HM İsrail malı mı ?

Simge

Yeni Üye
HM İsrail Malı mı? Gerçekler, Algılar ve Forum Üzerine Bir Sohbet

Arkadaşlar selam,

Geçen gün bir arkadaş ortamında “HM İsrail malı mı?” sorusu gündeme geldi. Hepimizin alışverişte duyduğu, kafasına takıldığı ama tam cevabını bilmediği konulardan biri bu. Bazıları “Kesin İsrail markasıdır” diyor, bazıları “Hayır Avrupa kökenli” diye karşı çıkıyor. Ben de işin gerçeğine verilerle ve farklı bakış açılarıyla yaklaşmak istedim. Burada amacım bir markayı savunmak ya da karalamak değil, sadece doğru bilgiyle konuşabilmek ve hep beraber tartışabilmek.

HM’in Kökeni: İsveç Menşeli Bir Marka

Öncelikle netleştirelim: HM (Hennes & Mauritz), İsveç kökenli bir markadır.

- 1947 yılında Erling Persson tarafından İsveç’in Västerås şehrinde kurulmuştur.

- İlk adı “Hennes”tir (İsveççe’de “Onunki” anlamında, kadın giyimine yönelikti).

- 1968’de erkek giyim markası Mauritz Widforss ile birleşince adı “Hennes & Mauritz” yani HM oldu.

Bugün şirketin merkezi hâlâ İsveç’in Stockholm şehrinde bulunuyor. Yani marka kökeni açısından İsrail’le bir bağı yok.

Peki O Zaman İsrail ile İlişkisi Nereden Çıkıyor?

Böylesi söylentilerin çıkmasının birkaç nedeni var:

- HM, küresel bir marka olduğu için neredeyse her ülkede mağazası var. İsrail’de de faaliyet gösteriyor. Bu durum “İsrail ile bağlantılı” algısı yaratıyor.

- Bazı kullanıcılar “İsrail’de mağazası var = İsrail markasıdır” şeklinde bir genelleme yapıyor. Oysa aynı marka Türkiye’de de var ama “Türk markası” olmuyor.

- Bazı dönemlerde İsrail’e karşı boykot çağrıları yapılırken HM’nin adı da anılıyor. Çünkü orada mağazaları bulunuyor ve İsrail’de satış yapmaya devam ediyor.

Yani HM İsrail malı değil ama İsrail’de ticari olarak faaliyet gösteriyor.

Verilerle HM’nin Küresel Yapısı

- 2023 verilerine göre HM’nin 75’ten fazla ülkede yaklaşık 4.300 mağazası bulunuyor.

- En büyük pazarları Almanya, ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’dır.

- Türkiye’de de üretim yapan ve mağazaları bulunan bir markadır. Yani Türkiye, HM için hem üretim hem de satış açısından önemli bir ülkedir.

Bu tablo bize şunu gösteriyor: HM bir İsrail markası değil, küresel zincirlerden biri. Ancak İsrail’deki mağazaları nedeniyle zaman zaman tartışmaların ortasında kalıyor.

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Bir erkek forum üyesi bu konuyu şöyle değerlendirebilir:

> “Arkadaşlar marka İsrail malı değil, İsveç kökenli. Ama İsrail’de mağazası var. Yani mesele şu: Senin tavrın ne? Eğer İsrail’le ilişkisi olan markaları tamamen boykot etmek istiyorsan, HM’yi de dahil edersin. Yok, ‘Ben sadece kökeni İsrail olan markaları boykot ederim’ dersen HM’yi listeye koymazsın.”

Erkek yaklaşımı genelde şöyle oluyor:

- “Gerçek nedir, sonuç nedir?” diye bakıyor.

- Boykot ya da destek gibi adımları somut kriterlere göre değerlendiriyor.

- Daha çok “karar verelim, uzatmayalım” odaklı hareket ediyor.

Kadınların Sosyal ve Duygusal Yaklaşımı

Kadınlar ise bu konuyu daha çok sosyal etkiler açısından ele alıyor.

- “Bu markadan alışveriş yapmam, çünkü İsrail’de mağazaları var, bu beni rahatsız ediyor.”

- “Ama çocuklarımın giydiği kıyafetlerin nerede üretildiğini bilmek istiyorum.”

- “Toplumsal olarak bir fark yaratabilir miyiz?”

Bir kadın forum üyesi şöyle yazabilir:

> “Markanın kökeninin İsveç olduğunu biliyorum. Ama İsrail’de satış yapması benim için önemli. Çünkü alışveriş yaparken sadece ürünü değil, markanın tavrını da düşünüyorum. Sosyal bir sorumluluk var burada.”

Yani kadınların yaklaşımı genelde “ilişki, toplumsal etki ve vicdani boyut” üzerine yoğunlaşıyor.

Forumda Tartışmayı Canlandıracak Sorular

- Sizce bir markanın kökeni mi daha önemli, yoksa faaliyet gösterdiği ülkeler mi?

- İsrail’de mağazası olan bir markadan alışveriş yapmak, İsrail’i desteklemek anlamına gelir mi?

- Küresel markalar zaten her ülkede var, bu durumda boykot gerçekten etkili olabilir mi?

- Bireysel tüketici davranışıyla siyasi veya toplumsal bir etki yaratmak mümkün mü?

Sonuç: Bilgiye Dayalı Karar Vermek

Toparlayalım:

- HM İsveç kökenli bir markadır, İsrail malı değildir.

- Ancak İsrail’de mağazaları bulunduğu için zaman zaman boykot tartışmalarına konu olur.

- Erkekler genelde “pratik ve net sonuca” odaklanırken, kadınlar daha çok “sosyal etki ve vicdani” boyutu önemser.

Hepimizin farklı bakış açıları olabilir, önemli olan doğru bilgiye dayalı karar vermek. Belki bazıları HM’den alışveriş yapmaya devam eder, bazıları etmeyi tercih etmez. Burada asıl mesele, bilinçli tüketici olabilmek.

---

Şimdi top sizde: Sizce HM’den alışveriş yapmak doğru mu, yoksa markanın İsrail’de bulunması yeterli bir sebep midir boykot için? 👀