Ömer Seyfettin Yüksek Ökçeler

huseyin

Yeni Üye
Türk Edebiyatı’nın usta yazarlarından Ömer Seyfettin, bulunduğu dönemin koşullarını anlatan pek çok eser yazmıştır. Bunlardan biri de Yüksek Ökçeler kitabıdır. Genç yaşında dul kalan, kısa boylu Hatice Hanım’ın topuklu ayakkabılarıyla imtihanını anlatan kitap, insanlık üzerine pek çok mesaj verir. Ömer Seyfettin Yüksek Ökçeler kitabı özeti, burada paylaştığım ilk özet yazısı. Bundan sonra aynı kategori altında en çok okunan kitapların kısa özetlerine yer vermeye çalışacağım.

Ömer Seyfettin Yüksek Ökçeler Kitabı Kısa Özeti
Hikayenin kahramanı 13 yaşında iken kendisinden 53 yaş büyük olan bir adamla evlendirilen Hatice Hanım’dır. Hatice Hanım’ın kocası oldukça zengindir, fakat 10 yıl içinde çok hastalanır ve ölür. Genç yaşında dul kalan Hatice Hanım, yaşlı biriyle evlendirildiği için evliliğe sıcak bakmaz ve bir daha evlenmez.

Boyu çok kısa olan Hatice Hanım, sürekli topuklu ayakkabılarla dolaşır. Yüksek ökçeleri nedeniyle evin neresine giderse gitsin anlaşılan Hatice Hanım, çıkan topuk gürültüsü sayesinde evin çalışanlarını kontrol altında tutar. Oldukça titiz bir kadın olan Hatice Hanım, tüm evi her gün temizletir. Bir gün yoğun bir baş ağrısı sorunu yaşar ve doktor eve çağrılır.

Doktor, Hatice Hanım’a hiçbir ilaç vermez, yalnızca düz ayakkabılar giymesini önerir. Topuklu ayakkabıları giymeyi bırakıp düz ayakkabılar giymeye başlayan Hatice Hanım’ın tüm baş ağrıları gerçekten yok olur. Fakat ortada başka bir sorun vardır. Yüksek ökçelerin bırakılmasıyla birlikte evdeki hırsızlık olayları artmıştır. Bu konu üzerine eğilen Hatice Hanım, mutfakta oldukça iğrenç bir sohbete tanık olur. Evin hizmetçileri yaptıkları ahlaksızlıkları ve hırsızlıkları anlatmaktadır. Hatice Hanım topuklu ayakkabı giyerken, çıkan sesten korktuklarını ve kendilerini kontrol ettiklerini anlatırlar. Düz ayakkabıların gelmesiyle birlikte evin otoritesinin zayıfladığını ve daha rahatladıklarını söylerler. Bunları işiten Hatice Hanım çok üzülür ve tüm çalışanları işten atar.

Bir süre namuslu hizmetli arar, fakat kimse dürüst değildir. Bu nedenle tüm sağlık sorunlarına rağmen yüksek ökçeli ayakkabılar giymeye katlanır. Evin idaresini almak uğruna acı çekmek zorunda kalır.