İndirim Kelimesi Sözlükten Kaldırılsın!

Seksenler

Yeni Üye
İndirim kelimesinin sadece sözlükten değil, konuşma dilinden, reyonlardan, kitaplardan, vitrinlerden, bilboardlardan, duraklardaki reklam panolarından, broşürlerden, dergilerden ve aklınıza gelebilecek her yerden kaldırılmasını talep ediyorum.

İndirim kelimesinin cazibesine kandıkça ihtiyacımız olmayan şeyleri alıp evlerimize yığar olduk. Evler yaşam alanından çok birer depoya dönüştü. Nereye elimizi atsak, fazladan bir eşya. Aaa “%50 indirim, koş hanım, kaçırmayalım”, “X markette yağ 1 lira daha ucuz, koş koş, kaçırma”. Halbuki hiçbir şeyin kaçtığı yok. Son 10 ürün, 20 TL üzeri bilmem ne sabunu 5 TL. Ay bayılacağım artık. Bu durumdan ciddi ciddi rahatsızım. Rahatsızlığım bambaşka bir boyuta ulaştı, “indirim” kelimesinden nefret eder oldum.

İndirime giren ürünlerin son kullanma tarihlerine bakma huyunuz var mı hiç? Ben öyle kolay kolay her gördüğümü almam. Bir üründe indirim varsa kesin bunda bir iş vardır şüphesiyle yaklaşırım raflara. Gıda reyonundaysa kesin son kullanma tarihi yaklaşmıştır. Ki bu zaten bilinen bir pazarlama taktiğidir, atılmaya yakın ürünlerin reklamı daha çok yapılır. Ziyan olacağına alınsın mantığı ile indirim adı altında birkaç kuruş daha düşük fiyata satılır.

Bu durum sadece gıda sektöründe değil her yerde var. Bozulan, parçası eksik olan ya da defolu diye tabir ettiğimiz ürünlerin fiyatı daha düşüktür. Hiç satamamaktansa en azından maliyetine satış yaparak zarar önlenir. Yani düşündüğünüz gibi en son çıkan, en yeni, en taze ya da en güzel ürünler yok indirim reyonlarında. Bildiğiniz ikinci el statüsündeki şeyleri size sanki yenilermiş gibi pazarlayıp, gözlerinizi boyuyorlar.

İHTİYACIN VAR MI, YOK MU? DÜŞÜNDÜN MÜ HİÇ?
İhtiyacın kadarını al olayı apayrı bir şey. Kaçımız düşünüyor, tam da %70 indirimli ürünün karşısında dikilirken ona gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını? %70, az buz bir indirim değil. O fiyata aynı üründen 3 tane daha alırız. Muazzam bir çekim gücü! Haliyle bu çekicilik tüm düşünce sistemini çökertiyor. Düşünce, mantık, hepsi devre dışı kalıyor.

Sayıların duyguları etkilemedeki inanılmaz gücünü pazarlamacılar çok iyi kullanıyor. Tebrik ediyorum onları. Hipnotize yeteneğiniz çok başarılı. Elde ne var ne yok, cepte ne kadar var, neye yeter, gelir ne gider ne? Bütçe ne? Hiç bu sorular sorulmadan üstü çizilen sayılar ve yeni indirimli fiyatlarla güzel iş çıkarıyorsunuz.

Ne diyorduk? İndirim kelimesinin acilen hayatımızdan çıkarılmasını istiyorum. İndirim kelimesi bende tam tersi etki yapıyor, bilesiniz. İndirimli ürünlere karşı önyargım var.