Türkçe, Somali’de seçmeli ders olacak

babaadam

Aktif Üye
Türkçe, Somali’de seçmeli ders olacak
Son senelerda Somali ve Türkiye içindeki ilişkilerin ileriye taşınması, toplumsal ve kültürel etkileşimin artması üzerine, halkın en çok talep gösterdiği lisan Türkçe oldu.


Başkent Mogadişu sokaklarında şimdi her caddede ya da dükkanda Türkçe bilen birine rastlamak mümkünken rastgele bir kursta eğitim alamayan bir epey kişi, izledikleri dizi ve sinemaların tesiriyle Türkçe kelime ve tabirleri ezbere biliyor.


Türk eğitim kurumları ağır talebe karşılık vermekte zorlanırken halihazırda okul fonksiyonu nazarann ve yüzlerce çocuğun eğitim aldığı 3 yetimhanede Türkçe, mecburî ders olarak okutulmaya başlandı.


Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) Somali Ulusal Eğitim Bakanlığı’yla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, evvel başşehir daha sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.


‘Talep epeyce fazla’


Ülkede Türkçe öğretiminin merkezi haline gelen Mogadişu YEE’nin Koordinatör Vekili Sinan Doruk, 2017’den bu yana 5 binden çok şahsa Türkçe öğretimi verdiklerini söylemiş oldu.


Doruk, Türkçe öğretimini yüz yüze sınıfların yanı sıra Türk askeri eğitim üssü, yetimhaneler ve Sıhhat Bilimleri Üniversitesi’nde sürdürdüklerini anlattı.


Yaklaşık 25 çalışanla ülkede binlerce kişinin Türkçeyle tanışmasına aracı olduklarını kaydeden Doruk, birinci vakit içinderda, lise düzeyine kadar eğitimin verildiği Bondhere Yetimhanesi’nde başlayan mecburî Türkçe eğitiminin, toplam 3 yetimhanede verildiğini kaydetti.


Yüz yüze kurslarda talebe yetişemediklerini belirten Doruk, “Talep epey fazla. Yalnızca Mogadişu’dan değil, başşehir haricinden da çeşitli vesilelerle talep geliyor. Bize daima Somali, Mogadişu’dan ibaret değil, niye Puntland’a ya da Somaliland’a gelmiyorsunuz diye soruluyor“ dedi.

Doruk, “Önümüzdeki devirde Somali Ulusal Eğitim Bakanlığı’yla ortak projeyi tamamlarsak Türkçeyi seçmeli ya da mecburî lisan olarak müfredata koyabilmek üzere bir maksadımız var” diye konuştu.
© AA

Projenin birinci vakit içinderda Mogadişu’da pilot olarak uygulanacağını lisana getiren Doruk, insan kaynağını sağlamak için çalışmaların sürdüğüne işaret etti.


Online eğitim başlıyor


Sinan Doruk, bu yıl çevrim içi eğitimle de Türkçe dersi vermeye başlayacaklarını belirterek “Sadece son 5 günde ülkenin farklı yerlerinden 300 kurs başvurusu aldık.” tabirini kullandı.


Somalililerin çoğunlukla Türkçe öğrenerek daha âlâ bir eğitim alma ve gelecek kurma inancı taşıdığını tabir eden Doruk, “Türkiye’ye olan teveccüh, Türk lisanına ve kültürüne olan teveccühü birlikteinde getiriyor. Lisan, kültürün bir taşıyıcısı” değerlendirmesini yaptı.


Doruk, Türk ve Somaliler içindeki gönül bağının hem insanlara tıpkı vakitte topluma bir yarar sağladığına dikkati çekerek Türkçe öğrenen Somalilerin bunu kendi toplumlarını hizmet etmek için bir vesile gördüğünü söylemiş oldu.


Doruk, şöyleki devam etti:

“Biz nasıl ki İpek Yolu’nun üzerinde kıymetli bir noktadaysak Somali de Baharat Yolu’nun üzerinde kıymetli bir noktada. Bu cins ticaret rotaları yalnızca mal taşımaz, fikir taşır, ideoloji taşır, kültür taşır, lisan taşır. Bu rotalar üzerinde yerleşik olan milletler farklılıklara, farklı niyetler açıktır. Biz nasıl bir eritme potası gibiysek Mogadişu da burada emsal pozisyonda.”

‘Türkiye’yi sevdiğimiz için Türkçe öğretimine başladık’


Zorunlu Türkçe dersinin verildiği Bondhere Kız Yetimhanesinin Müdürü Nurto Mohammed Addow, ülkenin farklı bölgelerinden yetim ya da kimsesiz çocukların burada kalarak ilkokuldan lise düzeyine dek eğitim aldığını söylemiş oldu.


Addow, devletin ve sivil toplumun yaptığı katkılarla ayakta kalmaya çalışan yetimhanenin yüzlerce kız çocuğu geleceğe hazırladığını kaydetti.


Yetimhanenin açılmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük katkıları olduğunu lisana getiren Addow, Türkiye’yi sevdikleri için Türkçe eğitimine başlama sonucu aldıklarını vurguladı.


Öğrencilerin Türkçeye ağır ilgi gösterdiklerini belirten Addow, 2012’den daha sonra birinci mezunlarını bu yıl vereceklerini ve Türkçe öğrenen gençlerin üniversite eğitimine başlayacağını anlattı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.