Yetim Ne Demek Diyanet ?

citlembik

Global Mod
Global Mod
Yetimlik Kaç Yaşına Kadar Devam Eder?

Yetimlik, bir çocuğun ebeveynlerinden birinin ya da her ikisinin de ölümünden sonra geçirdiği durumdur. Toplumda genellikle zor ve duygusal açıdan travmatik bir dönem olarak kabul edilen yetimlik, yalnızca psikolojik açıdan değil, aynı zamanda yasal ve toplumsal boyutlarda da önemli bir kavramdır. Yetimlik sürecinin ne zaman sona ereceği ise birçok faktöre bağlıdır. Bu makalede, yetimlik sürecinin ne zaman sonlandığına dair sorulara odaklanacağız ve bu konuda çeşitli perspektifleri ele alacağız.

Yetimlik Nedir?

Yetimlik, bir çocuğun her iki ebeveyninin ya da bir ebeveyninin ölmesi sonucu çocukların yalnız kalması durumudur. Çocuklar, annesiz ya da babasız kalabilir ve bu durum onların hayatını büyük ölçüde etkileyebilir. Yetim bir çocuğun toplumsal hayata adapte olabilmesi için genellikle yakın çevresi ve sosyal hizmetler tarafından desteklenmesi gerekir. Yasal olarak ise, yetimlerin bakım ve eğitimiyle ilgili birçok düzenleme bulunmaktadır.

Yetimlik Süresi ve Yasal Boyutları

Yetimlik, çocukların yaşamları boyunca farklı şekillerde hissedilebilecek bir kavramdır. Ancak, yasal olarak yetimlik süresi belirli bir yaşa kadar devam eder. Türkiye’de ve pek çok ülkede, bir çocuğun ebeveynlerinin ölümünden sonra onun “yetim” olarak kabul edilmesi, çocuğun ergin (reşit) yaşa gelmesiyle son bulur. Türkiye’de bu yaş 18’dir. Yani bir çocuk 18 yaşına kadar yetim olarak kabul edilir ve bu süreçte devlet, çocuğun bakımını ve eğitimiyle ilgilenir.

Bununla birlikte, bazı ülkelerde bu yaş sınırı 21 ya da 23 olabiliyor. Örneğin, eğitim hayatına devam eden bir birey, 18 yaşını geçse dahi, ailesiz kaldığında yetim olarak kabul edilebilir ve bazı sosyal yardımlar alabilir.

Yetimlik ve Psikolojik Etkiler

Yetimlik, fiziksel olduğu kadar psikolojik bir süreçtir. Aileyi kaybetmek, bir çocuk için çok ağır bir travma olabilir. Bir çocuğun ebeveynlerini kaybetmesi, yalnızlık hissini tetikler ve güvenli limanlarından yoksun kalmalarına yol açar. Bu da çocuğun gelişiminde ve sosyal ilişkilerinde uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Çocukların bir ebeveynini kaybettikleri anda yaşadıkları travma, hayatlarının geri kalan kısmını etkileyebilir. Çocuklar, kaybettikleri ebeveynlerinin yokluğuna alışmaya çalışırken, duygusal zorluklar ve depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Psiko-sosyal destek, yetim çocukların iyileşmelerine yardımcı olabilir, ancak bu süreç çok uzun ve karmaşık olabilir.

Yetimlik Sürecinin Bitimi: Yaş ve Hukuki Dönem

Yasal anlamda yetimlik, bir çocuğun reşit olmasına kadar devam eder. Bu yaş 18 olarak belirlenmiştir, ancak çocuk hala eğitim hayatına devam ediyorsa, bazı hukuki düzenlemelerle bu yaş sınırı 21 ya da 23’e kadar çıkabilir. Bu yaş sınırı, çocuğun eğitim almasına devam ettiği sürece geçerli olur ve eğitim hayatı tamamlandığında, çocuğun artık yasal olarak bağımsız bir birey olarak kabul edilmesi sağlanır. Bu noktada, çocuğun yetimlik süreci sona ermiş olur.

Yetimlerin bakımına dair devletin sunduğu destekler, çocukların erginlik yaşına kadar devam eder. Eğitim, sağlık hizmetleri ve bakım gibi konularda devletin sunduğu haklar, genellikle 18