Iş görüşmesine giderken ne konuşulur ?

Emre

Yeni Üye
İş Görüşmesine Giderken Ne Konuşulur? – Bir Hikâye Üzerinden Bakış Açısı

Bir Yoldaşın Hikâyesi: İş Görüşmesi, Başka Bir Perspektiften

Herkesin hayatında, en az bir kez karşılaştığı o heyecan verici ama bir o kadar da kaygı verici anlar vardır: İş görüşmesi. Yıllar önce yaşadığım bir iş görüşmesi deneyimi, bu konuda düşündüklerimi tamamen değiştirdi. Şimdi, o anı tekrar hatırladım ve sizlerle paylaşıyorum.

Bir yaz günüydü, sabahın erken saatlerinde toplantı odasına girmek üzereydim. Heyecanımı saklamaya çalışırken, karşımdaki insanlara nasıl yaklaşacağımı düşündüm. Erkeğin çözüm odaklı yaklaşımını mı benimsemeliydim, yoksa kadının empatik ve ilişkisel tarzını mı? O an bu iki yaklaşım arasındaki farkı ne kadar belirgin bir şekilde hissettiğimi anlamam zor olmadı. Ve düşündüm: Aslında, iş görüşmeleri tarihsel olarak nasıl şekillendi, toplumsal normlar bu durumu nasıl etkiliyor?

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı vs Kadınların İlişkisel Yaklaşımı

Düşünün, tarihsel olarak, erkeklerin daha çok stratejik ve çözüm odaklı bir yaklaşımı benimsemesi beklenmiştir. Toplumda sıkça “Erkekler işi çözer, kadınlar ise insanları anlar” diye bir söylem vardır. Ancak, bu klişe üzerinden konuşmak, gerçek durumu tam olarak anlamamıza engel olur. Erkeklerin yaklaşımı, genellikle bir problem çözme biçimi olarak görülür. Bu, bir nevi "Hedefe ulaşmalıyım" dürtüsüyle şekillenir.

Bir iş görüşmesinde de bunu görürsünüz. Erkeğin yaklaşımı daha çok, rol ve sorumluluklar üzerine odaklanır. Pozisyonun gereklilikleriyle ilgili sorular sorar, işin gerektirdiği bilgiye odaklanır. Kadınlar ise daha çok empatik ve ilişkisel bir yaklaşım sergileyebilir. İşin sadece ne olduğuna değil, nasıl yapıldığına, çevresine, insan ilişkilerine ve ekip dinamiklerine dikkat ederler.

Peki, bir iş görüşmesinde bu iki yaklaşım nasıl birleşir? Kadınlar ve erkekler, farklı güçlerini ve yeteneklerini farklı şekillerde sergilerler. Bir iş görüşmesinde, erkeklerin stratejik, çözüm odaklı yaklaşımı, kadının empatik bakış açısıyla dengelendiğinde mükemmel bir kombinasyon ortaya çıkabilir. Çünkü bir işin başarısı yalnızca doğru çözümü bulmakla değil, o çözümün insanları nasıl etkilediğiyle de ilgilidir.

Bir Görüşme Anı: O Gün, O İkili ve Yola Çıkmak

Görüşme odasına girdim ve karşımda bir kadın ve bir erkek vardı. Erkek, gözlerinde güvenli bir ışıltıyla bana doğru yaklaştı. "Bize katkı sağlayabilecek biriyle görüşmek heyecan verici," dedi. Kadın ise daha çok meraklı bir şekilde bana bakıyordu. Sanki beni anlayabilmek, benimle empatik bir bağ kurabilmek istiyordu.

Görüşme ilerledikçe, erkeğin odaklandığı şeyler netleşti. O sorular daha çok işin kendisiyle ilgiliydi: "Bu pozisyon için gerekli yeteneklere sahip misiniz? İleriye dönük projeleri nasıl yönetirsiniz?" Kadın ise biraz daha farklı bir yoldan yaklaşmaya başladı. İnsanlar, takım çalışması ve şirketin kültürüyle ilgili daha fazla soru sormaya başladı. "Hangi çalışma ortamlarında daha verimli oluyorsunuz? Takım arkadaşlarınızla nasıl bir ilişki kurarsınız?" gibi sorularla, sadece becerilerime değil, kişiliğime de dair bir şeyler öğrenmek istiyordu.

O an fark ettim ki, her iki bakış açısı da oldukça değerliydi. Erkek çözüm odaklı yaklaşımıyla pozisyonun gerekliliklerine odaklanıyor, kadın ise ilişkisel yaklaşımıyla şirketin kültürüne ve insan ilişkilerine nasıl adapte olabileceğimi anlamaya çalışıyordu.

Toplumsal ve Tarihsel Bir Perspektif: İş Görüşmelerinin Evrimi

Toplumların iş dünyasına bakış açısı zamanla değişmiştir. Bir zamanlar iş dünyasında daha çok erkek egemen bir yapının hâkim olduğunu, bu yüzden iş görüşmelerinin de erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açılarına göre şekillendiğini söylemek mümkündür. Ancak, son yıllarda kadınların iş gücüne katılımı arttıkça, iş görüşmeleri de daha farklı bir boyuta taşındı. Kadınların empatik, ilişkisel bakış açıları da giderek daha fazla değer kazandı.

Bugün iş görüşmelerinde yalnızca teknik yetkinlikler değil, aynı zamanda duygusal zekâ, empati ve insan ilişkileri de ön planda. Aslında, şirketler çalışanlarını seçerken yalnızca iş becerilerine değil, o kişilerin çevreleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarına, çalışma ortamına nasıl uyum sağlayacaklarına da dikkat ediyor.

Hikâyenin Sonu: Bu An, Bu Bakış Açısı

Sonunda görüşme bitti. Kadın ve erkek birbirine bakarak kararlarını verdi. Yine de, hiçbir şey kesin değildi. Çünkü her iş görüşmesi, aslında hem bir çözüm hem de bir ilişki kurma sürecidir. Hem kadın hem de erkek bu süreci kendi bakış açılarıyla farklı şekillerde deneyimlerler. Ve bence, bu çeşitlilik iş dünyasına katkı sağlıyor.

Peki, sizce iş görüşmelerinde hangi yaklaşım daha önemli? Çözüm odaklı mı yoksa ilişkisel mi? Bir iş görüşmesinde her iki bakış açısını nasıl dengelersiniz? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.