Yardım! Bir benzin istasyonu benden 1.500 dolar ücret aldı ve bankam bunun bir dolandırıcılık olduğuna inanmıyor.

çavuş

Aktif Üye
Sevgili Tripped Up,

Geçtiğimiz Ekim ayında geniş ailem bir düğüne katılmak için Meksika'nın Baja California yarımadasındaki Todos Santos'ta bir hafta geçirdi. Her şey yolunda gitti ama geri döndüğümde kredi kartımdan alışılmadık bir ücret kesildiğini fark ettim: San Jose del Cabo'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne uçtuğumuz gün kazanılan 1.500,49 dolar. Satıcının Mexico City'de bir restoran olduğu ortaya çıktı. Havaalanı yakınındaki Chevron benzin istasyonuna kiralık arabayı doldurmaya gittiğimizde görevlinin kartı elde taşınan bir cihaza koyduğunu ve bana kartın reddedildiğini söylediğini ve ikinci bir kart kullanmam gerektiğini söylediğini hatırlıyorum. O gün başka olağandışı bir şey olmadı ve bu benzin istasyonuyla ilgili Google'daki incelemeler, diğer turistlerin dolandırıcılık suçlamalarına ilişkin tüyler ürpertici derecede benzer suçlamaları içeriyor. Suçlamaya itiraz ettim ama Sites Fargo, Better Business Bureau'dan müdahale etmesini istediğimde bile iddiamı defalarca reddetti. Yardım edebilir misin? Nate, Wayland, Mass.

Sevgili Nate,

Dolandırıcılığın benzin istasyonunda mı gerçekleştiğinden emin olamayız, ancak eğer öyleyse, bu karmaşık bir dolandırıcılıktır. Temsilci muhtemelen kartınızı sahte bir kart okuyucuya taktı ve siz kiralık arabanızı iade etmek ve ülke dışına uçmak için acele ederken sizden 1.500 dolar tahsil etti, muhtemelen dolandırıcılığı Meksikalı yetkililere bildirmeyeceğinizi biliyordu. Bu, tatildeyken, kötü bir ruh halinde olsak, yorgun olsak, stresli olsak ya da başka bir şekilde kendimizin dışında olsak bile, seyahat edenlere her zaman tetikte olmamız gerektiğini hatırlatan iyi bir hatırlatmadır.

Bu aynı zamanda bu tür durumlarda bizi kurtarmak için kredi kartı veren kuruluşlara ne kadar bağımlı hale geldiğimizi düşünmek için de iyi bir neden. Keşfettiğiniz gibi, durum her zaman böyle değildir.

Lütfen duruma Sites Fargo gibi bir bankanın bakış açısından bakmama izin verin. Bize açık bir dolandırıcılık gibi görünen bu durum, dürüst tatilci olan müşterilerini dolandırıcı olabilecek diğerlerinden ayırmakla görevli bir dolandırıcılık ekibi için mutlaka açık bir suç değildir.

İlk kampta olduğunuzu varsaydığım için Sites Fargo'ya ulaştım ve kısa bir süre sonra bir temsilci sizinle telefonla iletişime geçti ve ücreti artı faizi iade etmeyi kabul etti. Bir hafta sonra 1.609,96 dolarlık bir çek aldınız.

Şirketin sözcüsü Jennifer Landan bana gönderdiği bir e-postada, “Müşterilerimizin endişelerini ciddiye alıyoruz ve tüm müşteri şikayetlerini büyük bir dikkatle araştırıyoruz” diye yazdı. “Bu konuyla ilgili müşterimizle doğrudan çalıştık ve sorun çözüldü.”

Ama tabi ki daha erken ve benim müdahalem olmadan çözülmesi gerekiyordu. Farklı bir şey yapmaları mı gerekiyordu? Sites Fargo'nun farklı bir şey yapması gerekir miydi?

Cevaplar evet ve evet.

Sites Fargo'ya olayı benimle görüşmesi için açık izin vermiş olmanıza rağmen Bayan Langan, şirketin davanızın ayrıntılarını görüşmeyeceğini söyledi. Ancak bana Sites Fargo'nun müşterilerini “bir dolandırıcılık uyarısı, çağrı veya bir işlemle ilgili yazışma almaları durumunda” harekete geçmeye teşvik ettiğini belirten bir not bıraktı.

Bu yüzden seyahat ederken Sites Fargo telefonunuzu ve e-posta mesajlarınızı kontrol etmenizi istedim ve banka, işlem sırasında size bir dolandırıcılık uyarısı gönderdi. O sırada Meksika'da mesaj alamadığınız için alamadığınızı söylemiştiniz. Ve eve döndüğünde bir şekilde onları özledin.

Herkese seyahat ederken fişini çekmesini önersem de, kredi kartı işlemlerinizi takip edebilmeniz için artık kısa mesaj muafiyeti öneriyorum. (Hatta şüpheli olmasa bile bankanızın her işlem gerçekleştiğinde sizi uyarmasını düşünebilirsiniz. Bu aynı zamanda aldığınız döviz kurunu izlemek için de yararlı olabilir.)

Sites Fargo'nun sonunda talebinizin defalarca reddedilmesine neden olan ne oldu? Bayan Langan'dan belirli ayrıntılar alamamış olsam da, Sites Fargo temsilcisinin ne söylediğini tam olarak biliyoruz çünkü konuşmayı onun izniyle kaydetmişsiniz.

Çalışan size, çip kartın tüm süre boyunca sahibinin elinde olması durumunda Sites Fargo'nun dolandırıcılıkla mücadele ekiplerinin dolandırıcılık iddialarını reddetmesinin “normal prosedür” olduğunu söyledi ve siz de onlara bunun doğru olduğunu söylediniz. Teknik olarak bu yanlıştı: Benzin istasyonu görevlisi kartı alıp arabanızın camındaki taşınabilir bir cihaza taktığında kart kısa süreliğine elinizden çıkmıştı.

Tamam, SMS bildirimini görmediniz ve “elinizde” ifadesinin ne anlama geldiğini tam olarak anlamadınız. Ancak devam eden itirazlarınız ve benzin istasyonunun ve bölgedeki diğer kişilerin raporunuzu doğrulayan çevrimiçi incelemeleri göz önüne alındığında, Sites Fargo'nun bu kadar inatçı olmaya devam etmesi hayal kırıklığı yaratıyor.

Konuştuğunuz temsilci, durumunuz üzerinde çalışan ekibin daha iyisini yapabileceğini kabul etti. “Prosedürlerimizi gözden geçirmeye çalışacağız” dedi ve kararı veren kişiyi “daha iyi, daha kapsamlı araştırma” yürütme konusunda eğittiğini belirtti.

Bunu duymak güzel, ancak kayıtlı bir telefon görüşmesi yerine doğrudan şirketin resmi bir kaynağından duysaydım kendime daha çok güvenirdim.

Mobil kart okuyucuların birçok yerde standart ödeme aracı haline gelmesi nedeniyle seyahat edenlere bazı tavsiyeler: Mümkünse makineyi isteyin ve ekranı yakından izlerken kartı kendiniz takın (veya dokunun). Dünyanın büyük bir kısmında (ancak bazı nedenlerden dolayı pek çok Amerikan restoranında değil), bir satıcının kartınızı bir makineye (ve muhtemelen bilgilerinizi çalmak için bir kart tarayıcıya) geçirmek için arka tarafa götürdüğü günler çoktan geride kaldı.

Her ne kadar Sites Fargo'ya karşı anlaşılır bir şekilde kızgın olsanız da, burada kendimizi kandırmayalım. Gerçek kötü adamlar, bu suçu ilk etapta işleyen ve uzak Mexico City'deki Comida Corrida adlı şirketten ister benzin istasyonunda ister başka bir yerde bir şekilde 1.500 dolar dolandırmayı başaran kişilerdir.

Bulunduğunuz Chevron Emerald benzin istasyonunun yanı sıra Baja California Sur ve Sinaloa eyaletlerindeki düzinelerce Chevron benzin istasyonunu işleten Grupo Horizon ile temasa geçtim.

Şirketin CEO'su Gilberto Gómez, e-postayla bu tür olaylardan haberi olmadığını söyledi ve sizden kendisine ayrıntıları göndermenizi istedi. İspanyolca şunları yazdı: “Bu tür şikayetleri çok ciddiye alıyoruz ve özenle ilerliyoruz.” “Müşterilerimiz benzin istasyonundan zarar gördüyse bu sorunu çözeceğiz.” (Size onun e-posta adresini verdim ve siz bana onunla iletişime geçeceğinizi söylediniz.)

Ancak bu konum ve bölgedeki diğer birkaç (Chevron olmayan) benzin istasyonuyla ilgili Google incelemelerine baktığımda, Grupo Horizon'un sorunun farkında olmadığından şüpheliyim. Bay Gómez, Google incelemelerini görüp görmediğini iki kez sorduğumda yanıt vermedi.

Los Cabos Turizm Kurulu ile de temasa geçtim. İcra müdürü Rodrigo Esponda benimle temasa geçtiğinde “durumdan derin endişe duyduğunu” ve Baja California Sur savcılığıyla konuştuğunu, savcılığın da kendisine konuyu araştırdığını söylediğini söyledi. Ayrıca bölgedeki bir şirketle ilgili şikayeti olan turistlerin bunları Meksika'nın tüketiciyi koruma kurumu Profeco'ya bildirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Bu arada çözüm Cabo'daki benzin istasyonlarında nakit ödeme yapmak olabilir mi? Ne yazık ki hayır: Benzin istasyonu çalışanlarının, müşterilerin daha küçük faturalar ödemek ve daha fazla ücret almak için kullandıkları büyük faturaları takas ettiklerine dair raporlar da var. Ve Meksika sahil destinasyonlarına yakın araba kiralama şirketlerinde seyahat edenlerin kötü müşteri hizmetleri deneyimine ilişkin şikayetleri anlatmaya bile başlamayın. Güneşlenenler için en iyi çözüm, araç kiralamayı tamamen bırakıp bir şoför kiralamak, araç paylaşım hizmetlerinden yararlanmak veya toplu taşıma araçlarını kullanmak olabilir.

İyi düşünülmüş bir seyahat planının ters gitmesiyle ilgili tavsiyeye ihtiyacınız varsa, TrippedUp@Haber'a e-posta gönderin.

Haberler Travel'ı takip edin
Şu tarihte: instagram, Þjórsárden Ve Facebook. Ve Haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun Daha akıllıca seyahat etmek için uzman ipuçları almak ve bir sonraki tatiliniz için ilham almak için.