Birinin Sizi Engellemesi Ne Demek ?

cigdem

Global Mod
Global Mod
Birinin Sizi Engellemesi Ne Demek? Hayatın Dijital Gerçekliği Üzerine Eğlenceli Bir Bakış

Hayat bir anda dijital bir karmaşaya dönüşebilir, değil mi? Önce bir arkadaşın Instagram’dan sizi engeller, sonra bir eski sevgili Twitter’da “takip etmiyorum” der, ardından eski bir iş arkadaşı LinkedIn’de bağlantıyı keser. Peki, ne oluyor? Hadi, "Birinin sizi engellemesi" olayını biraz eğlenceli bir şekilde inceleyelim. Yani, bu kadar derinleşmeye ne gerek var, değil mi? Sonuçta, hepimizin başına gelmiştir, bir şekilde... Ya da gelmiştir, gelmemiştir... Hadi, gelin bunu birlikte çözelim.

Dijital Dünyanın “Çıkış Yolu”: Engelleme Bütün Çözüm Mü?

Öncelikle, engellemek nedir? En basit tanımıyla, engelleme, dijital dünyada sizi, bir başkasının hayatından silmek demek. Ama o kadar basit değil, değil mi? Arkasında hep bir hikaye vardır. Kimisi sinirlenip bir anda engeller, kimisi sakin sakin "benim için uygun değil" diyerek yapar bunu. Hatta bazen “Engellendim” dedikçe insan bir garip hissedebilir. Ah, bu dijital dünyada bu ne kadar da gerçek! Birinin sizi engellemesi, sadece dijital bir adım değil, aynı zamanda sosyal bir mesafe koymak anlamına gelir. Yani bu, “Bana göre bu ilişki bitmiştir, bir kapı kapanıyor” gibi. Evet, birinin sizi engellemesi, gerçekten bir dönüm noktasıdır.

Erkekler, Stratejik Engellemeyi Mi Seçer?

Şimdi, erkeklerin engellemeye nasıl yaklaştığını düşünelim. Pek çok erkek, engellemeyi bir “strateji” olarak görebilir. Bir şeyin üzerine çok düşünmeden, “Ya tamam, bitireyim bu işi,” diyebilirler. Engellemek, tam anlamıyla bir çözüm arayışıdır. Bir sorunu çözmek için “Buradan bir çıkış yolu var, o da bu kişiyle hiçbir şekilde iletişim kurmamak” şeklinde bir yaklaşımı benimseyebilirler. Hadi gelin, size bir örnek vereyim: Ahmet, eski sevgilisiyle sürekli olarak tartışıyor. Artık Instagram’daki gönderileri hakkında bile laf etmeye başlamışlardır. Bir sabah, kahvesini yudumlarken şöyle bir karar verir: “Bitti! Söz konusu kişinin beni rahatsız etmeyi bırakması için tek yol, Instagram'da engellemek!” Hemen hesabını açar, engelleme tuşuna basar ve bir şeylerin değiştiğini hisseder.

Erkekler, genellikle net çözümler ararlar, değil mi? Eğer bir sorun varsa, çözüm ya bir konuşma ya da bir adım atmakla gelir. Engellemek, “Yaşasın! Problemi hallettim!” dediğiniz bir an olabilir. Tabii, bu kararın arkasında gerçekten derin bir düşünce yoktur çoğu zaman. Ahmet’in de kararının arkasında bir strateji vardı: rahatlık. Hiçbir şekilde daha fazla etkileşim kurmamak. Ama sizce bu gerçekten sağlıklı bir çözüm mü? Hadi, bunu tartışalım!

Kadınların Empatik Engellemesi: “Bir Adım Geri Atmak”

Şimdi de kadınların engellemeye nasıl yaklaştığını göz önünde bulunduralım. Kadınlar genellikle daha duygusal ve empatik bir bakış açısıyla engellemeyi düşünürler. Bir kadının engellemesi, genellikle bir sınır koyma ve kendini koruma eylemidir. Kadınlar, engellemeyi çoğu zaman ilişkideki dengesizliği ya da rahatsızlığı hissettikleri anda devreye sokarlar. Duygusal olarak kendilerini daha güvende hissetmek için bir adım geri atarlar. Mesela, Elif, eski arkadaşının sürekli olumsuz yorumlar yapması yüzünden sıkıntı çekmeye başlar. “Bu kadar olumsuzlukla daha fazla iletişim kurmam gerekmiyor,” diye düşünür ve Instagram'dan arkadaşını engeller. O anda, Elif’in yaptığı şey yalnızca bir sınır koymaktır. Başkalarının olumsuz etkilerinden korunmak, ona biraz daha huzur ve rahatlık verir.

Kadınlar, engelleme kararını verirken daha fazla düşünürler; duygusal sınırlarını koruma ihtiyacı hissederler. Kendisini güvende hissetmek, sağlıklı bir ilişki kurmak, başkalarından bağımsız bir şekilde var olabilmek kadınlar için önemlidir. Empati burada devreye girer; kadınlar genellikle başkalarının duygusal hallerine göre hareket etseler de, zaman zaman kendi duygusal ihtiyaçlarını göz ardı edebilirler. Bu yüzden engellemeyi, bir rahatlama ve kendine dönme aracı olarak görürler. Ancak bu, duygusal açıdan da çok karmaşık bir karar olabilir. Gerçekten de engellemek, sadece başka birine mesafe koymak değil, aynı zamanda kendi duygusal alanınızı korumakla ilgilidir.

Engellemenin Sonuçları: Dijital Dünyada Yeni Bir Kimlik

Birinin sizi engellemesi, sadece dijital dünyada sizi görmemek değil, aynı zamanda bir anlamda kimlik değiştirme eylemidir. Engel koyan kişi, yalnızca sizinle iletişim kurma hakkını değil, aynı zamanda sizin dijital kimliğinizle de ilgili bir seçimi gerçekleştirmiştir. Bu, farklı bir dünyada yaşamaya başlamak gibidir. Engellemek, kendinize yeni bir dijital kimlik oluşturmak için bir fırsat olabilir. Ancak bu yeni kimlik, aynı zamanda sizi ve karşınızdaki kişiyi de bir yalıtım içine sokabilir.

Tabii, bu her zaman olumsuz bir şey değildir. Bazen engellemek, gerçekten de bir tür içsel özgürlük sağlayabilir. İnsanlar, dijital dünyada başkalarının etkilerinden kurtulduklarında, daha özgür ve daha rahat hissedebilirler. Ancak, engellemeyi sadece bir çıkış yolu olarak görmek, sosyal bağların zayıflamasına yol açabilir. Peki, dijital kimliğimizi yalnızca bir engellemeyle şekillendirmek sağlıklı mıdır? Ne dersiniz?

Tartışma Başlatıcı Sorular
1. Engellemeyi sadece bir çıkış yolu olarak görmek, uzun vadede nasıl etkiler yaratabilir?
2. Erkeklerin ve kadınların engellemeye yaklaşımındaki farklar sizce ne kadar etkili?
3. Dijital dünyada “engellemek” gerçekten de bir çözüm mü yoksa daha derin bir problemi mi işaret ediyor?

Sonuç olarak, engellemeyi sadece bir dijital hareket olarak görmek, çok yüzeysel bir bakış açısı olurdu. Birinin sizi engellemesi, bazen gerçekten bir çözüm olabilir, bazen de daha derin bir içsel değişimin ve duygusal korunmanın simgesi haline gelir. İster stratejik, ister empatik bir yaklaşım olsun, dijital dünyada her engelleme kararının arkasında daha büyük bir anlam ve hikaye yatıyor. Sizce bu dijital bağları koparma eylemi, bizi ne kadar özgür kılıyor?