Bitişiklik Nedir Eğitim Psikolojisi ?

Koray

Yeni Üye
Bitişiklik Nedir Eğitim Psikolojisinde?

Eğitim psikolojisi, öğrenme ve öğretme süreçlerini bilimsel bir bakış açısıyla inceleyen bir disiplindir. Bu alanda birçok farklı kavram bulunmaktadır ve bu kavramlardan biri de "bitişiklik"tir. Peki, bitişiklik nedir ve eğitim psikolojisinde nasıl bir rol oynar?

Bitişiklik Kavramı: Tanımı ve Önemi

Bitişiklik, psikolojide, bir olayın veya durumun bir diğer olayla veya durumla yan yana gelmesi, yani aralarındaki zaman veya mekan yakınlığını ifade eden bir kavramdır. Eğitim psikolojisinde ise bitişiklik, öğrenme süreçlerinde bir tecrübe veya uyarıcının, başka bir uyarıcıyla zaman açısından yakın bir şekilde ilişkilendirilmesi durumudur. Bu ilişki genellikle bir tür öğrenme şekli olarak karşımıza çıkar ve en çok "kondisyonlama" gibi öğrenme teorilerinde yer alır.

Örneğin, bir öğretmenin öğrencisini bir başarıdan dolayı ödüllendirmesi, ödül ile başarı arasındaki bitişiklik sayesinde öğrencinin daha sonra başarıya yönelik davranışlarını artırır. Bu durum, öğrencinin ödüllerle bağlantılı olarak başarıyı öğrenmesine ve bu davranışı pekiştirmesine olanak tanır.

Bitişiklik ve Pavlov’un Koşullu Tepkileri

Bitişiklik kavramı, eğitim psikolojisinde ilk kez Pavlov’un koşullu refleksler üzerine yaptığı çalışmalarda önemli bir yer tutmuştur. Pavlov, köpekleri kullanarak yaptığı deneylerde, köpeklere yemek verilmeden önce zil sesi çalmıştır. Bir süre sonra, köpekler sadece zil sesini duyduklarında bile salya salgılamaya başlamışlardır. Buradaki bitişiklik, yemek verilmeden önce zil sesinin duyulması ile gerçekleşen bir tür koşullu yanıtın oluşmasını sağlamıştır.

Bu bağlamda, eğitim psikolojisi içerisinde bitişiklik, öğretme-öğrenme sürecinde öğrencinin doğru bilgiye veya istenilen davranışa yönlendirilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılabilir. Öğretmenlerin doğru zamanlama ile bilgi sunmaları, öğrencinin öğrenme sürecini hızlandırabilir.

Bitişiklik ve Davranışsal Öğrenme Teorileri

Bitişiklik, davranışçı psikoloji ve öğrenme teorilerinde önemli bir yere sahiptir. Bu teoriler, bireylerin çevreleriyle etkileşimde bulunarak öğrenmelerini savunur. Bitişiklik, bu etkileşimlerdeki uyarıcılar arasındaki zaman ve mekansal yakınlıkla ilgilidir. Bu teoriye göre, bir uyarıcı (örneğin, bir ses veya işaret) ile bir davranış (örneğin, ödül ya da ceza) arasındaki bitişiklik, öğrencinin bu davranışı öğrenmesinde önemli bir rol oynar.

Örneğin, bir öğretmen öğrencilerine doğru cevap verdiklerinde ödüller sunarsa, doğru cevabın hemen ardından gelen ödül (bitişiklik) öğrencinin doğru cevabı öğrenmesini sağlar. Burada, bitişiklik sayesinde öğrencinin doğru davranışa yönlendirilmesi kolaylaşır.

Bitişiklik ve Klasik Koşullanma

Klasik koşullanma, bitişiklik kavramının en belirgin şekilde ortaya çıktığı alanlardan biridir. Bitişiklik, klasik koşullanmanın temelini oluşturur. Klasik koşullanma, bir organizmanın, belirli bir uyarıcının hemen ardından başka bir uyarıcıyı tecrübe etmesiyle öğrenmesini açıklayan bir teoridir. Bu bağlamda, bitişiklik, koşullu ve koşulsuz uyarıcıların bir arada sunulmasıyla organizmanın yeni bir tepki oluşturmasını sağlar.

Örneğin, bir öğrenciye bir matematik problemi verildiğinde ve ardından hemen çözümü açıklanırsa, öğrenci doğru çözümü öğrenir. Buradaki bitişiklik, problem ve çözüm arasındaki zaman yakınlığı sayesinde gerçekleşir.

Bitişiklik ve Operant Koşullanma

Operant koşullanma, davranışların ödüller ve cezalar yoluyla pekiştirilmesini ifade eder. Bitişiklik burada da önemli bir rol oynar. Bir davranış ve ona eşlik eden sonuç (ödül ya da ceza) arasındaki zaman dilimi çok kısaysa, birey bu davranışla sonucu arasında güçlü bir ilişki kurar. Operant koşullanma teorisinin önde gelen isimlerinden B.F. Skinner, ödüllerin ve cezaların zamanında verilmesinin, öğrenme sürecindeki etkinliği artıracağını belirtmiştir.

Örneğin, bir öğretmenin sınıfta öğrencinin doğru cevabını anında ödüllendirmesi, o öğrencinin doğru cevabın öğrenilmesinde etkili olacaktır. Bitişiklik burada, ödül ile doğru cevabın yan yana gelmesinden kaynaklanan güçlülüğü temsil eder.

Bitişiklik Öğretim Yöntemlerinde Nasıl Kullanılır?

Eğitim psikolojisinde, bitişiklik ilkesini öğretim yöntemlerine entegre etmek, öğretmenlerin etkinliğini artırabilir. Öğretmenlerin öğrenme süreçlerinde zamanlama çok önemlidir. İyi bir öğretim stratejisi, öğrencilerin öğrenme sürecindeki adımlar arasındaki bitişiklikleri dikkate alır. Bu, öğrenmenin daha hızlı ve etkili olmasını sağlar.

Örneğin, bir öğretmen, bir kavramı öğrencilere açıklarken, öğrencilere konuyu hemen pekiştiren örnekler sunar. Bu sayede kavram ile örnek arasındaki bitişiklik, öğrencinin öğrenme sürecinde daha sağlam bir bağ oluşturur.

Bitişiklik ve Sınıf İçi Davranış Yönetimi

Bitişiklik, sınıf içindeki davranış yönetiminde de önemli bir rol oynar. Öğrencilerin olumlu davranışlar sergilemeleri için ödüller veya ceza sistemleri kullanılabilir. Ancak, bu ödül ve cezaların zamanlaması ve aralarındaki bitişiklik çok önemlidir. Eğer bir öğrenci, davranışından hemen sonra ödüllendirilirse, bu pekiştirme daha etkili olacaktır.

Örneğin, bir öğrencinin sınıfta istenmeyen bir davranış sergilemesi durumunda, öğretmenin bu davranışı hemen müdahale etmesi, istenmeyen davranışın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu durum, bitişiklik ilkesine dayalı bir öğretim stratejisinin başarılı bir örneğidir.

Bitişiklikte Etkin Zaman Kullanımı

Bitişiklik ile öğrenmenin etkinliğini artırmak için zaman kullanımı da önemli bir faktördür. Öğretmenlerin öğrencilere bilgi sunarken, bu bilginin hemen ardından bir pekiştireç (ödül veya ek açıklama) sunmaları, öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar. Ayrıca, bilgilerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi, öğrencilerin bu bilgileri daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bu bağlamda, zamanlamanın doğru yapılması, bitişiklik ilkesinin verimli kullanılabilmesi için büyük bir öneme sahiptir.

Sonuç

Eğitim psikolojisinde bitişiklik, öğrenme süreçlerinde etkili bir araçtır. Öğrenme, çoğu zaman bir uyarıcı ile diğer bir uyarıcının bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Bitişiklik, öğrencinin davranışlarını pekiştirmek, doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak ve öğrenme sürecini hızlandırmak için oldukça önemlidir. Hem klasik koşullanma hem de operant koşullanma teorilerinde bitişiklik, temel bir yer tutar ve eğitimde bu ilkenin etkin kullanılması, öğrencilerin daha etkili bir şekilde öğrenmelerine olanak tanır.