Uçuşun ortasında bir kobra belirdi. Pilotun hızlı düşünmesi hayat kurtardı.

çavuş

Aktif Üye
Güney Afrikalı bir pilot, beklenmedik bir şekilde 11.000 fitte zehirli bir yılanla karşı karşıya kaldıktan sonra bu hafta bir kahraman olarak selamlanıyor.

30 yaşındaki pilot Rudolf Erasmus, Cuma günü verdiği bir röportajda olaya güldü, ancak kendisi ve hepsi meslektaşları olan dört yolcusu, Pazartesi günü Güney’den biri olan bir Cape Cobra’yı fark ettiğinde “Uçakta Yılanlar” şakası yapmadılar. Afrika’nın en tehlikeli yılanları kokpitte dolaşıyor.

Grup, Western Cape’ten ülkenin doğu bölgesindeki Mbombela’ya olan yolculuğunun ikinci ayağındaydı ki, bir mühendislik danışmanlık firmasında pilot olan Bay Erasmus olağandışı bir şey sezdi. “Gömleğimin altında, kalça bölgesinin altında olan bu soğuk hissi hissettim” dedi.

Başlangıçta su şişesinin sızdığını düşündü. Sola döndüğünde, yılanın kafasını ayaklarının altında gördü. Uzunluğunu dört ila beş metre olarak tahmin etti.

“Bir anlık şaşkınlık gibi, bir an hayrete düşmüş bir sessizlik yaşadım” dedi. “Sanki beynim neler olup bittiğini kaydetmemiş gibi.”

O günkü yolculuğu için ayrılmadan hemen önce, havaalanı yetkilileri ona bir Cape Cobra’nın uçağın motoruna bindiğini söylediler, Beechcraft Baron 58, sadece bir avuç insanın oturduğu küçük bir uçak. Ancak kalkıştan önce kimse hattı bulamadı, dedi, bu yüzden tek başına gittiği varsayıldı.

Cape kobraları tipik olarak Güney Afrika’nın Cape eyaletlerinde yaşar, ancak African Snakebite Institute’a göre Güney Botsvana ve Namibya’da da bulunur. Çeşitli renklerde gelen ve iki metreden fazla uzayabilen bu yılanın ısırığı ilerleyici zayıflığa, solunum problemlerine ve hatta ölüme neden olabilir. Enstitü, Afrika’nın güneyindeki yılan ısırığı ölümlerinin çoğunun Cape Cobras ve Black Mambas’tan geldiğini söyledi.

Uçakta Bay Erasmus bundan sonra ne yapacağını düşündü. Yılanın kabinden geriye doğru kayarak yolcular arasında paniğe neden olacağından korkuyordu. Bunu bilerek, uçakta davetsiz bir misafir olduğunu söylemek için kulaklıkla konuştu.

“Yılan hakkında kimse paniğe kapılmadı veya histerik olmadı” dedi. “Ve soyunma odasında bir anlık sessizlik oldu. Bir iğnenin düştüğünü duyabiliyordunuz.”

Bay Erasmus’un en yakın havaalanına inmek için düzenlemeler yapması çok uzun sürmedi. “Kesinlikle hayatımın en uzun 10, 15 dakikasıydı” dedi.

İnişin ardından yolcular tek tek uçaktan indi. En son Bay Erasmus gitti.

“Kanatta dururken koltuğu biraz öne çektim ve bu yılanın koltuğumun altında düzgün bir küçük demet halinde kıvrılmış olduğunu gördüm” dedi.

Daha sonra olay yerine bir yılan rehberi geldi, ancak yılan yine hiçbir yerde bulunamadı. Uçağın parçalarının iki gün boyunca aranıp sökülmesinden sonra, nerede olduğu bir sır olarak kalıyor.

Bir yılan bakıcısı olan Johan de Klerk, Bay Erasmus uçağı indirdikten sonra kobrayı arar.Kredi…Brian Emmenis, Associated Press aracılığıyla

Çarşamba günü, Bay Erasmus cesurca aynı uçakla Western Cape’e geri dönmeye karar verdi – bu sefer mümkün olduğu kadar çok deliği kapatmak için. “Aslında konuyu yeniden araştıracak havamda değildim,” dedi.

Güney Afrika Sivil Havacılık Direktörü Poppy Khoza, bu hafta Bay Erasmus’un hızlı düşünmesini övdü. Yerel bir haber sitesi olan News24.com’a “Gerçekten de gemideki tüm hayatları kurtaran harika bir havacılık” dedi. “Ne kadar harika bir hikaye ve pilotun durumu harika bir şekilde ele alması.”

Dallas merkezli bir havacılık uzmanı ve emekli American Airlines pilotu olan Richard Levy, pilotların uçuş sırasında bu tür korkutucu olaylarla karşılaşmasının nadir olduğunu söyledi. Ayrıca Bay Erasmus’un hızlı ve sakin düşünmesine övgüde bulundu ve pilotların kapsamlı eğitiminin onları olağandışı durumlara hazırladığını söyledi.

Bay Levy, Bay Erasmus’un isterse artık herhangi bir büyük havayolu şirketinde iş bulabileceğini düşündü. “Zihinsel olarak durumu nasıl idare ettiği ve çok başarılı bir zorunlu iniş için ona A-Artı veriyorum” dedi. “Benim gözümde o bir kahraman.”

Şimdi çetin sınavın üzerinden dört gün geçti ve Bay Erasmus, hikayesinin bu kadar popüler olmasına şaşırdığını söyledi. Salı günü muhabirlerden, arkadaşlardan ve aileden gelen telefonlardan bunaldığını söyledi.

Şu anda uzun Paskalya hafta sonunun tadını çıkarıyor ve önümüzdeki hafta işe geri dönüp aynı uçağı uçurmayı planlıyor.

Bu sefer yola çıkmadan önce çok daha dikkatli olacak” dedi.