Venedik, turistleri caydırmak için giriş ücretini artırıyor

çavuş

Aktif Üye
Yolcular perşembe sabahı Venedik'in Santa Lucia tren istasyonuna yanaştıklarında, üstten yapılan bir duyuruda onlara şehrin tarihi merkezine girmek için 5 avroluk bir ücret ödemeleri gerekebileceği söylendi. Açıklamada, ödeme yapılmamasının 50 ila 300 avro arasında para cezasıyla sonuçlanabileceği belirtildi.

Renkli güvenlik yelekleri giymiş bir yardım çalışanı kalabalığı, şehrin web sitesinde ziyaret etmek için kayıt yaptırdıklarını belirten bir QR koduna sahip olduklarından emin olmak için yolcuların gelişini durdururken, çevik kuvvet teçhizatlı polis istasyonun önünde durdu. Bunu yapmayanlar, yapabilecekleri bir standa yönlendirildi. Geceleme misafirleri kayıt sonrasında ücretsiz olarak yolculuklarına gönderiliyordu, ancak sadece bir gün kalmak isteyenlerin (başka istisnalar olsa da) ücret ödemesi gerekiyordu.

Bu, dünyada günübirlik ziyaretçilerden nominal bir giriş ücreti talep eden ilk şehir olan Venedik'te yeni bir karşılamaydı; bu, şehir yetkililerinin aşırı turizmi engellemeye yardımcı olacağını umduğu bir önlemdi.

İngiltere'nin Wirral kentinden hastane yöneticisi Lorraine Colcher, “Ortağım bu sabah bana mesaj atıp bunun olduğunu söylediği için bunu öğrendim” dedi. “Bunu bir şaka yaptığını sanıyordum.”


Ve insanların “herkesin ziyaret etmek istediği güzel bir şehri” görme ayrıcalığı için para ödemesi gerektiğini düşünmediğini söyledi.

Tren istasyonunun çok yakınında yüzlerce gösterici büyük gürültü çıkardı. Onlara göre giriş ücreti almak, gidişat düzelmezse birçok kişinin eğlence parkına dönüşeceği korkusuyla Venedik'i daha da yakınlaştıracak endişe verici bir hareketti. Islık çaldılar ve “Venedik'e Hoş Geldiniz” yazan sahte biletler dağıttılar. Bazıları, “Venedik satılık değil” ve “Biletin üzerine yapıştırın” yazılı pankartlar taşıyarak, “Şehrimizi geri almak istiyoruz” diye bağırdı.


Protestocular arasında yer alan Venedikli emekli öğretmen Renata Marzari, “Bilet aşırı turizmi çözmüyor” dedi.

Diğer yerel halk gibi o da geçen yıl yaklaşık 20 milyona ulaşan turist akınının zorluk yaratabileceğini kabul etti. Çoğu zaman, “aniden kaldırılan bir el ile karşılaştığınızda işaret etme kazaları veya telefonlarına bakarken tekrar size çarptıklarında fotoğraf kazaları” da dahil olmak üzere fiziksel çarpışmaların meydana geldiğini söyledi. sabah 8:30 ile akşam 4 arası “gülünç” dedi. Şöyle ekledi: “Yere atılan her sigara izmariti için ücret alsalar daha fazla para kazanabilirlerdi.”


Venedik, aralarında Amsterdam, Atina ve Barselona'nın da bulunduğu, turist fazlalığıyla mücadele eden onlarca şehirden sadece biri. Kentin belediye başkanı Luigi Brugnaro, perşembe sabahı istasyonun önünde girişimle ilgilenen diğer yerlerin kendisiyle temasa geçtiğini ancak “gizlilik nedeniyle” hangilerinin olduğunu söylemek istemediğini söyledi.

Kanalların çaprazladığı sularda yüzen ve tarihi tartışmalı olsa da 421 yılında kurulduğu söylenen Venedik son derece kırılgandır. Geçtiğimiz yıl, Birleşmiş Milletler'in kültür ajansı UNESCO'daki uzmanlar, kitle turizminin önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirterek buranın tehlike altındaki dünya mirası alanları listesine eklenmesini önerdi. Erişim ücreti onaylandıktan sonra Venedik “tehlike altındaki” listenin dışında kaldı, ancak UNESCO yetkilileri yaptıkları açıklamada “daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini” söyledi.

Ücreti eleştirenler, bu ücretin birçok kişinin şehri terk etmesine neden olan gerçek sorunlarının çözümüne çok az katkı sağlayacağını söylüyor. Şehir istatistiklerine göre, şehir merkezinde yaşayan nüfus 1951'de yaklaşık 175.000 iken 49.000'in altına inmiştir. Kısa süreli kiralamalar nedeniyle uygun fiyatlı konut eksikliğinden bahsediyorlar; okul ve ulaşım gibi hizmetlerde azalma; ve turizm endüstrisinin yaşamın neredeyse tüm alanlarına nüfuz etmesi.


Venedik'te uygun fiyatlı konutları savunan yerel bir derneğin üyesi olan Federica Toninelli, bileti “propaganda” olarak gördü ve şehrin “sakinlerin ihtiyaçlarını politikalarının merkezine” koyması gerektiğini söyledi. Şehir yönetiminin, şehri daha yönetilebilir bir turizm seviyesine getirmek için güçlü adımlar atması gerektiğini söyledi.


Venedik'teki Ca' Foscari Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve turizm uzmanı olan Nicola Camatti, aksi takdirde “bir şehir ölür” dedi.

Bir zamanlar belediyenin okul sonrası programını yürüten ve mevcut belediye başkanı döneminde finansmanının çoğunu kaybettiğini söyleyen Franca Caltarossa, “turizmin şehri çarpıttığını” söyledi.

“Venedik canlı bir şehir, eğlence parkı değil” dedi.

Venedik'in ana üniversitesi Ca' Foscari'de turizm uzmanlarının 2020 yılında yaptığı bir araştırma, Venedik'e günde en uygun ziyaretçi sayısının yaklaşık 52.000 kişi olduğunu ve bunların yaklaşık dörtte birinin günübirlik gezici olduğunu ortaya çıkardı. Ancak Venedik ziyaretçi sayısını sınırlamıyor.

“Ziyaretçi sayısının sınırlandırılmasına karşıyız; Bütçeden sorumlu belediye meclis üyesi Michele Zuin, “Burası açık bir şehir” dedi. Bay Zuin, bunun yerine şehrin, geçen yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçinin şehrin “daha sessiz” olduğu yoğun olmayan günlerde gelmeyi planlayacağını umduğunu söyledi.


“Bunun günübirlik ziyaretçileri yönetmek için bir çözüm olduğuna inanıyoruz” dedi.

İtalya'da ulusal bayram olan Perşembe günü 113.000 kişi Venedik'e girmek için kayıt yaptırdı. Bunlardan 15.700'ü giriş ücretini ödedi ve 40.000'i geceleme ücretinden muaf tutuldu. Ücretten muaf olan ziyaretçilerin arasında öğrenciler, işçiler ve sakinlerin akraba veya arkadaşları da vardı.


Bay Zuin, 2024 yılı için ücretin bir “deney” olarak yoğun 29 günde tahsil edileceğini söyledi. Bu aşamada toplanan verilerin şehir yetkililerinin kaynakları daha iyi yönetmelerine ve olayı daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olacağını söylüyorlar. Bay Zuin, gelecek yıl ücret takvimine daha fazla gün ekleneceğini ve ücretlerin 10 avroya kadar çıkabileceğini söyledi.

Yerel muhalefet milletvekili Giovanni Andrea Martini, “Fiyatı iki katına çıkarmak şehri bir tema parkından, bir müzeden başka bir şey olmayan bir metaya dönüştürüyor” dedi. Belediye Binasının gelecekteki projeleri arasında, 2019'da yasaklanan teknelerin ve hatta yolcu gemilerinin daha yakına yanaşmasına izin vermek için havaalanını genişletme ve lagünde yeni kanallar kazma planları yer aldığından, ücretin bilgeliğini sorguladı. Perşembe günü “Bu, şehrin daha da boğulacağı anlamına geliyor” dedi ve protestocularla polis arasında kısa süreli bir çatışma yaşandığı için röportajı yarıda kesti.

Tren istasyonunda turistler pasaportlarını halletmek için bilet gişesinde sabırla duruyorlardı.

Her ikisi de İngiltere'den olan şarap tüccarı Charlotte Dean ve emekli öğretmen Caroline Meatyard bu ücreti memnuniyetle ödediler. Bayan Dean bunun “yeterince adil” olduğunu söyledi. “Venedik çok güzel bir yer. Bunu takdir etmek lazım.”