O epilepsi ilacı çocukları otizmli yapabilir… İnceleme başlatıldı…

çavuş

Aktif Üye
Kadınların gebeyken epileptik nöbetleri ve migreni önlemek için kullandıkları bir ilacın ileride çocuğun otizm geliştirme riskini ikiye katladığı bulundu.

On yıllardır reçete edilen ve Topamax markasıyla bilinen Topiramat için acil bir inceleme başlatıldı.

Daily Mail’de yer alan habere bakılırsa, İngiltere’deki İlaç ve Sıhhat Eserleri Düzenleme Kurumu (MHRA), doğum kusurlarının yanı sıra öteki zihinsel bozuklukların mümkünlüğünü artırması beklenen olan ilacın “faydalarını ve risklerini” kıymetlendirmek için bir güvenlik incelemesi başlattı.


FİRMA “UYARI VAR” DEDİ

Kurum, bu çeşit çocukların yaklaşık yüzde üçünün otizm spektrum bozukluğu (ASD) teşhisine sahip olduğunu buldu, ilaca maruz kalmayanlar içindeki oranın iki katı.

Anneleri gebeyken bu ilacı alan çocukların yaklaşık yüzde 3,5’ine zihinsel engelli teşhisi kondu – maruz kalmayanlar içindeki yüzde 0,8 oranından yaklaşık dört kat daha fazla.

Sonuçlar, yaklaşık 25.000’i anne karnında Topiramat’a maruz kalmış beş İskandinav ülkesindeki 4.5 milyon çocuğun hasta kayıtlarına bakılarak elde edildi.

Amerikan Tabipler Birliği Nöroloji Dergisi’nde yayınlanan sonuçlar için, Topiramat / Topamax’ı üreten ilaç firması Janssen ise ambalajların “potansiyel yarar potansiyel riskten daha ağır basmadığı sürece hamilelik sırasında kullanılmaması gerektiğine” dair bir ihtar içerdiğini söylemiş oldu.