirli koşullar altında. İlk olarak, gezgin bir kredi kartı kullanmış olmalıdır – banka kartları ve diğer ödeme şekilleri çalışmaz. Bunun nedeni, kredi kartı düzenleyicilerinin 1974’te Başkan Gerald R. Ford tarafından yürürlüğe giren Adil Kredi Faturalama Yasasına uyma zorunluluğudur. Bu yasanın bir hükmü, kredi kartı düzenleyicilerinin fatura hatalarından mağdur olan kart sahiplerine geri ödeme yapmasını gerektirir.

Bir “faturalama hatasının” yasal tanımı, bir şirketin daha sonra bir mal veya hizmeti teslim edememesini içerir. İflas, meşru bir satın alma işlemini geriye dönük olarak faturalandırma hatasına nasıl dönüştürebilir? Bilmiyorum ama şikayetçi değilim.

Yıllık ücreti 500$ olan bir Amex kredi kartı kullandınız. Ancak 2022 turu iptal edildiğinde derginin size kötü bir tavsiye verdiği ve geri ödeme için birinin sizinle iletişime geçmesini beklemenizi söylediği ortaya çıktı. Bunun yerine kredi kartı şirketinizle hemen iletişime geçmeniz tavsiye edilmiş olsaydı, muhtemelen paranızı geri alırdınız.

Adil Kredi Faturalama Yasası teknik olarak satın alma tarihinden itibaren 60 gün içinde kartınızı veren kuruluşla iletişime geçmenizi gerektirse bile bu geçerlidir. American Express sözcüsü Jessica Defilippo bir e-postada şunları yazdı: “Genel olarak, 60 günlük sınır, kart sahiplerine satın alma tarihinden itibaren veya önceden rezerve edilmiş seyahat durumunda seyahatin gerçekleşeceği tarihten itibaren 120 güne kadar uzatılabilir.”

Son kısım çok önemlidir, çünkü birçok kişi seyahatleri çok önceden rezerve eder. Bank of America ve Chase temsilcileri bana kredi kartlarının benzer politikalara sahip olduğunu söylediler.

Bu senin dışında herkes için harika. Pardson’ın tasfiye memuru Bay Harris’in size American Express’i denemenizi tavsiye ettiğinden bahsettiniz ve şirketin iflasını daha yeni öğrendiğinizi açıkladınız.

Ancak bu, seyahat tarihinizden neredeyse 11 ay sonraydı ve bildiğiniz gibi American Express, muhtemelen çok uzun sürdüğü için talebinizi reddetti. (Bayan Defilippo, “her davanın bireysel olarak değerlendirildiğini” yazdı, ancak kendi özel durumu hakkında yorum yapamadı.)

Bu da sizi geri ödemeye giden ikinci ve daha tehlikeli yola bırakıyor: şirketin şu anda Bay Harris tarafından kontrol edilen ve Washington County, Ohio, Medeni Hukuk Mahkemesi’nin onayına tabi olan tasfiye edilen varlıkları hakkında bir hak talebinde bulunmalısınız.

Uzun süredir bir iflas avukatı olan ve aynı zamanda Cleveland’daki Case Western Reserve Üniversitesi’nde hukuk dersleri veren Marvin Sicherman, her türlü beklentiyi azaltmaya çalıştı. Davanızı anlattıktan sonraki görüşü:

“Alacaklılara ‘Gözlerinizi kapatın!’ Ne görüyorsun? Hiç bir şey? Peki, iyileşeceğin şey bu.’”

Bay Harris yorum yapmaktan kaçındı. Mahkeme belgelerinin bu bilgileri içereceğini biliyordum, ancak 1979’dan beri Washington İlçe katibi olan Brenda Wolfe’dan yetenekli yardım alana kadar bu bilgilere erişmekte zorlandım. (Soğuk aramamı ilk çalışta cevapladı.)

Belgeler, arıza anında Pardson’ın bir minibüs ve bilgisayar ekipmanı dışında çok az varlığa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Belgeleri Bay Sicherman’a ilettiğimde, bu varlıkların muhtemelen Bay Harris’in ücretlerinden biraz fazlasını karşılayacağını söyledi. Bunun ötesinde herhangi bir şey, çalışanlara veya bir ipotek veya araba kredisiyle mülkü geri alabilen bir banka gibi teminatlı alacaklılara fayda sağlayacağını söyledi. Teminatsız bir alacaklı olarak sizin için bir talepte bulunmanın zahmete değmesi pek olası değildir.

Mahkeme belgeleri, Bay Harris’in yargıca derginin yeni bir sahibine satışına izin vermesini sağladığını gösterdi. Ancak derginin adını BWD olarak değiştiren bu sahibi, herhangi bir tur yükümlülüğü değil, yalnızca yerine getirilmemiş abone abonelikleri için yaklaşık 200.000 $ ödeme sorumluluğunu üstlendi.

Yeni yayıncı da e-postalarıma yanıt vermedi, ancak Mart 2022 tarihli yerel bir NBC üye raporu, yeni yayıncının eski personelin bir kısmını devraldığına ve – sizin için sinir bozucu bir şekilde – derginin kapanmasının nedenlerinden birinin “pandemi nedeniyle kuş gözlemciliği turlarında geri ödeme yapmak zorunda kalması” olduğuna dikkat çekti.

Bu bizi iki bölümden oluşan bir derse götürüyor. Bölüm I: Bir seyahat iptal edilirse ve paranızı geri alma veya kredi kabul etme seçeneğiniz varsa, parayı alın. Bölüm II: Başka seçeneğiniz yoksa, yine de parayı isteyin, çünkü şirket başarısız olursa veya turu hiç düzenlemezse, şansınız kalmaz.

İşte herkes için biraz iyi haber: yukarıdaki senaryo genellikle geçerlidir bir şirket feshedilirse, onu bir daha asla göremezsiniz. İşletmeler sadık müşterilerini üzmemek için çaba gösterebileceğinden, bir işletme iflas yoluyla yeniden organize olduğunda tüketiciler için daha fazla umut vardır.

Ve sonra Brooklyn’den Jenn’in, Tripped Up’ın başka bir okuyucusunun bu yılın başlarında öğrendiği ders var. Ailesinin New York’tan Sicilya’ya olan yolculuğu, iki yaşındaki bir Norveç havayolu şirketi olan Flyr’ın Ocak ayında iflas başvurusunda bulunarak kocasının ve oğullarının büyük bir havayoluyla Oslo’ya uçma ve ardından Flyr’ın ucuz Oslo-Palermo rotasına binme planlarını engellemesiyle yarıda kaldı. Flyr başarısız olunca, Oslo’ya gidiş-dönüş biletleri kaldı ve oradan İtalya’ya gitmenin kolay bir yolu yoktu. Jenn, satın alma tarihinden itibaren 60 gün geçmesine rağmen bana yazdıktan sonra Chase Sapphire Preferred kartından para iadesi talep etti ve aldı. Ancak yeni, aktarmalı uçuşlar kurmanın maliyeti ve zorluğu, denenmemiş bir havayolunda para biriktirmeye çalışırken günü mahvettiği anlamına geliyordu.

Bay Sicherman’a gezginlerin daha yeni, denenmemiş şirketlerden uzak durmasını önerdiğimde, bunun o kadar basit olmadığını söyledi. “Tipik bir tüketicinin, iş yaptıkları herhangi bir şirketin kredi değerliliğini değerlendirme yolu yoktur” dedi.

Ancak Ford dönemi yasası sayesinde sahip olduğunuz en iyi kredi kartını kullanarak riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Yanlış giden en uygun seyahat planı hakkında tavsiyeye ihtiyacınız varsa, E-posta TrippedUp@Haber.