Emre
Yeni Üye
Bir Ağustos Akşamı Duyduğum Ses
Geçen yaz, köyde geçirdiğim birkaç gün boyunca ilginç bir olaya tanık oldum. Akşamüstü güneş yavaş yavaş tepelerin arkasına çekilirken, çevrede giderek yükselen bir ses dikkatimi çekti. Önce uzaktan gelen bir uğultu sandım. Sonra fark ettim ki sesin sahibi ağaçların arasında saklanan yüzlerce ağustos böceğiydi.
O gün yaşadıklarım, ağustos böceklerinin ne yaptığını araştırmama ve onların aslında sandığımızdan çok daha ilginç canlılar olduğunu keşfetmeme neden oldu. Bu hikâyeyi paylaşmak istememin sebebi de bu. Belki siz de benim gibi yıllarca sadece seslerini duydunuz ama onların dünyasını hiç merak etmediniz.
Köy Meydanındaki Tartışma
O akşam köy meydanında birkaç kişiyle sohbet ediyorduk. Aramızda tarih öğretmeni Murat ve çevre gönüllüsü Elif de vardı.
"Bu böcekler bütün gün neden bağırıyor?" diye sordu yaşlı bir amca gülerek.
Murat hemen düşünceli bir ifadeyle cevap verdi:
"Belki de enerji tasarrufu yapıyorlardır. Kısa bir ömürleri varsa mümkün olan en kısa sürede eş bulmaları gerekiyordur."
Murat'ın yaklaşımı dikkat çekiciydi. Sorunu çözmeye çalışan biri gibi düşünüyordu. Bir davranışın arkasındaki amacı ve stratejiyi anlamaya çalışıyordu.
Elif ise farklı bir noktaya odaklandı.
"Belki de onların sesini sadece gürültü olarak algılıyoruz. Ama kendi dünyalarında bu ses bir iletişim biçimi. Belki de birbirlerini bulmaya çalışıyorlar."
İkisi de aynı konuya bakıyordu ama farklı pencerelerden.
O an düşündüm: İnsanlar da çoğu zaman aynı olayı farklı şekillerde yorumluyor. Kimileri çözüm ve sistem üzerine odaklanırken kimileri ilişkiler ve iletişim tarafını daha çok görüyor. Bu farklar aslında birbirini tamamlıyor.
Ağustos Böceğinin Gerçek Hikâyesi
Araştırdıkça öğrendim ki ağustos böcekleri hayatlarının büyük bölümünü toprağın altında geçiriyor.
Bazı türler birkaç yıl, bazıları ise 13 ya da 17 yıl boyunca yer altında yaşayabiliyor. Bu süreçte ağaç köklerinden besleniyorlar.
Sonra bir gün geliyor.
Toprağın yüzeyine çıkıyorlar.
Kabuklarını değiştiriyorlar.
Kanatlanıyorlar.
Ve hepimizin bildiği o sesi çıkarmaya başlıyorlar.
İşte o meşhur ses aslında bir şarkı.
Özellikle erkek ağustos böcekleri bu sesi eş bulmak için çıkarıyor. Karın bölgelerindeki özel yapılar sayesinde oldukça yüksek sesler oluşturabiliyorlar.
Yani bütün yaz boyunca duyduğumuz o uğultu, aslında doğanın en büyük iletişim ağlarından biri.
Murat bunu duyunca heyecanlanmıştı.
"Demek ki yıllarca hazırlık yapıyorlar ve sonra çok kısa bir zaman diliminde bütün amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar."
Elif ise farklı bir ayrıntıya dikkat çekmişti.
"Düşünsene, yıllarca görünmeden yaşıyorlar. Sonra birden ortaya çıkıp bütün çevreye varlıklarını duyuruyorlar."
İkisinin de yorumunda ayrı bir anlam vardı.
Eski Hikâyeler ve Yanlış Bilinenler
Köydeki sohbet ilerledikçe konu eski masallara geldi.
Birçok kişi ağustos böceğini yalnızca ünlü "Karınca ile Ağustos Böceği" hikâyesinden tanıyordu.
Bu hikâyede ağustos böceği genellikle çalışmayan, sadece şarkı söyleyen bir karakter olarak anlatılır.
Ancak gerçek yaşam çok daha karmaşık.
Bilim insanlarının araştırmaları gösteriyor ki ağustos böcekleri doğadaki ekosistemin önemli parçalarından biri. Toprağı havalandırıyorlar, kuşlar ve diğer canlılar için besin kaynağı oluşturuyorlar ve doğal döngülerin devamına katkı sağlıyorlar.
Bir canlının yalnızca tek bir hikâyeyle tanımlanması ne kadar doğru?
Bu soru beni uzun süre düşündürdü.
Çünkü insanlar için de aynı durum geçerli değil mi?
Toplum bazen bireyleri tek bir özellik üzerinden değerlendiriyor.
Bir meslek.
Bir kimlik.
Bir başarısızlık.
Bir başarı.
Oysa her insanın görünmeyen yılları, mücadeleleri ve hikâyeleri var.
Tıpkı toprağın altında yıllarca yaşayan ağustos böcekleri gibi.
Fırtına Gecesi
Ertesi gün hava aniden değişti.
Akşam saatlerinde güçlü bir rüzgâr başladı.
Ardından yağmur geldi.
Ağaçlar sallanıyor, dallar kırılıyordu.
O sırada Elif endişeliydi.
"Bu kadar küçük canlılar bu fırtınada ne yapıyor acaba?"
Murat ise çevreyi gözlemliyordu.
"Ağaçların daha korunaklı bölgelerine çekiliyor olabilirler. Doğada hayatta kalabilmek için mutlaka geliştirdikleri yöntemler vardır."
Bir kez daha farklı bakış açıları ortaya çıkmıştı.
Birisi canlıların durumunu anlamaya çalışıyor, diğeri ise onların nasıl çözümler geliştirdiğini merak ediyordu.
Sabah olduğunda yağmur durmuştu.
Ve şaşırtıcı şekilde sesler yeniden başlamıştı.
Sanki gece yaşanan hiçbir şey onları durduramamıştı.
Toplumun Sessiz Kahramanları
Ağustos böceklerini dinlerken aklıma başka insanlar geldi.
Yıllarca emek veren ama görünmeyen insanlar.
Sessizce çalışan öğretmenler.
Ailesi için mücadele eden ebeveynler.
Mahallesinde gönüllü faaliyetler yapan kişiler.
Onlar da çoğu zaman dikkat çekmiyor.
Ama uygun zaman geldiğinde etkileri ortaya çıkıyor.
Belki de ağustos böceklerinin hikâyesi yalnızca bir böcek hikâyesi değil.
Sabır, görünmez emek ve doğru zamanı bekleme hikâyesi.
Doğanın Verdiği Mesaj
Araştırmalarım sırasında başta çeşitli entomoloji kaynakları olmak üzere birçok bilimsel yayına göz attım. Ağustos böceklerinin yaşam döngüsüyle ilgili bilgiler özellikle üniversitelerin biyoloji bölümlerinde yayımlanan çalışmalarla doğrulanıyor.
Fakat bilimsel verilerin yanında beni etkileyen başka bir şey vardı.
O sesleri dinlerken hissettiğim duygu.
Doğada hiçbir canlı tamamen gereksiz değil.
Ve çoğu zaman en çok dikkat çeken şey, yıllarca süren görünmez hazırlıkların sonucu oluyor.
Forum İçin Tartışma Soruları
* Sizce insanlar neden ağustos böceklerini çoğunlukla masallardaki karakterleri üzerinden değerlendiriyor?
* Bir canlının ya da insanın görünmeyen emeğini fark etmek neden bu kadar zor?
* Toprağın altında yıllarca yaşayıp kısa bir süreliğine ortaya çıkan ağustos böcekleri size hangi yaşam derslerini hatırlatıyor?
* Toplumda sessizce emek veren insanların yeterince görünür olduğunu düşünüyor musunuz?
* Siz hiç bir yaz akşamı durup sadece ağustos böceklerinin sesini dinlediniz mi? O ses sizde nasıl bir duygu uyandırdı?
Belki de bir dahaki yaz akşamında o sesi duyduğunuzda yalnızca bir böcek sesi işitmeyeceksiniz. Belki yıllarca hazırlık yapan, doğru zamanı bekleyen ve sonunda varlığını dünyaya duyuran küçük bir canlının hikâyesini hatırlayacaksınız.
Geçen yaz, köyde geçirdiğim birkaç gün boyunca ilginç bir olaya tanık oldum. Akşamüstü güneş yavaş yavaş tepelerin arkasına çekilirken, çevrede giderek yükselen bir ses dikkatimi çekti. Önce uzaktan gelen bir uğultu sandım. Sonra fark ettim ki sesin sahibi ağaçların arasında saklanan yüzlerce ağustos böceğiydi.
O gün yaşadıklarım, ağustos böceklerinin ne yaptığını araştırmama ve onların aslında sandığımızdan çok daha ilginç canlılar olduğunu keşfetmeme neden oldu. Bu hikâyeyi paylaşmak istememin sebebi de bu. Belki siz de benim gibi yıllarca sadece seslerini duydunuz ama onların dünyasını hiç merak etmediniz.
Köy Meydanındaki Tartışma
O akşam köy meydanında birkaç kişiyle sohbet ediyorduk. Aramızda tarih öğretmeni Murat ve çevre gönüllüsü Elif de vardı.
"Bu böcekler bütün gün neden bağırıyor?" diye sordu yaşlı bir amca gülerek.
Murat hemen düşünceli bir ifadeyle cevap verdi:
"Belki de enerji tasarrufu yapıyorlardır. Kısa bir ömürleri varsa mümkün olan en kısa sürede eş bulmaları gerekiyordur."
Murat'ın yaklaşımı dikkat çekiciydi. Sorunu çözmeye çalışan biri gibi düşünüyordu. Bir davranışın arkasındaki amacı ve stratejiyi anlamaya çalışıyordu.
Elif ise farklı bir noktaya odaklandı.
"Belki de onların sesini sadece gürültü olarak algılıyoruz. Ama kendi dünyalarında bu ses bir iletişim biçimi. Belki de birbirlerini bulmaya çalışıyorlar."
İkisi de aynı konuya bakıyordu ama farklı pencerelerden.
O an düşündüm: İnsanlar da çoğu zaman aynı olayı farklı şekillerde yorumluyor. Kimileri çözüm ve sistem üzerine odaklanırken kimileri ilişkiler ve iletişim tarafını daha çok görüyor. Bu farklar aslında birbirini tamamlıyor.
Ağustos Böceğinin Gerçek Hikâyesi
Araştırdıkça öğrendim ki ağustos böcekleri hayatlarının büyük bölümünü toprağın altında geçiriyor.
Bazı türler birkaç yıl, bazıları ise 13 ya da 17 yıl boyunca yer altında yaşayabiliyor. Bu süreçte ağaç köklerinden besleniyorlar.
Sonra bir gün geliyor.
Toprağın yüzeyine çıkıyorlar.
Kabuklarını değiştiriyorlar.
Kanatlanıyorlar.
Ve hepimizin bildiği o sesi çıkarmaya başlıyorlar.
İşte o meşhur ses aslında bir şarkı.
Özellikle erkek ağustos böcekleri bu sesi eş bulmak için çıkarıyor. Karın bölgelerindeki özel yapılar sayesinde oldukça yüksek sesler oluşturabiliyorlar.
Yani bütün yaz boyunca duyduğumuz o uğultu, aslında doğanın en büyük iletişim ağlarından biri.
Murat bunu duyunca heyecanlanmıştı.
"Demek ki yıllarca hazırlık yapıyorlar ve sonra çok kısa bir zaman diliminde bütün amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar."
Elif ise farklı bir ayrıntıya dikkat çekmişti.
"Düşünsene, yıllarca görünmeden yaşıyorlar. Sonra birden ortaya çıkıp bütün çevreye varlıklarını duyuruyorlar."
İkisinin de yorumunda ayrı bir anlam vardı.
Eski Hikâyeler ve Yanlış Bilinenler
Köydeki sohbet ilerledikçe konu eski masallara geldi.
Birçok kişi ağustos böceğini yalnızca ünlü "Karınca ile Ağustos Böceği" hikâyesinden tanıyordu.
Bu hikâyede ağustos böceği genellikle çalışmayan, sadece şarkı söyleyen bir karakter olarak anlatılır.
Ancak gerçek yaşam çok daha karmaşık.
Bilim insanlarının araştırmaları gösteriyor ki ağustos böcekleri doğadaki ekosistemin önemli parçalarından biri. Toprağı havalandırıyorlar, kuşlar ve diğer canlılar için besin kaynağı oluşturuyorlar ve doğal döngülerin devamına katkı sağlıyorlar.
Bir canlının yalnızca tek bir hikâyeyle tanımlanması ne kadar doğru?
Bu soru beni uzun süre düşündürdü.
Çünkü insanlar için de aynı durum geçerli değil mi?
Toplum bazen bireyleri tek bir özellik üzerinden değerlendiriyor.
Bir meslek.
Bir kimlik.
Bir başarısızlık.
Bir başarı.
Oysa her insanın görünmeyen yılları, mücadeleleri ve hikâyeleri var.
Tıpkı toprağın altında yıllarca yaşayan ağustos böcekleri gibi.
Fırtına Gecesi
Ertesi gün hava aniden değişti.
Akşam saatlerinde güçlü bir rüzgâr başladı.
Ardından yağmur geldi.
Ağaçlar sallanıyor, dallar kırılıyordu.
O sırada Elif endişeliydi.
"Bu kadar küçük canlılar bu fırtınada ne yapıyor acaba?"
Murat ise çevreyi gözlemliyordu.
"Ağaçların daha korunaklı bölgelerine çekiliyor olabilirler. Doğada hayatta kalabilmek için mutlaka geliştirdikleri yöntemler vardır."
Bir kez daha farklı bakış açıları ortaya çıkmıştı.
Birisi canlıların durumunu anlamaya çalışıyor, diğeri ise onların nasıl çözümler geliştirdiğini merak ediyordu.
Sabah olduğunda yağmur durmuştu.
Ve şaşırtıcı şekilde sesler yeniden başlamıştı.
Sanki gece yaşanan hiçbir şey onları durduramamıştı.
Toplumun Sessiz Kahramanları
Ağustos böceklerini dinlerken aklıma başka insanlar geldi.
Yıllarca emek veren ama görünmeyen insanlar.
Sessizce çalışan öğretmenler.
Ailesi için mücadele eden ebeveynler.
Mahallesinde gönüllü faaliyetler yapan kişiler.
Onlar da çoğu zaman dikkat çekmiyor.
Ama uygun zaman geldiğinde etkileri ortaya çıkıyor.
Belki de ağustos böceklerinin hikâyesi yalnızca bir böcek hikâyesi değil.
Sabır, görünmez emek ve doğru zamanı bekleme hikâyesi.
Doğanın Verdiği Mesaj
Araştırmalarım sırasında başta çeşitli entomoloji kaynakları olmak üzere birçok bilimsel yayına göz attım. Ağustos böceklerinin yaşam döngüsüyle ilgili bilgiler özellikle üniversitelerin biyoloji bölümlerinde yayımlanan çalışmalarla doğrulanıyor.
Fakat bilimsel verilerin yanında beni etkileyen başka bir şey vardı.
O sesleri dinlerken hissettiğim duygu.
Doğada hiçbir canlı tamamen gereksiz değil.
Ve çoğu zaman en çok dikkat çeken şey, yıllarca süren görünmez hazırlıkların sonucu oluyor.
Forum İçin Tartışma Soruları
* Sizce insanlar neden ağustos böceklerini çoğunlukla masallardaki karakterleri üzerinden değerlendiriyor?
* Bir canlının ya da insanın görünmeyen emeğini fark etmek neden bu kadar zor?
* Toprağın altında yıllarca yaşayıp kısa bir süreliğine ortaya çıkan ağustos böcekleri size hangi yaşam derslerini hatırlatıyor?
* Toplumda sessizce emek veren insanların yeterince görünür olduğunu düşünüyor musunuz?
* Siz hiç bir yaz akşamı durup sadece ağustos böceklerinin sesini dinlediniz mi? O ses sizde nasıl bir duygu uyandırdı?
Belki de bir dahaki yaz akşamında o sesi duyduğunuzda yalnızca bir böcek sesi işitmeyeceksiniz. Belki yıllarca hazırlık yapan, doğru zamanı bekleyen ve sonunda varlığını dünyaya duyuran küçük bir canlının hikâyesini hatırlayacaksınız.