Bu tekerlekli sandalyeler, engelli yolcuların plajın keyfini çıkarmasına yardımcı oluyor

çavuş

Aktif Üye
Linda Green James, travmatik bir beyin hasarı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkûm olan 47 yaşındaki kızı Suzi Osborne ile bir yaz tatili planlarken, genellikle ana odak noktası sahili ziyaret etmektir.

Ancak ikisi Pompano Beach, Fla.’da bir arkadaşlarının dairesinde kaldıklarında, genellikle sadece havuz başında takılmaktan memnun olurlar.

Ocak ayındaki ziyareti sırasında Bayan James, bir plaj malzemeleri kulübesinden ödünç alabileceği, kumda ve engebeli arazide yuvarlanabilen kalın, büyük lastiklere sahip bir cihaz olan bir plaj tekerlekli sandalyesini keşfetmekten çok memnundu. Brownsville, Tennessee’den emekli bir üniversite profesörü olan 75 yaşındaki Bayan James, “Yıllardır bu apartman dairesinde kaldık, ancak Suzi’nin plaja gitme şansı olmadı, sadece havuza gitti” dedi.

“Ailenizden biri sizinle gelemeyecekse sahile gitmek pek eğlenceli değil” dedi. “Aile zamanı, sandalyeyle doğru.”

“Büyük bir iş fırsatı”


Yasalar, hükümet girişimleri ve engelli yolcuların artan talebi sayesinde plaj tekerlekli sandalyeleri Amerika kıyılarında daha yaygın hale geliyor.

Birçok halk plajında kiralık ya da ücretsiz olarak sunulan tekerlekli sandalyeler, PVC ya da çelik çerçevelere ve balon benzeri lastiklere sahip. Yatırılmış çerçeveye sahip üç tekerlekli bir versiyon, engelli plaj müdavimlerinin sörf yapmasına olanak tanır.

Sandalyelerin çoğu birinin sizi itmesine ihtiyaç duyar, ancak bazı modeller daha fazla bağımsızlık için motorludur. Ziyaretçiler genellikle sandalyeleri plajlarda veya kiralık dükkanlarda ilk gelen alır esasına göre kiralayabilirler. Bazı plajlar da rezervasyon kabul etmektedir.

Bayan James ve Bayan Osborne gibi milyonlarca insan için erişilebilirlik, tatil planlamasının merkezinde yer alıyor. 2019 ABD Nüfus Sayımı Amerikan Konut Araştırmasına göre, ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 2’si manuel tekerlekli sandalye veya elektrikli mobilite cihazı kullanıyor. Bir turizm pazarlama şirketi olan MMGY Global’in 2022 tarihli bir raporunda, engelli gezginlerin 1,2 trilyon dolarlık ABD seyahat pazarının 58,2 milyar dolarını – yaklaşık yüzde 5’ini – oluşturduğunu ve engelli olmayan kişiler kadar seyahat ettiklerini söyledi.

Şirketin seyahat araştırma bölümü MMGY Travel Intelligence’ın başkan yardımcısı Chris Davidson, “Kapsayıcılık yalnızca etik değil, aynı zamanda büyük bir iş fırsatını temsil ediyor” dedi.


Engelli Amerikalılar Yasası, tüm eyalet ve yerel yönetimlerin “engelli bireylere tüm programlarından, hizmetlerinden ve faaliyetlerinden yararlanmaları için eşit fırsat sağlamasını” gerektirir. ADA plaj tekerlekli sandalyelerinin sağlanmasını kapsamıyor, ancak başka bir yasa – Mimari Engeller Yasası – tahta kaldırım veya hasır gibi bir erişim yoluna sahip olması gereken plajları olan milli parklar için geçerli.

ADA uyumluluğu konusunda rehberlik sağlayan devlet tarafından finanse edilen bir kuruluş olan Northeast ADA Center’da erişim uzmanı olan Jennifer Perry, “ADA tüm halk plajları için geçerlidir” dedi. “Programlara erişim sağlamakla yükümlüler, ancak bunu yapmak için net bir yol haritası yok.”

Rhode Island, Middletown’daki Deniz Kurtarma Ürünleri Başkanı Rian Wilkinson, ülke genelindeki plajlara minder ve tekerlekli sandalye satıyor. “Çoğu şehir, ‘ADA uyumluyuz’ demeye özen gösteriyor” dedi. “Yerel plajda bile altı tekerlekli sandalye var.”

Özgürlük ve olta için bir yer


DeBug Mobility Products, 1996 yılında bir araba kazasında belden aşağısı felçli olan Mike Deming ve eşi Karen Deming tarafından kuruldu. DeBug Mobility Products, 2.275 $’lık üç tekerlekli yüzer model ve 2.475 $’ lık standart sabit ayaklı model dahil olmak üzere paslanmaz çelik plaj tekerlekli sandalyeleri üretmektedir. Standart model, koltuğu yatırma, sırtlığı yatırma ve bacakları kaldırma seçeneklerinin yanı sıra olta, içecek ve şemsiye için tutucularla modifiye edilebilir.


61 yaşındaki Bayan Deming, “Tekerlekli sandalye kullanıcılarına bir normallik ve özgürlük duygusu veriyor” dedi. “Arkadaşlarınız ve aileniz sahilde otururken rampanın dibine varmaktan ve daha fazla ilerleyememekten daha kötü bir şey yoktur. “

Bazı motorlu plaj tekerlekli sandalye üreticileri, sandalyelerini doğrudan otel konuklarına kiralamaktadır. Böyle bir şirket olan Sand Helper, Florida ve diğer birkaç eyaletteki insanlara haftada yaklaşık 500$’a ve Ocean City, Maryland’de saati 30$’a dört tekerlekten çekişli, akülü tekerlekli sandalyeler sunuyor. Şirket, sandalyelerini yaklaşık 12.000 $’a satıyor – plaj tekerlekli sandalyelerinin Medicaid veya Medicare tarafından karşılanmadığı düşünüldüğünde özellikle yüksek bir meblağ.

Kullanıcı tarafından çalıştırılabilen en az bir manuel model de var: Fransa merkezli Vipamat tarafından yapılan ve yaklaşık 4.000 $’a satılan Hippocampe All-Terrain Plaj Tekerlekli Sandalye. Daha ucuz seçenekler arasında Wheeleez, sokak tekerlekli sandalyesini plaj tekerlekli sandalyesine dönüştürmek için kitler sunuyor. Seçenekler, tekerlek boyutuna ve sayısına bağlı olarak yaklaşık 300 ila 1.000 ABD Doları arasında değişmektedir.

Plajların “sihrini” keşfedin


Plaj erişilebilirlik bilgilerini bulmak zor olabilir. Kaliforniya Kıyı Komisyonu, eyalette plaj tekerlekli sandalyesi olan en az 114 yeri listeliyor; bunlardan bazıları – San Diego County’deki Imperial Beach ve Orange County’deki Laguna Beach dahil – ücretsiz olarak motorlu sandalyeler sunuyor. Ancak diğer yerel yönetimlerin ve plajların seçici listeleri ile, insanların varış noktalarını ayrı ayrı kontrol etmesi gerekiyor.

Erişilebilir bazı seyahat yazarları, bilgi boşluğunu doldurmak için çalışıyor. Multipl sklerozu olan ve tekerlekli sandalye kullanan Sanford, Fla.’dan 48 yaşındaki Sylvia Longmire, erişilebilir seyahat blogu Spin the Globe’da plaj tekerlekli sandalyeleri ve minderler sunan düzinelerce Florida sahilinin listesini derledi. Longmire blogunda “Sekiz yıldır sahile gitmedim ve bunun sonsuza kadar ulaşamayacağımı düşündüm” diye yazdı. “Ta ki bu, doğduğum Florida sahillerinin büyüsünü bana geri kazandıran devrim niteliğindeki iki icadı -plaj matı ve plaj tekerlekli sandalyesi- keşfedene kadar böyleydi.”


Pennsylvania, Elizabethtown’dan 39 yaşındaki oğlu Jaden’e 2017’de spina bifida teşhisi konan ve tekerlekli sandalye kullanan 39 yaşındaki Jennifer Allen, Wonders Within Reach web sitesinde New York’tan Florida’ya tekerlekli sandalye kabul eden 50’den fazla plajı listeliyor. . Bayan Allen, “Oğlumuzun teşhisini aldığımızda, seyahat etmenin ve doğada olmanın yeni yollarını bulmamız gerekti” dedi. “Bize bu konuda yardımcı olabilecek pek çok kaynak bulamadık, özellikle çocuklar konusunda. Seyahat ederken ve öğrenirken bunu paylaşmaya karar verdim, böylece diğer ebeveynler engelli çocuklarıyla dışarı çıkıp keşfetmeleri için ilham alabilir ve güçlendirilebilir.

Bayan Allen, Hampton, Virginia’daki Buckroe Plajı’na yaptığı bir gezide, asfalt bir tahta kaldırım ve bir sörf tekerlekli sandalyesi bulduğu için çok mutlu oldu. “İhtiyacımız olan her şeye sahiplerdi, ancak çevrimiçi olmadığı için önceden bilmiyorduk” dedi.

Allen, Kuzey Carolina’ya atıfta bulunarak, tüm yeni önlemlere ve Teksas’tan New York’a ve ABD Virgin Adaları’na kadar tekerlekli sandalyeli plajların sayısındaki artışa rağmen bazı yerlerin “erişilebilirlik kabusu” olmaya devam ettiğini söyledi. Bu yaz, ailesi eyaletteki Outer Banks’e bir gezi planlıyor ve “Daha az park yeri, daha az erişilebilir erişim noktası ve ödünç alınacak plaj tekerlekli sandalyesi daha az” dedi.

Aile, deniz kenarındaki kiralık bir eve teslim edilmek üzere bir plaj tekerlekli sandalyesi kiralayacak, ancak yine de büyük bir engel olacak. ”


Haberler Seyahatini Takip Edin -de instagram Ve Haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun Bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat ve ilham için uzman ipuçları almak için. Gelecekteki bir kaçışın hayalini mi kuruyorsunuz yoksa sadece bir koltukta mı seyahat ediyorsunuz? bizimkilere göz atın 2023’te 52 destinasyon.