Durak nedir edebiyat ilahi ?

cigdem

Global Mod
Global Mod
[color=]Durak Nedir? Edebiyat ve İlahi Geleneğinde Sessiz Ama Belirleyici Bir Nefes Noktası[/color]

İnsan konuşurken bile duraklar. Hatta bazen öyle bir durur ki, karşı taraf “acaba cümle mi geldi, yoksa düşünce mi kayboldu?” diye içinden küçük bir yoklama yapar. İşte edebiyatta ve özellikle ilahi geleneğinde “durak” tam olarak bu sessiz yoklamanın sanata dönüşmüş hâlidir. Ama elbette sıradan bir susma değil; yerli yerinde, ölçülü, anlamı taşıyan bir nefes aralığıdır. Kısacası, kelimelerin “bir saniye toparlanıyorum” dediği anların teknik adıdır.

Durak, en basit tanımıyla şiirde, özellikle hece ölçüsüyle yazılan metinlerde, belirli hece grupları arasında verilen kısa aralıklardır. Fakat bu “kısa aralık” lafı, hafife alınacak bir boşluk değildir. Tam tersine, şiirin iskeletini ayakta tutan, ritmi kuran ve dinleyenin kulağını yönlendiren gizli bir mimaridir.

Bir bakıma durak, kalabalık bir sohbette tam söz alacakken birinin hafifçe elini kaldırıp “bir dakika” demesi gibidir. Ne konuşmayı bozar, ne de akışı keser. Aksine, herkesin dikkatini toparlar.

[color=]Hece Ölçüsünde Durak: Ritmin Kalp Atışı[/color]

Türk edebiyatında hece ölçüsü kullanıldığında durak, şiirin ritmik yapısının olmazsa olmazıdır. 7’li, 8’li, 11’li hece ölçülerinde duraklar, mısranın içinde doğal bölünme noktaları oluşturur.

Örneğin 11’li hece ölçüsünde sık görülen durak yapısı genellikle 6+5 ya da 4+4+3 şeklindedir. Bu bölünmeler şiire sadece matematiksel bir düzen vermez; aynı zamanda okuma esnasında nefes kontrolünü sağlar.

Şunu düşünün: Bir şiir hiç duraksamadan, tek nefeste okunmaya çalışılsa, dinleyen kişi sonunda “şiir güzeldi ama ben de şiirle birlikte nefesimi kaybettim” diyebilir. İşte durak tam bu noktada devreye girer ve okura küçük bir mola armağan eder.

Ama bu mola, kahve molası gibi uzun değildir. Daha çok merdiven çıkarken bir basamakta durup nefes almak gibidir; hem gereklidir hem de fark edilmezse şiir yorucu olur.

[color=]İlahi Geleneğinde Durak: Sözün İçindeki Sessiz Zikir[/color]

İlahi, sadece bir edebi tür değil; aynı zamanda bir ritim, bir teslimiyet ve çoğu zaman bir içsel akış biçimidir. Bu yüzden ilahilerde durak, sadece teknik bir unsur değil, anlamın derinleştiği bir geçiş noktasıdır.

Bir ilahi okunurken ya da dinlenirken fark edilir ki bazı yerlerde kelimeler yavaşlar, bazı yerlerde ise adeta nefes tutar. İşte o anlar durakların sanatla buluştuğu anlardır.

Durak, ilahinin duygusal yoğunluğunu artırır. Çünkü insan zihni sürekli akan bir anlam karşısında bir süre sonra yorulur. Ama doğru yerde verilen bir durak, o anlamı daha da derinleştirir. Bazen bir kelimenin ardından gelen sessizlik, o kelimenin kendisinden daha çok şey anlatır.

İlahi geleneğinde bu durumun en güzel yanı şudur: Sessizlik bile konuşur. Ama öyle yüksek sesle değil; daha çok içe doğru fısıldayarak.

[color=]Durak Olmazsa Ne Olur? (Teorik Bir Kaos Senaryosu)[/color]

Durakların olmadığı bir şiiri düşünmek, trafik ışıkları olmayan bir kavşağı hayal etmek gibidir. Her şey akar ama kim nereye gittiğini tam bilemez.

Eğer bir ilahi ya da şiirde duraklar doğru kullanılmazsa:

* Anlam karışır

* Ritm bozulur

* Okuma zorlaşır

* Dinleyici “bir şey vardı ama neydi?” hissine kapılır

Kısacası şiir, şiir olmaktan çıkıp kelime yoğunluklu bir düz yazıya dönüşebilir. Bu da edebiyat açısından pek arzu edilen bir sonuç değildir.

Ama burada ince bir detay var: Durak eksikliği sadece teknik bir sorun değildir. Aynı zamanda duygunun dağılması anlamına gelir. Çünkü ritim bozulduğunda duygu da toparlanamaz.

[color=]Durak ve Nefes İlişkisi: İnsan Faktörü[/color]

Durakları sadece yazılı bir kural gibi görmek eksik olur. Aslında durak, insan bedeninin doğal refleksleriyle uyumlu bir yapıdır. Nefes alıp vermek nasıl ki sürekli bir akış içinde kısa molalar içeriyorsa, durak da şiirin nefesidir.

Şairler çoğu zaman bunu bilinçli yapar. Ama bazen öyle bir ustalık oluşur ki, duraklar artık hesaplanmaz; sezilir. İşte o noktada edebiyat biraz mühendislikten çıkıp müziğe yaklaşır.

İlahi geleneğinde ise bu durum daha da belirgindir. Çünkü orada amaç sadece söz değil, aynı zamanda ruhsal bir ritim oluşturmaktır. Duraklar da bu ritmin görünmeyen notaları gibidir.

[color=]Küçük Bir Gözlem: Günlük Hayatta Duraklar[/color]

Aslında farkında olmasak da durak hayatın her yerindedir. Birinin konuşurken “yani… aslında…” demesi bile bir tür duraktır. Ya da mesaj yazarken üç nokta koymak…

“…tam olarak öyle değil.”

Bu üç nokta, edebiyatın minyatür durak versiyonudur. Cümle bitmemiştir ama anlam biraz havada bekletilmiştir. İşte bu bekleyiş bile bir ritim yaratır.

İlginç olan şu: İnsan zihni duraksız bir anlatıyı uzun süre sevmez. Çünkü anlamın sindirilmesi için küçük boşluklara ihtiyaç duyar. Durak bu boşluğu sağlar ama boş bırakmaz; anlamla doldurur.

[color=]Durakların Ustalığı: Görünmez Ama Vazgeçilmez[/color]

Bir şiirde en zor şey bazen kelime seçimi değil, o kelimelerin nerede duracağını bilmektir. Çünkü yanlış yerde duran bir kelime, doğru anlamı bile zayıflatabilir.

Duraklar bu yüzden görünmez bir editör gibi çalışır. Metne karışmaz ama yön verir. Okuyucu çoğu zaman onları fark etmez, ama yokluklarını hemen hisseder.

İlahi geleneğinde ise bu durum daha da hassastır. Çünkü orada ritim sadece estetik değil, aynı zamanda hissi bir yönlendirmedir. Duraklar sayesinde dinleyici, anlamı “koşmadan” takip eder.

[color=]Sonuç Yerine Bir Sessizlik Notu[/color]

Durak, edebiyatın ve ilahi geleneğinin en sessiz ama en etkili araçlarından biridir. Ne bağırır ne dikkat çeker ama yokluğu hemen hissedilir. Bir şiiri şiir yapan şey sadece kelimeler değil, o kelimeler arasındaki ölçülü sessizliklerdir.

Bazen en güçlü ifade, söylenen değil; söylenmeden önce verilen kısa aralıktır. Durak tam olarak bu aralığın adıdır.